marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Administrație „performantă”, girată de IPJ Arad: Primăria Moneasa plătește 96 de numere de telefon pentru 12 angajați

    de Mihai Todoca | 3 februarie 2023, 11:13 AM | Dezvăluiri | Moneasa | Topic special

    6

    Moneasa pare să nu mai scape de paginile ziarului nostru, fie că e vorba de stațiune parcă părăsită, fie că e vorba de edilii comunei. Am vrea să scriem de bine despre Moneasa, dar cu asta rămânem, cu vrutul. Parcă nu suntem lăsați de cititorii care reclamă ceea ce se întâmplă pe frumoasele meleaguri. Moneasa pare să fie un mic stat suveran unde edilul conduce cu mână de fier și face ce și cum dorește.

    În trecut erau voci care îl acuzau de diferite lucruri, o dată la patru ani, mimând o opoziție, dar acestea se stingeau ușor după alegeri. Azi nu mai pare să fie așa. Vă vom prezenta în cele ce urmează primul episod dintr-o serie de articole care arată mecanismul prin care Moneasa a rămas la nivelul de sat micuț, deși are un potențial turistic infailibil în zonă, cândva fiind denumită „Perla Munților Apuseni”. Despre această titulatură nici nu mai poate fi vorba astăzi.

    Fără a intra în prea multe detalii tehnice care poate mai mult ar îngreuna lectura acestui articol, începem prin a spune direct că există o problemă la Moneasa, una mare, pe care polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice trebuie să o deslușească și se pare că nu prea se grăbesc.

    De fapt… nu „se pare”, nu se grăbesc deloc. Înțelegem că nu o făceau pe vremea lui „Tamaș”, prieten cu prietenul primarului, Puie – fost comisar șef în IPJ Arad, dar acum? Să fie vorba cumva de o altă prietenie la mijloc? Ne întrebăm cine ar putea avea atât de strânse legături cu administrația Monesei… fiindcă nu credem că noul comandant, Stoicănescu, are ceva relații în zonă, încât să ajungă să închidă ochii la toate nebuniile, opinăm noi că unele sunt penale „rău”, din jurul Perlei Munților Apuseni.

    Lucrurile sunt foarte simple: organigrama Primăriei prevede 12 posturi. Adică 12 oameni care ar avea nevoie de telefon de serviciu. Nimic nemaivăzut și neobișnuit până acum, chiar obligatoriu într-o administrație aplecată spre cetățean.

    Însă facturile la telefonie pe care Primăria Moneasa le plătește la două companii distincte (Orange și Vodafone), ajung la sume exorbitante de aproximativ 9000 de RON (7000 RON de la Vodafone și 2000 de la Orange). O sumă atât de mare încât ne vine să ne gândim că toți oamenii administrației din Moneasa lucrează non stop.

    Cei 12 angajați ai Primăriei Moneasa au 62 (șaizeci și două!) de numere de telefon mobil Vodafone și 23 de numere de telefon fix, iar pe factura Orange sunt 9 (nouă) numere de mobil și 2 numere de fix

    Dacă am fi neștiutori și ne-am fi născut astăzi, chiar nu am fi înțeles de ce ar avea nevoie o Primărie de atâtea numere de telefon, încât să se ajungă, după o împărțire simplă, la 5 numere de telefon per persoană. Abonamentele, ca preț, variază de la ultimul model iphone (300 RON/lună) până la cele mai simple, fără telefon inclus (19 RON/lună).

    Pentru o comună care are un buget de puțin peste 800 000 de euro, să ajung să plătești 24 000 euro anual, doar pentru abonamente la telefonie, este de domeniul fantasticului.

    Pe lângă acestea, mai sunt și nouă telefoane fixe pe care Primăria le-a achiziționat, însă se pare că acestea nu au mai ajuns prin birourile Primăriei, nerăspunzând nimeni pe numărul de fix.

