Acord crucial la Bruxelles în criza refugiaților. Iohannis: „Se va reduce sau chiar stopa fluxul”

  de - | 18 martie 2016, 10:56 PM | Internaţional

  0

  Presedintele Klaus Iohannis, care zilele acestea a participat la Bruxelles la Consiliul European, a salutat acordul la care s-a ajuns intre UE si Turcia privind migrantii si si-a exprimat increderea ca astfel se va reduce semnificativ sau chiar stopa fluxul de imigranti ilegali, scrie Ziare.com.

  „Salut intelegerea la care am ajuns si sper ca aceasta va duce la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxului de migranti ilegali. De asemenea, prin acest acord se va consolida protectia fontierelor externe ale Uniunii”, a spus Iohannis intr-o declaratie de presa sustinuta la Bruxelles.

  Seful statului roman a explicat ca mecanismul stabilit nu presupune expulzari colective, retrimiterea refugiatilor in Turcia urmand sa se faca respectand cadrul juridic european si international.

  „Returnarea va putea avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european si international, cazurile de returnare urmand a fi analizate individual. Deci nu poate fi vorba de expulzari colective”, a mai spus presedintele.

  Nu in ultimul rand, Iohannis a anuntat ca nimic din ce s-a stabilit zilele acestea la Bruxelles nu presupune implicatii suplimentare pentru Romania.

  „Deciziile de astazi nu impun obligatii suplimentare Romaniei. Tara noastra nu va primi un numar mai mare de refugiati, fata de ce s-a convenit anul trecut la nivelul UE”, a mai spus Klaus Iohannis.

  Liderii europeni au aprobat vineri acordul UE-Turcia privind reducerea fluxului migratoriu, prin care Ankara se angajeaza sa ii primeasca inapoi pe migrantii care reusesc sa traverseze Marea Egee in schimbul unui ajutor de 6 miliarde de dolari, care va fi virat pana in 2018.

  Turcia se va angaja sa primeasca inapoi toti migrantii care ajung in insulele grecesti fara a avea documentele necesare.

  Acordul prevede ca pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia il primeste inapoi, statele UE se angajeaza sa preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au incercat pana acum sa traverseze Marea Egee vor avea prioritate. Asta nu va presupune, insa, suplimentarea cotelor de migranti stabilite anul trecut pentru statele membre ale UE.

  De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetatenii turci. Ankara trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pana la sfarsitul lunii aprilie pentru ca Executivul european sa recomande statelor membre sa elimine vizele necesare pentru calatorii de scurta durata pana in iunie.

  Pentru eliminarea vizelor Turcia trebuie sa indeplineasca un criteriu dificil, recunoasterea statului Cipru. Insa, Ankara a ridicat atat de sus asteptarile cu privire la ridicarea vizelor, incat ar putea sa fie fortata sa accepte compromisul in schimbul eliminarii restrictiilor de circulatie in blocul comunitar.

  Implementarea acordului va incepe luni, 20 martie.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.