duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  A început campania: „catfight” între vicele Cheșa (PSD) și deputatul Wiener (USR) la votarea bugetului | Video

  de Raluca Medeleanu | 14 februarie 2024, 12:30 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  2

  Dacă timp de mai bine de 2 ani, de când cu alianța PNL – PSD, atmosfera ședințelor CLM a fost una liniștită, tulburată doar de mici intervenții din partea câte unui consilier USR, iată că acum avem primele semne că ne aflăm din nou într-un an electoral. La ședința în cadrul căreia s-a supus la vot bugetul municipiului, deputatul Adrian Wiener s-a înscris la cuvânt pentru a susține un amendament al colegilor, însă nici nu a apucat prea bine să-și formuleze ideea, că viceprimarul Ilie Cheșa l-a întrerupt brusc, acuzându-l pe un ton ridicat că politizează subiectul.

  Gruparea USR a avut mai multe amendamente, niciunul nereușind să adune un număr suficient de voturi pentru a fi aprobate. Printre acestea s-a aflat propunerea de a aloca 500.000 lei pentru realizarea unei documentații antemergătoare realizării unui nou Spital Municipal. Aici a intervenit luarea de cuvânt al deputatului Wiener, medic de profesie, care a început să ilustreze situația sistemului sanitar românesc, pe care îl consideră la pământ.

  Pe când Adrian Wiener sublinia că imobilul fostului spital Municipal (acum cu secții ale SCJU) nu se pretează pentru a mai fi folosit pentru acest rol, fiind imperativă o construcție modernă, la standarde actuale, viceprimarul Ilie Cheșa l-a întrerupt, acuzându-l că timp de 2 ani a uitat complet de acest proiect la care face acum referire. Amintim, pe această cale, că odată cu votarea bugetului din 2021, se votase și alocarea celor 500.000 lei pentru documentația necesară realizării unui nou spital, însă ulterior banii au fost redirecționați către alte investiții.

  Cheșa l-a certat pe deputat că politizează ședința de consiliu, numai pentru că este an electoral, certându-l că a lipsit de la ședințele din 2022 și 2023 când ar mai fi putut propune această bugetare. Ceea ce a rezultat a fost un scandal în toată regula, atât deputatul cât și vicele ajungând să ridice tonul și efectiv să vorbească unul peste altul, auditoriul nemaiavând posibilitatea să înțeleagă discursul niciunuia dintre ei.

  În cele din urmă, când s-au mai liniștit apele, a intervenit în discuție și primarul Călin Bibarț care i-a justificat deputatului că nu consideră oportun să aloce acești bani pentru a realiza o documentație, din moment ce nu a identificat vreo sursă de finanțare pentru a realiza construcția spitalului și nici un amplasament exact. Astfel, consideră edilul, ar fi doar bani risipiți, fără garanția ducerii la bun sfârșit a proiectului. Deputatul însă a susținut în continuare că este o investiție necesară și a dorit să enumere posibilități de finanțare, însă nu a fost lăsat de primar, care l-a întrerupt și i-a răspuns că „nu are nevoie de consultanță de la Guvern” (citare aproximativă). În plus, a reproșat consilierilor USR că nu au apelat la dialog cu primarul, anterior acestei ședințe, întrucât el este inițiatorul proiectului de buget și în baza acestui considerent i-a criticat că fac doar imagine în an electoral.

  La discuția în contradictoriu s-a mai alăturat și consilierul local Cătălin Costea de la USR (și acesta de profesie medic) care a amintit că în 2021 a insistat luni la rând pe necesitatea dotării Spitalului Municipal și cel ORL cu lifturi, însă Primăria nu a reușit să facă achiziția promisă. Călin Bibarț i-a amintit că spitalele respective au intrat după aceea în administrarea Consiliului Județean și că acum Primăria nu mai are dreptul să facă investiții din bugetul local acolo. A închis discuția concluzionând că, pe de altă parte, Primăria Arad alocă anual circa 10 milioane de lei către Consiliul Județean Arad, pentru susținerea financiară a Sănătății.

