Actrița arădeancă Blanca Doba, selectată în programul TIFF „10 pentru Film”

  de [email protected] | 17 July 2021, 1:32 PM | Cultură | Film | Topic special

  0

  (foto: dailymagazine.ro)

  Pentru al zecelea an consecutiv, în cadrul festivalului TIFF 2021 (23 iulie-1 august), 10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele de teatru din ţară sunt prezentaţi profesioniştilor din lumea filmului şi publicului. În acest an, printre cei selectați se numără și Blanca Doba, actriță născută la Arad, mutată între timp la București și angajată la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila.

  Blanca Doba a fost nominalizată în 2019 la Premiile UNITER pentru Debut, iar în 2017, la Gala HOP, a câștigat Premiul „10 pentru FILM” din partea TIFF și Premiul „Cea mai bună actriță” pentru one-woman show-ul „Eu rămân” (regia: Luana Hagiu), spectacol cu care Blanca a pornit într-un turneu național în 2020 și 2021, la Arad poposind anul trecut, în septembrie, pe scena Teatrului de vară.

  Programul „10 pentru Film” îi vizează pe actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

  Blanca Doba a mai cochetat cu lumea filmului, a jucat în scurtmetrajul „Chronochinesia or The Case of the Young Time Hopper” (2018) regizat de Radu Bărbulescu și într-un scurt remake după „À bout de souffle” de Jean-Luc Godard, secvență regizată de Cristian Pascariu și filmată pentru Agenția HOP 2017.

  Ceilalți nouă actori selectaţi la această ediţie „10 pentru Film” sunt: Daniel Beșleagă (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Romanița Ionescu și Alex Calangiu (actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova), Romanița Ionescu și Alex Calangiu (actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova), Diana Fufezan (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Alexandru Liviu Ionescu – distins cu Premiul 10 pentru FILM la Gala HOP 2020, Zita Ema Moldovan (Compania de Teatru Giuvlipen), Matei Rotaru (Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca), Theodora Sandu (Teatru „Toma Caragiu” din Ploiești) – câștigătoarea premiului 10 pentru FILM la Gala HOP 2019) și actrița și regizoarea independentă Armine Vosganian.

  10 pentru FILM 2021

  Cei zece au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului „10 pentru Film”.

  Până la ediția curentă, 90 de actori au fost în total selectați în programul „10 pentru FILM” și mulți dintre ei au interpretat ulterior roluri de succes în lungmetraje și seriale TV. Printre aceștia se numără Elena Purea („Tata mută munții”), Csaba Ciugulitu („Valan – Valea sufletelor”, „Între Chin și Amin”), Cristian Balint („The Blacklist”), Rareș Andrici („Bacalaureat”), Vlad Bălan („Valea Mută”), Nicoleta Lefter („Contraindicații”, „Povestea unui pierde-vară”), Maria Obretin („The Nun”, „Umbre”, „6,9 pe scara Richter”), Carmen Florescu („Parking”), Silvana Mihai („Mia își ratează răzbunarea”, „Umbre”), Ana Covalciuc („Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”), Eduard Trifa („Scara”), Lucian Pavel („Berliner”, „Un pas în urma serafimilor”).

  TIFF (Transilvania International Film Festival) ajunge în acest an la cea de-a XX-a ediție.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.