Adio, Maestre! S-a stins din viață Florian Barna, marele pugilist și antrenor al Aradului

  Și-a dedicat întreaga viață boxului. A fost poate cel mai important om al boxului arădean în ultimele patru decenii. Medaliat național la seniori și apoi făuritor de campioni, maestrul Florian Barna a trecut în această dimineață la cele veșnice, la vârsta de 65 de ani.

  Aradul a avut mereu campioni în sportul nobil la nivel de juniori și tineret, dar puțini dintre ei au reușit să aducă medalii și la nivel de seniori. Unul dintre ei este Florian Barna, multiplu medaliat național la seniori, un sportiv care atunci când și-a pus mănușile în cui s-a dedicat în totalitate muncii cu copiii și juniorii.

  Mulți ani, dacă vorbeam despre box în Arad, nu avea cum să lipsească din acele fraze „maestrul Barna”, așa cum îi spuneau toți cei care lucrau cu el. A fost un adevărat făuritor de campioni, el fiind cel care le-a transmis tainele acestui sport lui Florin Delamarian, Adrian Buș, George Nyeki, Ruben Stoia și alți campioni pe care i-a dat Aradul boxului românesc. S-a retras din ring la vârsta de 32 de ani, îmbrățișând apoi timp de 33 de ani munca de antrenor căreia i s-a dedicat până în ultima clipă a vieții sale.

  A antrenat împreună cu prietenul său de o viață, Dionisie Székely, dar acesta s-a stins mult prea repede, în urmă cu aproape un deceniu. Rămas singur, Florian Barna nu a abandonat nici atunci când boxul arădean a rămas tot mai sărac. Îl puteai întâlni zilnic în sala de box de la Motorul, viața lui fiind practic împărțită între ring și familie. Fiul său, Florian Barna jr., i-a fost mereu alături și, chiar dacă nu a boxat, a devenit arbitru în sportul căruia tatăl său și-a dedicat viața.

  Boxul arădean este mult mai sărac odată cu dispariția maestrului. Rămân în urma lui zecile de medalii cucerite de el și de cei pe care i-a antrenat, iar cei care continuă această nobilă artă vor lupta de acum și cu gândul la el.

  Drum lin printre îngeri, Maestre!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.