joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Acuzații grele printre morminte, la Lipova: „Își bat joc de morții noștri”

    de Andreea Daniela B. | 19 aprilie 2022, 10:32 AM | Telefonul cititorului | Topic special

    0

    Liniștea dintr-un cimitir din Lipova a dispărut în urmă cu câteva zile când oamenii care i-au îngropat pe cei dragi acolo au început să se certe între ei. După mai multe schimburi de replici care au dus la un scandal, unii dintre ei au ajuns să aibă nervii „întinși” în așa fel încât a intervenit chiar și Poliția Locală. Problema este, în principiu, dezorganizarea. Spre exemplu, o lipovană a sunat pe numărul redacției să își spună durerea după ce a realizat că locul de veci pe care l-a plătit ar putea să devină din senin mai mic, în timp ce alții, conform spuselor ei, au parte de tratamente speciale pentru că ar contribui la bugetul bisericii.

    Ajunși la fața locului am aflat că cimitirul este unul relativ nou, din 2020, iar cea care ne-a sunat ca să ne explice problema a fost prima persoană care și-a îngropat pe cineva drag acolo. Mai exact, Liliana Lupu luptă acum pentru locul de veci al fiului ei care a decedat la vârsta de 15 ani și pentru celelalte locuri de veci pe care le-a cumpărat lângă copil pentru momentul în care îi va veni rândul și ei, dar și soțului. De asemenea, femeia ne-a spus că își dorește ca cimitirul să arate mai bine, să aibă loc pe unde să treacă printre morminte și să existe egalitate, susținând că nu pentru toată lumea se aplică aceeași lege. Ea ne-a arătat cum mormintele sunt practic lipite între ele și, cel puțin bordura unuia dintre ele este construită peste mormântul cuiva care încă nu avea mormântul îngrădit, spunând că atunci când s-a săpat pentru fundație muncitorii ar fi ajuns până la un sicriu. Printre altele, tot Liliana susține că li s-a promis o cărare printre fiecare rând de morminte, însă aceasta a dispărut între timp din plan.

    „Mi-a spus să îmi duc morții acasă” 

    „Părintele are acum de gând să îndrepte rândurile cu betoane, dar cel care a pus ultima bordură la unul dintre morminte a spus deja că în câțiva ani se va surpa pământul pentru că este exact pe locul unde a fost îngropat cineva. Mie mi-a spus preotul că oamenii și-au făcut locurile de veci mai mici și de aceea au avut loc să își pună o bancă între morminte. Nu mi se pare deloc corect ca unii să aibă 10 cm de trecere între morminte și alții 70 cm. Eu când mi-am îngropat copilul aici mi s-a spus că la fiecare rând de morminte va fi alee. Își bat joc de morții noștri. Mi-a spus să îmi duc morții acasă. Am mai vorbit cu o doamnă, ea are două locuri de veci cumpărate, dar al doilea nici nu știe unde este pentru că au îngropat alții pe lângă locul ei. Unii primesc patru locuri, mie mi-au spus că trei e maximul. Regret că am cântat la cor și am fost un om al Bisericii. A trebuit să fac scandal ca să nu se atingă de locul pe care eu l-am plătit. Ca să vin să stau la crucea mortului trebuie să mă urc pe mormintele altora, nu ai loc. E o bătaie de joc. Actele mele vorbesc. Toți și-au bătut joc de orașul acesta, nu îmi vine să cred ce a ajuns”, ne-a relatat Liliana.

    278434089 678831006565588 8077346993792872008 n

    „Mi s-a spus că morții oricum nu mai văd ce se întâmplă”

    „Acum vrea să îmi pună gazon unde vine fundația gardului, acolo unde e beton. Toate astea pentru că așa vrea Părintele acum după ce i-a îngropat pe oameni ca pe sardine. Le-am spus că dacă trebuie să mă bat cu ei, mă bat. Nu e corect la unul să îi dai pentru că îți bagă în buzunar și la unul nu îi lași nici locul pe care l-ar avea în mod normal. Chiar ieri au betonat o bordură și colțul bordurii vine pe capul altui mort, apoi au venit cu ideea să sape în continuare în jos ca să pară ca până acolo a fost îngropat omul, dar nu a fots până acolo din moment ce nici nu se vede săpătura, nu e ridicat pământul.  Am ajuns să ne certăm în cimitir. Eu nu accept să cadă bordura nimănui pe copilul meu. Unii au morminte de 2,50 m, alții se mulțumesc cu ce rămân. Părintele nu se uită unde pune mortul. Cine și-a făcut bordura înainte a avut noroc, cine nu, trebuie să se descurce. Mi s-a spus că morții oricum nu mai văd ce se întâmplă. Nu se poate să îți bați joc de un cimitir în halul acesta. Am intrat în conflict cu cea care are morminte lângă mine pentru că nu s-a respectat măsurătoarea de la început. Am ajuns la un scandal monstru, dar nu mă las. Am cerut mai un loc să o îngrop și pe sora mea lângă mine și mi-a spus că nu poate să îmi dea, dar la G. i-a dat patru locuri. Dacă e voie patru morminte pe familie, atunci toți trebuie să aibă dreptul la acele patru gropi”, a mai povestit femeia.

