joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A început fotbalul la UTA și acum a devenit campion cu… Bayer Leverkusen! Darius Dolga spune că nu se oprește aici

    de Lucian Dănilă | 7 iulie 2020, 1:31 PM | Povești despre oameni | Sport

    0

    Darius Dolga este cunoscut arădenilor ca fotbalist. Născut în 1997, Darius a început fotbalul la UTA, acolo unde era antrenat de Sandu Gaica, fostul fundaș central al „Bătrânei Doamne” în anii 90, iar Darius joacă pe același post.

    A evoluat apoi, ca senior, pentru UTA II, iar după plecarea de la clubul arădean a evoluat la mai multe echipe din județul Arad, Progresul Pecica și Victoria Zăbrani – în Liga a 4-a, după care a făcut pasul la eșalonul superior evoluând ca fundaș central pentru Gloria Cermei și Șoimii Lipova, ambele în Liga a 3-a.

    Pandemia de COVID-19 l-a prins și pe Darius Dolga acasă după ce fotbalul la liga a treia a luat o pauză forțată de împrejurări. Șoimii Lipova a încheiat campionatul pe locul al doilea, după FC Universitatea Craiova care a promovat în Liga a 2-a. Fire activă, obișnuit să meargă zilnic la antrenamente, tânărul fotbalist al echipei din Lipova trebuia să își alunge plictiseala. Și și-a cumpărat un joc Playstation… De aici începe practic povestea acestui articol.

    „Nu eram deloc un fan al jocurilor pe calculator sau al consolelor. Chiar de multe ori îi certam oarecum pe prietenii mei care se jucau pe Playstation și îi întrebam cum de pot sta toată ziua pe jocurile alea. În pandemie, fiind acasă, mi-am luat și eu și am început să mă joc FIFA. Nu credeam, dar creează o anumită dependență. Având mult timp liber mă jucam din ce în ce mai mult”, spune Darius.

    Apoi s-a organizat la baza sportivă „Vecchia Signora” din Arad, al cărui proprietar este Roland Opitz, un concurs de jucat FIFA. Darius nu avea nicio intenție să participe, dar l-a convins prietenul și colegul său de echipă, Michel Vlad. „Eu i-am tot spus să participe și el, după ce a acceptat, mi-a spus că va câștiga turneul. Evident că nu l-am crezut”, spune Michel.

    La concurs au luat parte 16 jucători, iar printre ei au fost și câțiva fotbaliști. Darius a trecut de primele faze și l-a întâlnit pe Răzvan Țurcanu în semifinale, și el fiind fost fotbalist la juniorii clubului UTA, apoi la Curtici.

    „S-a jucat cu echipe de coeficient 4,5 stele. Echipa mea era Bayer Leverkusen, iar Raul juca cu Inter Milano. L-am bătut cu 3-2”, spune Dolga. Apoi l-am întrebat care sunt calitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun jucător de FIFA, iar Darius ne-a spus următoarele cuvinte: „Pentru mine este ceva nou având în vedere că joc doar de trei luni. Însă am studiat mult, iar la jocurile cu adversari buni trebuie să te concentrezi foarte bine și să studiezi atât jocul adversarului, dar și pe cel al jucătorilor din echipa ta. Trebuie să profiți la maxim de calitățile jucătorilor din echipa ta, să-i folosești pe cei cu viteză în benzi, să joci cât mai mult cu cei care trag bine la poartă sau sunt tehnici, dar totodată trebuie atenție mare la adversar pentru a-l bloca”.

    În finală, Darius Dolga l-a întâlnit pe Alex Mitrea, fostul portar al echipei UTA în barajul din 2014 de la Lugoj, acel 2-0 cu Retezatul Hațeg. Mitrea a jucat cu Arsenal Londra contra lui Bayer Leverkusen condus, de pe consolă, de Darius. A câștigat Dolga cu 4-2 și astfel a câștigat primul concurs la care a participat. Locul al treilea a fost ocupat de Răzvan Țurcanu, așa cum se vede și în fotografia de mai jos.

    dolga 1

    L-am întrebat pe Darius dacă seamănă jocul de FIFA cu jocul real de fotbal, iar fotbalistul Lipovei spune că, deși nu pare, seamănă destul de mult. „La fel ca în jocurile de fotbal, și la FIFA trebuie să fii atent, să stai concentrat în fiecare secundă, să studiezi jocul, să te coordonezi, să urmărești un anumit plan tactic. Mai mult decât atât, poate nu credeți, dar emoțiile sunt aceleași, adică te bucuri foarte tare când echipa ta marchează și te enervezi la fiecare nereușită, dar mai ales atunci când echipa ta primește gol”, spune el.

    Acum, Darius nu ar vrea să se oprească aici cu noul lui hobby: „Mi-ar plăcea să mai particip la astfel de concursuri, chiar de nivel mai mare, dar nici nu știu unde se organizează”.   

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.