A fost odată ca niciodată. A fost ștrandul arădean… Am găsit urme de civilizație și relicve | Foto

  de Mihai Todoca | 12 May 2021, 2:15 PM | Reportaj | Topic special

  6

  Cel mai puternic contrast în Arad am putea spune că este Ștrandul Neptun. De la o recunoaștere națională la o rușine locală, ștrandul din Arad a cunoscut o perioadă de glorie care din nefericire s-a stins o dată cu montarea gardurilor  care delimitează două zone (ce ar trebui să delimiteze nu înțelegem mai exact) și cu instituirea orei de liniște la 23:00.

  În fiecare an, administrația ștrandului cheltuie bani mai mult pentru întreținere și nu pentru investiții, cele câteva mici intervenții pe parcursul a zeci de ani parcă pălesc vizavi de investițiile făcute în alte orașe, dar nu vom aminti de acestea acum.

  La ștrand, în prezent se lucrează, dar mai mult la cei care au propriile afaceri acolo s-au apucat de treabă. Proprietarii de baruri și terase lucrează la aspect, construcții și încearcă să mai schimbe fața ștrandului. Ceea ce le vine , spunem noi, puțin peste mână. Lângă o terasă nouă, de pe care încă te poți murdări de vopseaua proaspăt pusă, o grămadă de moloz.  E un contrast puternic între spațiile dintre terasele noi și grămezile de moloz. Grămezi ce mai demult era club Nefertiti, Ghetto, Sivi, Drivers, Bizon și … ne oprim aici.

  Ne oprim pentru că pe de-o parte, ștrandul arată cum arată și din cauza unor „buni” cetățeni care au tratat oaza de verdeață într-o… groapă de gunoi. Scânduri rupte, gunoaie aruncate peste tot, mâzgăleli în bazine (oricât ne-ar place arta stradală, mizeriile acelea nu le putem numi grafitti) și în general un sentiment de abandon.

  Am făcut o plimbare pe aleile ștrandului, pregătiți totuși de dezolarea care ne aștepta cuminte, dar am ajuns să fim plăcuți surprinși de demersul proprietarilor de a se pregăti , totuși, așa cum știu ei de sezonul estival. Pregătiri pe care și administrația le are în vedere, dar… nu atât de intense. Am văzut doar doi oameni care lucrau pe ștrand efectiv. Unul stropea dalele pentru a nu ieși iarba printre ele, iar unul se străduia să curețe bazinele.

  Având în vedere contextul pandemiei, e de înțeles de ce administrația nu a turat motoarele la maxim. L-am și contactat pe Nicolae Mehelean, directorul Recons pentru a ne face o idee despre când și dacă se va deschide ștrandul?

  „Săptămâna viitoare urmează să mă întâlnesc cu directorul DSP pentru a analiza situația pandemiei în municipiu, iar dacă lucrurile rămân constante,noi ne vom pregăti și sperăm să deschidem de la 1 iunie”, ne-a declarat directorul Recons.