     

    Primarul îl acuză pe viceprimar că îl reclamă peste tot

    Am luat legătura cu primarul Monesei , Ioan Herbei, să îl întrebăm câte telefoane are Primăria Moneasa, câte numere, cum a ajuns să plătească sume exorbitante companiilor din domeniu, de ce, cum, unde ș.a.m.d.

    Acolo sunt incluse telefoanele care le-am dat la personal. Și la polițistul local și la S.R.L. (not red. S.C. Pietrarul Codru Moma S.R.L – un fel de Gospodărirea Comunală a Monesei) M-ați înțeles? Acolo sunt și facturile și telefoanele, nu-i nici o problemă” – ne-a răspuns Ioan Herbei, vizibil nervos.

    Iar vizavi de numărul lor telefoanelor acesta ne-a precizat că: „Haideți să vă spun, aceste contracte au fost făcute cândva… nu pe vremea mea… nu știu… de unde să fie 60 de numere? Deci acest tovarăș vice vorbește aberații, minte în continuare, cum a mințit și în ședința de consiliu, ieri erau 70 de telefoane. Nu vă mai luați de mine, nu vă mai luați după omul ăsta pentru că nu are dreptate. Eu v-am răspuns, nu e vorba de 60 de numere, nu e vorba de 50 de numere, telefoanele sunt acolo, la oameni. Le-a cerut și Poliția, m-a reclamat și la Poliție, da. Nici o problemă, sunt!”

    Din nou am întrebat de suma de 9000 de lei: „Nu e 9000 de lei, încă o dată! De ce umflați aceste sume? Sau numere sau telefoane? E 7 000 de lei. Întrebați și la alte primării cât costă abonamentele dacă chiar sunteți curios. Puteți scrie orice în Special Arad, dar nu scrieți minciuni.

    Deci, încă o dată, în timp s-au adunat acele numere de telefon, care au fost și pe vremea fostului primar, probabil…. dar ele nu funcționează, m-ați înțeles? Nu sunt abonamente care funcționează, dar nu s-au mai șters de-acolo, nu știu cum.

    Chiar azi i-am spus la băiatu care se ocupă să ia legătura cu cei de la Vodafone să vadă despre ce e vorba. Încă o dată, e contract de șapte mii și ceva care se încheie acuma în luna iulie, august, dar acele abonamente reprezintă contravaloarea telefoanelor. Întrebați-l pe tovarășul vice ce telefon a primit, dacă sunteți curios.

    S-au luat telefoane la fiecare angajat, și la polițistul local și la administratorul de la S.R.L, deci 12-13, nu știu exact. Telefoanele sunt acolo, care e problema dumneavoastră? Eu v-am spus cine mă reclamă, ca să vă faceți o idee, sunt minciuni. Încă o dată, sunt telefoane care se dau gratuit, nici nu mai știu sigur când cred că 2021, și date la fiecare angajat. (…)

    Nu era nevoie de așa telefoane performante, dar sincer vă spun că nu m-am gândit că factura va fi așa de mare. O să vedeți că din august, nu mai fac contract cu nimeni. Dacă așa stau lucrurile, fiecare să vorbească de pe numărul lui de telefon din primărie. Eu vorbesc pe numărul meu de exemplu, deci eu nu vorbesc de pe numărul primăriei. Ăsta pe care m-ați sunat e numărul primăriei, e adevărat, dar eu nu îl folosesc (n.red. prima dată îl contactasem pe numărul personal, dar nu s-a făcut conexiunea).

    Eu am un telefon mai vechi, nici nu îl folosesc Iphone, e acolo în cutie, Samsung în care intră două cartele. M-ați înțeles? S-a făcut un contract cu Vodafone-ul, dar repet, dacă știam că se ajunge la suma asta, nu le cumpăram, pentru că cei de la Vodafone nu mi-au dat ofertă de preț. Sincer. Am avut discuții cu ei, am încercat să negociez cu ei, dar nu s-a putut negocia. Încă o dată, nu știam ce factură urmează, m-ați înțeles?

