În sfârșit! Președintele Adrian Țolea a inspectat „ghetoul” copiilor din Spitalul Județean Arad. Așteptăm reacția oficială (Foto)





UPDATE: Am ales să publicăm această știre ca update la un articol pe care Special Arad l-a publicat în februarie 2015 (vezi mai jos). Nu ne-am așteptat ca autoritățile, în OPT luni, să ia măsuri urgente pentru a schimba viața copiilor de la secția Pediatrie a Spitalului Județean Arad , așa cum o fac de 25 de ani încoace, însă… nu numai că nu au discutat ce se poate face, ba dimpotrivă. Mai marii județului și-au întors privirile spre cu totul alte subiecte, mult mai importante decât condițiile în care se află niște copilași bolnăviori… Așa încât, nu înainte de a spune că fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de un părinte disperat din cauză că băiețelul său nu dorea să intre la tratament, făcând adevărate crize, ne-am permis să ne imaginăm reacția președintelui Țolea în urma unei vizite la Spitalul Județean Arad…
Așadar, nu vă e rușine domnilor? În loc să discutați atât despre cum aranjați concursul prin care Teodora Olaru să ajungă din nou manager (auziți?.. manager) al Spitalului Județean Arad, mai bine v-ați urca în limuzinele de serviciu pe care le aveți ca să mergeți să vizitați „Pediatria”. Iar ulterior să ne trimiteți comunicate de presă în care să ne spuneți cât de mult vă pasă de copiii din Arad!…
(Fotografiile… în galeria de la finalul articolului)
UPDATE 2:
Cititorii Special Arad au reacționat pozitiv la această (încă o) încercare a Special Arad de a trimite autoritățile din administrația locală, mai precis reprezentanții Consiliului Județean Arad, la secția Pediatrie a Spitalului Județean, și ne-au trimis și alte fotografii din „ghetoul” copiilor (le puteți vedea în galeria foto, unele dintre ele fiind mai vechi). Această implicare a părinților dovedește cât de mare este dorința acestora, și nu numai!, ca pediatria să fie modernizată. Să devină, de ce nu, să fie cea mai modernă secție de spital din județul Arad.
În plus, părinții unora dintre copiii internați , ne-au scris și informat că președintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, însoțit de mai mulți funcționari, au vizitat ieri, de urgență, pentru câteva ore, „Pediatria”, identificând aspectele pe care le-am sesizat noi, dar și altele care deocamdată nu ne sunt cunoscute. Concluzia delegației: DEZASTRU! INUMAN!
Așteptăm poziția oficială, problemele identificate și… hotărârea Consiliului Județean Arad prin care secția „Pediatrie” va fi schimbată din temelii. A…. să nu uităm… Adrian Țolea a întrebat, la fața locului, de ce sunt gratii la ferestre. Nu o să ne chinuim să-i explicăm, dar tragem concluzia că nu a mai fost niciodată la „Pediatrie”. Din fericire… că are și el copii!
Titlu original (23 februarie 2015): Pediatria Spitalului Județean Arad – un lagăr de concentrare pentru copii și părinți! Micii pacienți sunt tratați în cotețe – administrația se lăfăie în birouri de lux… (I)
Spitalul Clinic Județean Arad nu stă rău cu banii, cu proiectele și cu personalul – rău cu banii, cu proiectele și cu personalul stau pacienții Spitalului Clinic Județean Arad!
S-o luăm comparativ – dintr-un cadru circular: sediul administrativ și birourile managerilor din respectivul sediu, nou-nouț, sunt „țiplă”… occident; pereții exteriori arată „cazinou” – schela aia imensă (inutilă și contra naturii) dă un aer aproape opulent… manelistic… majestuoasei clădiri; parcul dintre clădirea principală și birouri, plus heliopista, cu elicopter cu tot – laser, frate. Înăuntru, însă… aproape oriunde înăuntru… e dezastru – de la spațiul de cazare al pacienților la calitatea serviciilor medicale… cu zeci de ani în urma „spoielii”… că spoială în majoritate și nimic altceva sunt investițiile președintelui CJA.
Pediatrie 1 – Secția clinică de boli infecțioase copii – e un lagăr, nu un spital de secol XXI!
De la „apă caldă cu porția”… numai seara, la spații infime: boxe în care încape doar pătuțul copilului (sau copiilor, pentru că unii stau doi-trei în pat) și maxim un scaun, pe care mama (de regulă) stă de veghe noaptea… fără să poată măcar să se întindă. „Frigiderul” e pervazul ferestrei… ca la căminele studențești ale anilor 80. O boxă la a cărei renovare s-a procedat, ultima oară, acum 25 de ani, măsoară aproximativ 2, 5 / 1,5 metri, iar imaginea de ansamblu, văzută de pe hol, arată a incubatorul unui lagăr de concentrare nazist unde se cresc humanoizi pentru experimente sadice.
Vorbim despre copii cu hepatite, scarlatină, meningită, pojar, rujeolă… boli infecțioase virale, foarte ușor transmisibile… pacienți dificili, care trebuiesc izolați, desigur, dar izolarea respectivă nu e vreo pedeapsă urmare a unei fapte penale… un spital de boli infecțioase n-ar trebui să semene cu carantina unei pușcării suprapopulate…
Apropo: la ora la care discutăm, gradul de ocupare al Secției Pediatrie 1 e de 99% – și crește, pentru că au început să apară bolile virale de sezon.
