marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  A început șantierul la viitorul parc din Micălaca 300. Cât vor ține lucrările

  de Raluca Medeleanu | 25 august 2021, 10:31 AM | Administraţie | Topic special

  2

  șantierul viitorului parc / foto: Dani Lazăr

  După ce Primăria municipiului Arad a semnat, în iulie, cu firma Amahouse SRL, contractul de lucrări pentru transformarea malului Mureșului din zona 300 într-un parc, iată că astăzi au început primele „mișcări” în acest sens. Buldozerele se află la fața locului și au început curățarea vegetației invazive și nivelarea terenului.

  Firma arădeană Amahouse a câștigat licitația lansată de Primărie pentru proiectul din fonduri europene „Reconversia funcțională și revitalizarea terenului din zona Micălaca 300 și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber” care se ridică la 7,5 milioane de lei (TVA inclus) și are la dispoziție 12 luni pentru finalizarea lucrărilor. În această perioadă, se vor amenaja locuri de joacă pentru copii, locuri de socializare pentru vârstnici, terenuri de sport, locuri pentru picnic, alei pietonale, piste de biciclete și parcări înierbate. Totodată, se vor planta arbori şi arbuşti ornamentali, gard viu și gazon pentru care se va asigura și un sistem de irigaţii.

  Este de menționat că încă de la început proiectul a ridicat semne de întrebare legate de poziționarea sa, întrucât se află într-o zonă considerată inundabilă și teoretic încalcă Legea Apelor (nr.107 din 25 septembrie 1996), în care se precizează, în articolul 31, că „este strict interzisă orice intervenție atât pe mal, cât și pe dig”. Cu toate acestea, proiectul a câștigat finanțarea europeană, prin Programul Operaţional Regional, Axa 4, astfel se pare că autoritățile nu au considerat intervenția ilegală.

  Rămâne de văzut ce se va întâmpla și cu numeroșii arbori, unii din specii protejate, odată cu amenajarea terenurilor de sport, întrucât – așa cum Special Arad a identificat într-un articol-investigație din 2020 – schița lucrărilor se suprapune peste o arie în care se află la ora actuală o bogată vegetație.

  Citește și: Mega-proiect idilic amplasat într-o pădure defrișată ilegal – greaua moștenire a lui Călin Bibarț, primarul-inginer silvic 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ,,Se vor planta arbori si arbusti”,asa cum sa-u plantat in Micalaca si zona 300 si acu toti sa-u uscat ca nimeni nu sa mai ingrijit sa-i ude,doar avem primar padurar.In acea zona sunt f. multi NUCI specie protejata ,care pomi au fost ingrijiti de locuitorii din zona .De ce se taie acestia ,cand unui pom ii trebuie 10-15 ani sa ajunga la dimensiunile celor crescuti acaolo.Oare primaria nu a auzit de relocare,cum se face intarile cu apa calda la robinet????

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Poate ultimul spațiu din Micălaca unde se mai putea sta liber și liniștit la umbra unui pom, la pescuit sau la plaja, …….deh, era de așteptat să nu scape de taxele (și afacerile) ciumei politice arădene…RUȘINE CLASEI POLITICE ARĂDENE!!!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.