    Sincer, nu are rost să vă mint. Le-am promis în ședință, renunț la contract, nu vor mai fi telefoane, sau poate reduc, nu o să tai acuma toate telefoanele că nu-s chiar nebun, dar o să reduc la o mie de lei…m-ați înțeles? Dar încă o dată, aceste telefoane se dau cu titlu gratuit, și la orice persoană și se plătesc în costul facturii pe doi ani sau cât e. Sunați-mă mâine ca să vă spun câte telefoane sunt”.

    „Telefoanele nu apar pe inventar” – viceprimarul Monesei, Doru Miron

    „În decursul anului 2021 primarul a semnat un nou contract cu Vodafone, prin septembrie, după care s-au mai semnat acte adiționale și au adăugat abonamente și numere de telefon. S-au mai primit mai multe Samsung Z Fold, Samsung Flip, A 21, Iphone-uri 12, cum am primit și eu, telefoane fixe Huawei… Deci undeva la 30-40 de telefoane, plus două laptopuri acer. Factura totală lunară e în jur de 8000 de lei. La primărie se folosesc două numere de telefon, în schimb niciunul din angajați nu folosesc numerele de telefon care sunt în sumarul facturilor de la Vodafone.

    Din 2022 sunt președinte la comisia de inventariere și nu e gata inventarul pentru că nu corespund inventarele scripitic cu faptic, în special la telefoane. Ele apar pe facturi, dar în inventare nu sunt trecute. Am cerut comisiilor să rectifice inventarele”.

    Punem punct și tragem linie.

    Ceea ce știm sigur este că lunar se plătesc aproape 2000 de euro pentru telefoanele din Primăria Moneasa, iar acestea nu apar pe inventar. O situație care nu neapărat ne miră, situații de acest gen au mai fost în toată țara, însă prea puțin și anchetate de organele abilitate, însă nu înțelegem cum Primăria poate să plătească numere de telefon, și să dea telefoane angajaților unui SRL, fie acesta cu acționar majoritar CL.

    Vom reveni cu episodul II din ceea ce se dorește o „aplecare” mai atentă asupra comunei Moneasa (dar vor urma și alte localități, roșii și galbene – să nu cumva să creadă unii că facem vreo deosebire), nu de alta, dar parcă, în timp ce stațiunea sărăcește, iar investitorii fug, unii se îmbogățesc.

    Ei bine, astea o să le deslușim și o să le indicăm noi fiindcă poate atunci și Poliția își va face treaba pentru care e plătită de alegători. Nu realizăm cum (dar bănuim) atâtea dosare – știm că e vorba de cinci, înregistrate în urmă cu Doi ani – despre care am auzit stau prăfuite pe rafturile IPJ Arad  Sau, poate, le-au pierdut când s-au mutat în sediul provizioriu.

    Notă: Chiar nu ați înțeles ce face Primăria Moneasa cu atâtea numere de telefon la care nu răspunde nimeni? Au vrut să obțină laptopuri, tablete, telefoane de ultimă generație și atunci au comandat numere ca sa le ia pe gratis. Dar plătesc o factură lunară imensă.

    Notă 2: O scurtă explicație pentru introducerea, în titlu, a expresiei „girată de IPJ”. Am dorit să scoatem în evidență că acela patru-cinci dosare (penale) la care chipurile se lucrează de mai bine de doi ani nu fac nimic decât să îi încurajeze pe unii, edili, să facă ce doresc fiindcă nu pot să pățească nimic.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu ne mai mira nimic. La Sistarovat s-au cheltuit 105.000 euro pe pietruiri de drumuri, de către aceeași firma, doar in 2022, deși comuna are 326 locuitori/ toată comuna, iar “drumurile pietruite”nu au ,nici măcar, PUZ. Același lucrări de pietruiri au loc de aproximativ 6 ani conform datelor de pe SEAP respectiv SICAP. Încercați și va veți convinge.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.