miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A comis prima crimă în Arad. Au urmat alte trei crime. Acum vrea să fie eliberat din penitenciar

  de Ioana Costaș | 25 septembrie 2023, 8:24 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  A comis prima crimă în primăvara anului 1993, în județul Arad, unde venise să lucreze ca cioban. Aici, l-a omorât pe cel care deținea turma de oi cu un box improvizat dintr-un corn de cerb pentru că îl certase și pălmuise după ce pierduse câteva animale.

  Crima a rămas nerezolvată ani de zile, până când autorul – Suto Ferenc, din județul Satu-Mare – a comis altele și a fost prins.

  Însă crima de la Arad a fost prima și nu a comis-o în momentul în care a fost certat, pălmuit și alungat de la stâna de oi din Arad, ci după șase luni, când a revenit în județul nostru. Cadavrul bărbatului l-a îngropat pe malul Mureșului.

  Doi ani mai târziu, în luna septembrie 1995, Suto Ferenc, împreună cu un prieten, a comis a doua crimă. Victima celor doi a fost un bătrân din județul Sălaj, acesta fiind omorât în propria casă. Criminalii au furat din casa victimei lor patru tablouri de valoare pe care le-au vândut ulterior. La fel ca și în cazul crimei de la Arad, și acest omor a rămas nerezolvat timp de mai mulți ani.

  În anul 1996, Suto Ferenc a ajuns la închisoare, fiindcă a distrus bunurile unui vecin cu care se certase.

  Patru ani mai târziu, în anul 1999, complicele lui Suto Ferenc, cel împreună cu care l-a omorât pe bătrân, a fost găsit spânzurat.

  În 20 iunie 2000, criminalul avea să mai facă două victime. Prima, un prieten de-al său, în vârstă de 30 de ani, pe care îl bănuia că urma să-l trădeze pentru bani. Suto Ferenc comisese mai multe furturi din casă, dar și din magazinului satului în care locuia, în județul Sălaj, iar pentru prinderea sa se oferise recompensă. De aici a pornit teama că va fi trădat de prietentul său. Crima a avut loc în pădure, victima fiind lovită de două ori cu toporul în cap, iar ulterior gâtul i-a fost retezat cu un cuțit. Cadavrul a fost îngropat în pădure.

  După ce a coborât din pădure, Suto Ferenc s-a dus direct la vecinul care l-a reclamat la Poliție și, din cauza căruia, în opinia sa, ajunsese la închisoare.

  Suto Ferenc s-a întâlnit cu vecinul său, în vârstă de 71 de ani, în vie, și l-a lovit cu o bâtă. A lăsat trupul neînsuflețit al bărbatului acolo, la vedere, acesta fiind găsit câteva ore mai târziu de către un nepot.

  Apoi, s-a îndreptat spre magazinul din sat pe care l-a distrus și a încercat să-l incendieze, fiind însă oprit de câțiva localnici. Pentru găsirea lui Suto Ferenc a fost organizată o căutare de amploare: politiști, jandarmi, câini de urmă și de vânătoare, dar și localnici. Bărbatul a fost arestat două zile mai târziu, în 24 iunie 2000.

  Suto Ferenc avea să declare că ultima sa victimă, bătrânul de 71 de ani, încercase să-l lovească cu sapa, iar el s-a apărat cu o bâtă. Singura crimă pe care Suto Ferenc a declarat că o regretă este cea a prietenului său în vârstă de 30 de ani. După ce prinderea sa, polițiștii au reușit să probeze faptul că el este autorul crimei de la Arad, dar și a omorului în urma căruia a ucis un bătrân în propria casă și i-a furat tablourile.

  În anul 2001, Tribunalul Satu-Mare l-a condamnat la pedeapsa detențiunii pe viață.

  Începând cu anul 2020, Suto Ferenc a înaintat, pe rând, mai multor instanțe din țară, cereri prin care solicita eliberarea – după ce a executat 20 de ani din pedeapsă – legea oferindu-i acest drept.

  La începutul acestui an bărbatul, acum în vârstă de 58 de ani, a cerut Judecătoriei Oradea să îl elibereze condiționat, însă instanța a respins ca nefondată cererea, stabilind termen de reiterare a cererii de liberare după data de 7 decembrie 2023. Suto Ferenc a fost nemulțumit de decizia instanței din Oradea și s-a adresat Judecătoriei Arad, cerând același lucru: să fie eliberat condiționat. Instanța arădeană a respins solicitarea acestuia, hotărând – de asemenea – să mențină decizia Judecătoriei Oradea în ceea ce priveșt data reiterării cererii.

  Bărbatul a contestat hotărârea Judecătoriei Arad la Tribunalul Arad, instanța respingând – la începutul lunii iulie – contestația ca fiind nefondată.

  Citește și: 25 de ani de închisoare pentru crima din Vlaicu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu zic să-i dam și casă și mașină gratuit.
   🤔
   Că tot ne preocupă mai mult (la nivel național ș, chiar, internațional) grija pentru „drepturile” și condițiilor de trai ALE INFRACTORILOR, decât de ale părinților și bunicilor noștri amărâți și singuri sau ale copiilor născuți, nedoriți si abandonați !
   .
   Ce naiba…, doar infractorii sunt viitorul țării… Ce contează cei care ne-au crescut sau cei pe care i-am născut…?! 😥

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.