FARAD – primul festival de film documentar din Arad redeschide Cinematograful Arta!





În perioada 20-21 decembrie 2014 se deschide FARAD, un festival de film documentar organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură și produs de Romanian Film Inițiative/ FilmETC, sub direcția artistică a Monei Nicoară. Tema acestei prime ediții a festivalului, care se va desfășura între 20-21 decembrie 2014, o dată cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea Comunismului este, inevitabil, Revoluția — o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local și internațional, la nivel personal și ca mișcare de masă, în perspectivă istorică și în prezentul imediat.
Un festival original în peisajul național, a cărui identitate se inspiră din poziția de frontieră a Aradului, FARAD va explora diverse forme cinematografice de reprezentare a realității și modalități de a transcende limitele și granițele — formale sau naționale. FARAD prezintă filme documentare, hibride și experimentale — Filme conectate la realitate.
Cu prilejul FARAD, Primăria Municipiului Arad va redeschide Cinematograful Arta
Construit în 1924, cu o capacitate totală de 280 locuri, acesta este printre primele cinematografe de artă din România care au fost renovate în totalitate. Prin urmare, prima ediție FARAD devine totodată evenimentul de redeschidere al Cinematografului Arta, un important reper în memoria colectivă locală.
Întâi s-a numit „Cinema Central”, după perioada interbelică „Cinema Tineretului”, apoi „Arta”. A fost închis în 2011, când a fost transferat de la RADEF la autoritățile locale.
Ce filme documentare vom vedea la FARAD 2014?
Proiecția scurt-metrajului „Stremț ’89” și a documentarului „București, unde ești?” va avea loc în prezența regizorilor Anda Pușcaș și Dragoș Dulea, respectiv Vlad Petri, care vor intra în dialog cu publicul prezent.
Un eveniment special îl constituie proiecția unei selecții de 11 filme din arhiva grupului arădean kinema ikon, cel mai vechi colectiv de film experimental din România.
Mona Nicoară, director artistic al FARAD, spune că „Aradul are de fapt o tradiție de film inegalabilă: cel mai vechi colectiv de filme experimentale din țară, kinema ikon, s-a născut și a rezistat aici încă din anii ’70. La aceasta se adaugă și un uriaș potențial cultural de viitor, nu doar în film, dar și în artele vizuale. E foarte ofertant să inițiezi și să crești un festival în aceste condiții. Pentru mine personal, este și onorant: am legături profunde cu orașul Arad, fiind născută la Ineu. Astfel, este o șansă de suflet să contribui în acest fel”.
Mona Nicoară este regizor și producător de film documentar, iar filmul ei din 2011, „Școala noastră”, a fost prezentat în peste 50 de festivaluri din lume (printre care Tribeca, One World, Salonic și TIFF) și a câștigat numeroase premii.
FARAD este un eveniment conceput de Romanian Film Initiative (organizatorii festivalului de film românesc Making Waves din New York) și beneficiază de suportul logistic al Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, 111Film și de parteneriate specializate cu actori culturali locali precum kinema ikon, Librăria Scienta și Boeme Cafe.
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat