vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A murit Florin Bălan, primul patron din istoria echipei Sportul Studenţesc

  de Special Arad | 28 decembrie 2014, 12:59 PM | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Florin Bălan, alias Fofo, primul patron al echipei Sportul Studenţesc, în perioada 1995-1996, a murit vineri, într-un spital din Bucureşti.

  Doctorul Bălan, care la începutul anilor ’90 pusese pe picioare una dintre primele afaceri din zona Gorjului, a salvat de la desfiinţare clubul Sportul, preluându-l în 1995, împreună cu partenerul Octavian Mitu. Cei doi au mutat Sportul la Târgu Jiu, acolo unde locuia Fofo şi unde îşi derula afacerile.

  Aventura Sportului la Târgu Jiu

  Timp de un an, Sportul a jucat cu „Fofo International“ pe piept, interval în care echipa a fost finanţată de Mitu, primul patron de presă din România după 1989, şi de Bălan, care avea la Tismana un centru de colectare a ciupercilor. Banii veneau din afacerile cu presă (Mitu a fost proprietarul săptămânalului Zig Zag, unde scria Cornel Nistorescu) şi din exportul ciupercilor (crude, murate, conservate sau prelucrate) în Italia.

  În acea perioadă, Sportul Studenţesc i-a avut pe bancă pe Mircea Rădulescu şi, apoi, Ioan Andone, iar în teren, printre alţii, pe Răzvan Lucescu, Marius Şumudică şi Tom Cristea.

  „Mitu şi Fofo aveau afaceri împreună. Cumpăraseră şi o stână. La Târgu Jiu a fost mare emulaţie în acea perioadă, oraşul nu mai avusese echipă în Divizia A. După ce, în Regie, se obişnuiseră cu 100-200 de oameni în tribune, cei de la Sportul aveau acum stadionul plin la Târgu Jiu. Fofo exporta ciuperci în Italia. Banii pentru Şumudică şi ceilalţi jucători de la Sportul veneau din vânzarea hribilor muraţi. Lucrurile au început să scârţâie însă după o perioadă. În anul următor, Sportul s-a întors la Bucureşti. Mitu şi Fofo au dat ulterior faliment“, povesteşte un ziarist care, în acea perioadă, răspundea de Sportul Studenţesc.

  Şumudică: „La masă, ce să vezi? Numai ciuperci! G ătite în toate felurile!“

  „Cum, a murit Fofo? Domnule, Dumnezeu să-l ierte… Ne-a dus la Târgu Jiu, am jucat un an acolo cu tribunele pline“, a reacţionat Şumudică, liderul şi golgeterul de atunci al Sportului, când a auzit despre decesul lui Bălan. „Noi am avut puţin tangenţă cu dânsul, dar era un om parolist, cât s-a ocupat de echipă n-au fost probleme. Aveam condiţii bune. Îmi amintesc că ne-a chemat într-o zi, înaintea unui meci cu Poli Iaşi, la dânsul acasă, era o vilă mare, frumoasă, impunătoare. Ne invitase la masă. Am mers toată echipa, cu tot cu antrenori. Când am ajuns, ce să vezi? Numai ciuperci! Gătite în toate felurile! Am rămas cu gura căscată. Eu m-am dus la domnul Rădulescu, care era antrenorul nostru în acel moment, şi l-am întrebat: ce facem, e bine să mâncăm ciuperci în halul ăsta înainte de meci? A fost numai bine, că a doua zi am bătut cu 3-0“, îşi aminteşte Şumi.

  Îngropat în datorii, Fofo a fost executat silit. Vila sa, construită la ieşirea din Târgu Jiu spre Turnu Severin şi care fusese ani la rând un reper pentru comunitatea locală, a fost vândută la licitaţie de o bancă unde doctorul strânsese datorii uriaşe. Evaluată la 1,5 milioane de lei, casa a fost vândută pentru 600.000 de lei.

  Sursa> prosport.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.