    278287281 511258803861705 646224410896783277 n

    Suprataxe?  

    „De anul acesta e o regulă nouă la noi. La fiecare șapte ani ne bagă să plătim din nou locurile. Apoi dăm 50 de lei pe an pentru curățenia cimitirului pentru fiecare mormânt. La mine nu curăță nimeni nimic, pentru ce trebuie să dau banii ăștia? La biserică, atunci când se fac slujbe, se pun bani. Să se gospodărească din banii aceia, nu să își cumpere mașini sau ce vor ei. A fost taxa de 30 de lei, acum e 50 și probabil mai crește. Am sunat la patru Protopopiate din țară și nu s-a mai întâlnit așa ceva. Mai sunt într-adevăr care plătesc tot la șapte ani, dar dacă în celelalte comune nu e așa, să nu fie nici la noi”, zice Liliana.

    Preotul orașului Lipova vine cu explicații privind la cele întâmplate la cimitir

    Având în vedere acuzațiile destul de grave, am luat legătura și cu părintele Raul Moț, cel care se ocupă de administrarea cimitirului. El este preot în oraș nu de foarte mult timp și se pare că a intrat direct în „gura lupilor”. Aparent, prin faptele sale, el nu a reușit să mulțumească enoriașii, ba chiar i-a supărat pe unii dintre ei destul de tare. Menționăm că acuzele aduse preotului nu ne aparțin și acesta și-a putut spune punctul de vedere necenzurat, exact așa cum a făcut și Liliana Lupu.

    Astfel, contactat telefonic, preotul ne-a explicat ce înseamnă taxele acelea și de ce trebuiesc ele plătite. De asemenea, el a spus că nu și-ar fi dorit să existe un scandal în cimitir și să se ajungă până la noi sau până la Poliție, în special pentru că este vorba despre o mamă îndurerată care și-a pierdut fiul la o vârstă mult prea fragedă.

    „Doamna și-a pierdut unicul fiu. Am încercat să trecem cu vederea problemele acestea, însă din păcate nu s-a putut. Acolo este vorba mai mult despre o ceartă între două vecine. Dânsa este prima care a primit locurile în cimitirul nou de la Lipova. Cu toate că ambele au primit aceeași suprafață au început neînțelegerile. Din câte am înțeles ele au vrut să își facă împreună locurile de veci, bordurile și acum vecina s-a răzgândit, moment în care a început scandalul. Doamna Liliana este supărată pentru că i-am dat dreptate vecinei. Nu au unii mai mult și alții mai puțin. Spațiile au fost parcelate din momentul deschiderii cimitirului. Cimitirul are două parcele, rânduri și locuri. Fiecare loc, în conformitate cu legea, are 1,30m pe 2,50m. Dânsa are trei locuri, deci 3,90m pe 2,50 și și-a acuzat vecina că îi ia din loc, însă nu e așa. Spațiul de care beneficiază ea este același de când a intrat în posesia locurilor și până acum. Noi chiar am îndepărtat locurile de veci care îi aparțin doamnei (notă red. Lilianei Lupu) de aleea centrală ca să nu existe probleme în cazul în care trebuie să lucrăm acolo, deci practic doamna are acum 4,10m în loc de 3,90. Doamna a început să zbiere și să înjure în cimitir și nu am avut de ales decât să chem polițiștii locali pentru că deja începea să devină periculoasă. Mie îmi pare rău de situație că nu am avut niciun om care să se plângă până acum. Legea spune clar cât are fiecare loc de veci, nu l-am inventat noi. Noi chiar am oferit mai mult spațiu decât e în Lege ca să nu fie prea aglomerat”, povestește preotul Raul Moț.