  Niciun amendament USR nu a trecut de votul consilierilor

  Nu doar amendamentul ce prevede noul spital a fost respins, ci toate amendamentele pe care le-au propus consilierii USR pentru modificarea alocărilor bugetare pentru 2024. Unele dintre ele au fost votate și de cei doi consilieri PMP (de exemplu bugetarea a 70.000 lei pentru amplasarea de panouri fotovoltaice la școli), însă în niciun caz numărul de voturi adunate nu au fost suficiente pentru a fi aprobate.

  Trebuie menționat că înțepăturile din partea viceprimarului Ilie Cheșa au continuat pe parcursul ședinței, la fiecare intervenție din partea vreunui consilier al grupării politice respective, de fiecare dată cel la cuvânt fiind întrerupt chiar în mijlocul discursului, aducând cuvinte de reproș pentru politizare.

  Hubul Cultural „mARTA” mai primește încă 700.000 lei

  Pe de altă parte, amendamentele propuse de viceprimarul Ilie Cheșa au reușit toate să treacă de vot, obținând votul tuturor consilierilor, mai puțin al celor de la USR. Printre amendamente, amintim alocarea a 3.050.000 lei pentru construirea unor locuințe sociale în Micălaca Est, 680.000 lei pentru reamenajarea zonei Polivalentă, 250.000 lei pentru continuarea modernizării Bulevardului și 1.653.000 lei pentru realizarea parcării etajate din curtea blocului nr. 26-38 de pe Bulevardul Revoluției.

  Un alt amendament aprobat a fost alocarea mai multor bani pentru hubul cultural „mARTA”, despre care se știe că este un proiect intens susținut de viceprimar. Astfel, „mARTA” primește încă 700.000 lei (pe lângă cei 656.000 lei care îi avea alocați pentru evenimentele culturale). Din această suplimentare, cea mai mare parte ar merge pentru reconstrucția autobuzului Westinghouse în vederea introducerii lui în tururi turistice prin oraș (500.000 lei). Încă 50.000 lei se alocă pentru acțiunea „Aradul Colorat” și încă 190.000 lei pentru un festival intitulat „Fusion”.

   

  • Citește și:

  • Primăria prezintă bugetul municipiului, votat în ședința CLM: 52% pe investiții, 12% cheltuieli de personal · Special Arad

  • Banii la cultură (IV). Primul an în forță pentru evenimente marca Hub mARTA · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Amplasamente pt d-nul Cheșa

   1.Aradul Nou strada Pompei zona de lângă noul liceu Baptist aflat în construcție fostele terenuri Casarom.
   2.Micalaca Terenul Viran din partea opusă a Gemi center mărginit de ramificația CF Glogovat care se va dezafecta, se poate expropria la preț bun pt ca sunt niște rețele de înaltă tensiune pe teren.
   3. Grădiște: Zonele de lângă Gradina Postei/Momax/ pe locul fostei fabrici Sanevit.
   4.Zona ICRTi Câmpul Liniștii
   5.Pe locul/lângă Piața de mașini
   6.Zonele mărginite de autostradă Bujac/Cadas
   7.Intre strada Lucernei și autostrada înainte de podul peste Mureș al autostrăzii.(cartier Mureșel Port Arthur)
   8.Micalaca zona Voinicilor/ANL/Strada Digului
   9.Zona calea Bodrogului/Aeroport/IAS Mureșul
   10.Campul dintre balta Maltaret și Zori de zi
   11.Zona Marului/Caramidaria
   12.Sannicolau Mic de la viitorul pasaj peste CF Arad-TM al centurii SE și pană la cimitirul ortodox din Sânnicolau.
   Terenul viran din strada Clopotului spre râul Mureș.

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.