Îl știți pe Adrian Wiener? Dacă nu, vi-l descriem noi într-o expresie: „Mulțumesc pentru ignore… adică nimic!”
Adi Wiener, director medical și purtător de cuvânt la Spitalul Județean Arad, e un șmecheraș de 42 de ani, puțin mai deștept decât ei (a terminat, totușți, UMF la Timișoara), dar mai fraier la bani (din câte l-am citit – pe net și pe surse), bine înfipt în structurile strategice ale Județeanului…
În plus, ocupă un fotoliu atâta de comod… încât, efectiv, îl doare-n țumburușul băștii lipsă de Pediatrie I sau II, de boli infecțioase, de pacienți, de ziariști, de întrebările lor… de lume și viață, credem, în general.
Uitați-vă numai ce față are în propria poză de profil de pe facebook – de chiar i-a comentat o prietenă: „Ce relaxat sunteti domnule doctor…” Exact cu fața asta ne-a (hmm…) întâmpinat și pe noi, după ce l-am așteptat preț de vreo… două-trei ture de 2048 – un joc pentru spălat neuronii când aștepți funcționari enervanți pe hol (pentru cine nu știe). L-am întrebat verbal și pe înregistratelea, pe „domnu Vineri” (cum îi zic țigăncile alea ce ocupă parcul), care-i faza la Pediatrie?… Pe ce loc sunt pacienții-copii-cu-boli-grave în clasamentul în care domnii-directori-manageri-medicali-de-îngrijiri-etc. sunt pe prima poziție? N-am apucat… că eram într-o pasă zen… să zbierăm în jargoane fraze de genul bă, îmbuibaților!… da nu v-ar fi rușine, că pruncii ăia bolnavi stau în cotețe, ca găinile, și voi vă lăfăiți în birouri de parcă ați lucra la Google!… N-am apucat să-l întrebăm dacă dumnealui își aduce cearșafuri și olițe de acasă, când merge la spital…
Nu merge cu domnul Wiener cu de-astea… El ne-a zis să îi scriem pe e-mail ce întrebări avem să-i adresăm… așa… oficial… cred că și cu antet voia. Noi i-am zis să ne scrie pe o foaie, dacă n-are o carte de vizită, adresa de e-mail, „că doară-i publică”… iar el ne-a scris-o:
[email protected]
– v-o dăm, s-o aveți și dumneavoastră… poate vreți să-i transmiteți ceva.
Că-i persoană publică – ia și salariu pentru asta. Umpleți-i emailul, să nu mai aibă altceva în cap, decât: „Copiii”.
Atâta a fost toată „discuția”… Un minut – hai… un minut și șase secunde. După care unul dintre redactori i-a zis „Mulțumesc!” domnului Wiener, celălalt, „Ce mulțumesc, mă?! Mulțumesc pentru ignore?” – descriind, astfel, perfect, scurta noastră vizită în acel birou absolut inutil.
Până atunci, noi i-am trimis e-mailul următor:
Domnule director / PR,
prin prezentul e-mail, redacția Special Arad vă solicită răspunsul la următoarele întrebări cu caracter public:
La sfârșitul lui octombrie, 2014, după cum scrie „presa lui Ioțcu”, abia s-au „aprobat primele documentații”!
«CJA a aprobat primele documentaţii pentru amenajarea imobilului în care îşi vor desfăşura activitatea Secţia Pediatrie 1 şi Compartimentul Neuro Psihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Ca atare, Secţia de Infecţioase Copii va trebui mutată într-o nouă locaţie, iar aceasta este noul imobil pentru patologie infecţioasă.
Demn de menţionat că amenajarea şi dotarea secţiei de Pediatrie a fost evaluată la circa 15 milioane de lei. „Problemele secţiei sunt legate de lipsa de spatiu şi de faptul că respectiva clădire este improprie din punct de vedere funcţional, nerespectând cerinţele şi normele medicale actuale. Clădirea Secţiei Pediatrie I face obiectul unei alte investiţii („amenajare Secţie Pediatrie 1+N.P.I. al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”). Astfel se doreşte realizarea unei clădiri noi, care să acomodeze cele două secţii medicale, inclusiv compartimentul HIV şi antirabic. Lucrările de execuţie constau în principal în realizarea unei clădirii care va avea un regim de înălţime P+2E“, se arată în referatul proiectului de hotărâre.»
Precizare importantă! Tema articolului și chiar articolul gata redactat a fost subiect de discuție în redacția Special Arad. Toți redactorii publicației și-au manifestat dorința de a și-l asuma – mulți au contribuit la documentarea lui -, așa încât semnatarul tuturor episoadelor investigației de față va fi întreaga redacție. Și promitem, pe această cale, că nu vom renunța la această investigație decât în momentul în care secțiile Pediatrie 1 și 2 vor arăta cel puțin la nivelul birourilor de lux în care își pun semnăturile pe niște acte toți membrii conducerii.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.