    278475396 330375942327644 6826190117217783494 n

    Ce înseamnă taxă pentru locul de veci după o perioadă de 7 ani? 

    „Legea vorbește despre două tipuri de locuri de veci în cimitire. Cele temporare, pe o perioadă de 7 ani, 25 și așa mai departe, și cele veșnice. Având în vedere că la Lipova nu mai avem locuri de veci disponibile decât foarte puține, toate locurile pe care le avem în cimitire sunt temporare, date pe termen limitat în funcție de fiecare. Există o taxă care se plătește ori la șapte ani, ori la 25, stabilită de Consiliul Local. E la fel ca la cimitirele din Arad și în alte locuri. Legea este cam de prin 2014, însă modificarea a ajuns mai târziu la noi, prin 2019 am început să eliberăm contracte pentru fiecare care are loc de veci în cimitir, deci perioada a început din momentul întocmirii contractului. Din păcate sunt multe abandonate, aveam chiar o cruce pe care scria la data nașterii 1810. E un lucru bun că am reușit să facem aceste contracte, devine mai ușor să lucrezi cu omul când știi clar cui aparține locul de veci”, ne-a spus preotul.

    Taxa de curățenie…

    „Taxa de curățenie este stabilită de Consiliul Local și de Consiliul Parohial pentru întreținerea cimitirului. Asta înseamnă că în cadrul cimitirului avem mai multe facilități și anume apă curentă, curent, se plătește gunoiul și toate acestea. Taxa este 30/lei pe an pentru un loc de veci. Suntem în perioada Floriilor, nu am vrut scandal și am preferat să nu discutăm cu dânsa ca să nu îi facem mai mult rău, însă nu s-a mai putut.  Sunt lucruri care nu depind de noi. Fiecare om poate să ceară până la patru locuri de familie. Dânsa are o solicitare făcută la noi la Parohie, semnată, în care solicită trei locuri. Putea să ceară patru din start, mai ales că era singura din cimitir la acel moment în care a fost făcută cererea. Mai mult, în cimitirul nou se îngroapă oamenii care nu mai încap în celelalte cimitire, nu le dăm la liber, trebuie să rămână un număr liber de locuri de veci, o rezervă, în caz de calamități”, explică părintele.

    În final, se pare că ambele părți își susțin propriul adevăr, astfel că a fost nevoie de încă o confirmare din partea reprezentanților Poliției Locale Lipova. Astfel aflăm că cimitirul care aparține Primăriei Lipova este dat în administrarea Parohiei Ortodoxe. Primăria Lipova stabilește taxele, așa cum ne-a declarat și preotul. De asemenea, aceștia au confirmat intervenția la scandal prin agenții de la Compartimentul Disciplină în Construcții care au verificat acuzațiile și au ajuns la concluzia că acuzațiile Lilianei Lupu nu se confirmă. Așadar, conform autorităților, măsurătorile au fost făcute așa cum scrie în Lege, deci nu poate fi vorba despre încălcarea acesteia. În plus, conform preotului, Liliana a fost singura care a avut plângeri, niciun alt lipovan nefiind nemulțumit de modul de organizare al cimitirului.

    Desigur, până la urmă, adevărul este de fapt undeva la mijloc. Având în vedere faptul că am fost la fața locului putem spune că, într-adevăr, unele locuri de veci par cu mult mai mici decât altele, locuri în care se presupune că sunt îngropați adulți. În plus, cu toate că fiecare are dreptul să își facă bordura exact așa cum își dorește, lucrarea multora dă impresia de neîngrijit, rândurile devenind din loc în loc inexistente. Cât despre locul de trecere dintre două morminte, acesta cu siguranță putea să fie simțitor mai mare, mai ales dacă luăm în considerare că mormântul trebuie îngrijit pe toate părțile și ar trebui să existe o cale de acces pe fiecare parte. Per ansamblu, se vede că cimitirul este nou și că este îngrijit atât de proprietarii mormintelor, cât și de administratorul cimitirului, însă unii au dat-o în bară cu construcțiile ulterioare, motivul fiind poate tocmai pentru că preotul, după cum ne-a și declarat, i-a lăsat pe oameni să folosească ceva mai mult spațiu decât aveau nevoie. Mai mult, având în vedere că rândurile par de o lățime care nu depășește cu foarte mult 5 metri și pentru că fiecare mormânt care are în jur de 2,50 metri, este normal ca după construcția a două morminte să nu mai rămână aproape deloc spațiu între ele.

    cimitir3

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.