  Oricum ar fi, ștrandul se chinuie să mai respire un aer al investițiilor cu adevărat importante. Investiții pe care nu credem că le vom vedea prea curând, dar la care negreșit sperăm, la fel cum sperăm că și „bunii” cetățeni nu îi mai calcă pragul, distrugând și lăsând în urma lor numai gunoaie.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Foarte corectă remarca referitore la garduri și la ora de liniște. Un articol de actualitate care abordează o problemă foarte veche.
   Ștrandul funcțional la nivel maxim când intrarea era la intrarea în ștrand și nu la intrarea în bazin. Asta înseamnă că gardurile trebuie desființate. Pentru cei care invocă creșterea siguranței pentru copii se pot imagina garduri mici (80cm înalțime), de lemn pentru integrarea în natura care caracterizează ștrandul. Mai menționez că părinții trebuie să rămână direct responsabili de siguranța copiilor lor. De preferat ar să se desființeze cu totul.
   Ora de liniște afost impusă urmare a văicărelii celor care locuiesc peste Mureș și penstre parcul copiilor. Gălăgia poate fi limitată și prin limitarea intensității muzicii difuzate pe terasele din ștrand (eventual prin interzicerea totală a discotecilor – care nu sunt capacități specifice unui ștrand – spre dezolarea cocalarilor care veneau la agățat de puicuțe naive). Pentru măsurarea intensității există decibelometrul. Este ieftin și ar putea fi folosit chiar și de un amărât de la poliția locală care știe cifrele și poate să compare două cifre între ele – mai mare și mai mic decât limita maximă admisă. Tot aici ar trebui menționat că ștrandul mergea bine când se plătea bilet de intrare doar până la ora 20,00 sai 22,00 după care accesul devenea liber.
   În plus aș mai spune că ștrandul va reînvia când vor fi descurajați cocalarii prin interzicerea accesului auto în interiororul ștrandului, cu excepția mașnilor de aprovizionare – de preferat până la ora 10,00 (până la acea oră nu a fost nicioodată aglomerație). Comercianții care nu reușesc să se încadreze să poată face aprovizionare și în afara orarului stabilit dar numai după o plată prealabilă a unui permis de acces piperat – ca să învețe să se organizeze civilizat. În rest nicio mașină. Dacă vrei să care ceva la căsuâî poți să utilizezi cărucioare trase/împinse cu mâna sau să plătești o autorizare provizorie scumpă.
   Orice lucrare de amenajare să se facă doar cu o aprobare din punct de vedere urbanistic, una simplă dar eficientă,l corectă și transparentă care să urmărească eliminarea prostului gust – asta dacă prin intervențiile respective nu este necesară o aurtorizație de construcție.
   Să nu se mai difuzeze muzică de discotecă la difuzoarele instalată pe toată suprafața ștrandului ca să poată cei care doresc liniște să se bucure de ștrand – să nu fie alungați de o muzică de o calitate îndoielnică. Șă nu se mai organizez spuma party fiindcă îi alungă, prin zgomotul și gălăgia creată, pe toți ceilalți. Ce țărăneală de prost gust este să angajezi un DJ de categoria a 3-a să facă pe animatorul pentru oameni care s-au dus pentru apă și soare, pentru liniște și natură.
   Terenuri de sport gratuite: basachet, volei, mese de ping-pong, badmington, laptenis etc. Nu este nevoie de organizare că nici pe Slavicxi cei care joacă baschet nu sunt organizați de nimeni – oricum nu de politruci care se cred esențiali în toate aspectele, biete animale bolnave.
   Ștrandul trebuie să fie accesibil și din perspectiva terifului de acces. Ștrandsul nu trebuie privit ca o societate aducătoare de profit. NU, este un serviciu public și social. Nici gratis nu e bine fiindcă îi va scădea valoarea. Oricum nu trebuie să fie imaginat ca un Aqua-Land fiindcă acestea sunt niște stabilimente la care omul merge 1 maxi9m de 2 ori pe lună. Ștrandul a fost gândit inclusiv pentru pensionari, pentru tinerii aflați în vacanță, pentru cei cu abonamente sezoniere – adică un loc de petrecere zilnică a timpului liber. Oricine trebuie să poată să-și permită să meargă după orele de lucru să bea o bere pe ștrand, să facă o baie, să facă plajă etc.
   Ștrandul fiind al TUTUROR arădenilor (un concept greu de înghițit de politruci fiindcă ei împart totul în grupuri care trebuie antagonizate și manipulate) trebuie să re-ofere acele funcții care au fost distruse de imbecilii pe care i-am votat (eu personal nu) cum ar fi: solariile pentru nudiști, trambuilinele pentru tineri (tot ce s-a creat se adresează doar grupei de vâtstă sub 12 ani), mesele de rumy, șah, table.
   Dar cine să o facă – niște țărănoi crescuți cu buda în curte fascinați de asfalt, betoane, mașini nemțești și proaste futăcioase și compromise – am definit orizontul de așteptare al politicianilor de succes din Arad?
   Sancțiuni. Un sistem sancționator care să fie aplicat. Nu sancțiuni mari ci mici dar aplicate DE FIECARE DATĂ, fără excepții. Printre sancțiuni: anularea abonemantelor, a biletului, excluderea din ștrand, amenda etc.
   Ar mai fi de vorbit și de câteva principii de administrare a ștrandului prin personal propriu cu un administrator controlat de Primar – care să fie responsabil personal de rezultatele muncii administratorului pe care el îl numește. Ștrandul nu trebuie dat RECONS ci trebuie administrat ca serviciu în cadrul primăriei. Primarul trebuie să apară clar ca fiind responsabil de starea ștrandului nu că nu știu cine, nu știu ce, că muie unul sau altul.
   Atragerea de evenimente culturale de masă: concerte (fără muzică populară și manele – fiindcă îndobitocesc, sunt caracteristice mediului rural și cartiererelor jenante – rolul admnistratorului public este să crească nivelul locuitorilor).
   Pentru început aș propune un referendum de demitere a primarului – care este evident depășit dar oricum mai bun decât Falcă care doar a distrus. Poatre dacă scăpăm de primar pe motivul ăsta, următorul ar fi mai conștient și mai deschis interesului și nu mizeriei de dat la gioale în interiorul partidului. Dar pentru asta ar trebuie să existe măcar un partid, un ONG sau o personalitate publică integră și cu curaj.

   +13 voturi
   +1
   -1
   • Stimabile ăia care se văicăresc peste Mureș…au ceva ce vouă multora vă scapă. Dreptul la viață și la liniște.
    Cum mulți vreți să vă odihniți nopțile așa vor și ăia. Am un vecin care și-a vândut apartamentul de lângă palatul justiției înainte să se introducă acel orar și fără să știe că cineva se va gândi și la ei. Îmi povestea cum zilnic suporta o bubuială infernală până la 4/5 dimineață pentru că arădenii sa se simtă bine!

    Deci, Care e după părerea dumitale metoda cea mai ok? Să te piși pe niște oameni și pe liniștea lor numa’ pt că niște patroni de cluburi nu-s in stare să-și antifoneze cluburile?

    Nație de lăutari.

    0 voturi
    +1
    -1
  2. că văd că ți-e greu, selectez pentru tine din text:
   ”Ora de liniște afost impusă urmare a văicărelii celor care locuiesc peste Mureș și penstre parcul copiilor. Gălăgia poate fi limitată și prin limitarea intensității muzicii difuzate pe terasele din ștrand (eventual prin interzicerea totală a discotecilor – care nu sunt capacități specifice unui ștrand – spre dezolarea cocalarilor care veneau la agățat de puicuțe naive). Pentru măsurarea intensității există decibelometrul. Este ieftin și ar putea fi folosit chiar și de un amărât de la poliția locală care știe cifrele și poate să compare două cifre între ele – mai mare și mai mic decât limita maximă admisă”
   Aveai în text răspunsul dar …. mă rog!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Păi tocmai că s-a măsurat nivelul și de aceea, datorită reclamațiilor s-a impus ora de închidere. Multe din spațiile de pe strand s-au desființat pt că doar din asta trăiau. Cocălalărisme și maneauă la maxim…Dumneata crezi că daca deschizi terasele noaptea, românul, „educat” fiind va ține cont? In maxim 2/3 luni se reîntorc reclamațiile. Du-te seara prin oraș când e liber…manele, ambalări de motoare, urlete de la terase…de ce crezi că ștrandul nu va fi la fel?
    Nu mă lua cu primăria și bla -bla. Ține și de educație și noi n-o avem. Până la ce vă plângeți voi e cale lungă. Întâi trebuie sa învățăm să facem duș la intrarea in bazin, femeile să-și prindă părul daca e lung, să nu intrăm îmbrăcat in bazin(faptul că ești țigan nu e o scuză). Stai o oră și urmărește câți oameni respectă minimele reguli și apoi cere mai mult. Ștrandul s-a degradat și din cauză că noi ca popor ne-am degradat iar primarii stimabile vin din rândul comunității. La fel și Miliția.Nu are cine să mai schimbe nimic… dacă vreți liniștea dinainte go west! They Have cookies.

    Sunt de acord cu interzicerea muzicii(sau a amatorilor de la radio Arad) pe strand ziua, dar nu cred că se va rezolva vreodată. Suntem o nație gălăgioasă.

    PS: vrei strand al tuturor dar fără populară și manea pt că” sunt caracteristice mediului rural și cartiererelor jenante”. Nu sunt caracteristice acelor zone stimabile. Uită-te ce e in trending pe YouTube și câte vizualizări au. Multe din zonele pe la care le blamezi n-au internet. Mă repet. Ăștia suntem!

    +2 voturi
    +1
    -1
    • am înțeles … tu pui în balanță interesul unui oraș întreg cu deranjul discutabil al câtorva locatari aflați peste Mureș și peste parc și-ți dă cu minus.
     Argumentele cu succesul manelelor pe youtube sunt din alt film, sunt o altă poveste, fără legătură suficientă cu ștrandul și pe cale de consecință au doar rolul de a deturna subiectul spre o discuție parazită.
     Gălăgia exagerat de mare este cauzată de discoteci și de DJ-ul RECONS. Oprite sursele astea ar putea asigura și liniștea locatarilor cam îndepărtați dar foarte sensibili. Dar că tu nu vrei o soluție pentru toată lumea ci vrei doar să revendici fiindcă ești frustrat.

     0 voturi
     +1
     -1
     • ” deranjul discutabil al câtorva locatari aflați peste Mureș” …nu sunt câțiva maestre. Și chiar dacă este unu’ singur are dreptul la viață și liniște pe proprietatea lui. Că tot vorbești de FRUSTRĂRI asta e problema cea mai mare a românilor. Sa fie așa cum vreți da’ să nu fiți voi cei în cauză că atunci primarul și alții sunt de vină. Uită-te în plm in oglindă că ești exact ca ei și tu nu ai puterea. Dacă o aveai călcai in picioare drepturile unor concetățeni nevinovați pentru interesul unor proprietari de cluburi sau terase. Pentru dreptul tău de a bea bere și juca remy. Totuși e bine că vezi pe alții.

      +1 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.