Dovezile privind furtul de motoare de locomotive de la Arad îi așteaptă pe controlorii ministrului Ioan Rus





„Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă”- S.A.,la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”- S.A., cât și la Compania Națională de Căi Ferate “CFR” S.A. Controlul vizează respectarea legalității privind încheierea și derularea contractelor de achiziție a serviciilor de mentenanță și reparații a materialului rulant, încheiate de cele trei companii feroviare din 2012 până în prezent” – este cea mai recentă informație publică emisă de la vârful Ministerului Transporturilor și preluată de toate mijloacele de informare în masă naționale.
Păi dacă-i așa… hai să-l ajutăm și noi, cum putem și cu ce știm, pe domnul ministru și să invităm Corpul său de control la Depoul de locomotive Arad – unde nici nu e vorba despre altceva afară de „contracte de achiziție a serviciilor de mentenanță și reparații a materialului rulant”… dar în regim de underground… ar însemna furt și sabotaj. De aceea îi sugerăm domnului ministru să-i trimită pe cei mai buni dintre controlorii din Corpul său control – pentru că ceea ce s-a mai controlat până acum, a fost o frecție internă… o băută cu colegii… nu un control… nicidecum anchetă – iar înainte de asta îi invităm, cu politețe, să citească și investigațiile de presă apărute pe Special Arad…
„La Arad, până și aurolacii din jurul Depoului CFR vorbesc despre furtul de locomotive” –
începe o scrisoare nu chiar deschisă, încă neoficială, dar destinată în primul rând studiului individual al anchetatorilor. „Numai cei de la București se fac că nu știu!” – apasă surse din apropierea anchetatorilor, pe „numai”…
„La ultimul control general care a avut loc pe perioada 10-21 octombrie, organele de control nu au verificat absolut nimic în legătură cu cele sesizate… Controlul a constat în plimbări în trening prin Depoul Arad și căutarea nemulțumiților pentru a fi îndepărtați din cadrul Depoului…” – scriu niște ceferiști bine informați… iar noi ne și imaginăm un film cu Stalin… mai ales că nu sunt nici două zile de când am fost protagoniștii unuia… în treacăt fie spus.
„Ceea ce ar fi trebuit să constituie obiectivul de control al echipei condusă de fostul director Gavriș” (este vorba de Teodor Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători, actualmente arestat la domiciliu după ampla acțiune demarată de DNA pe linie de corupție privind activități de transport feroviar – n. red.) „s-a transformat într-o bășcălie la adresa angajaților Depoului Arad care erau bănuiți că `sifonează` informații către presă sau alte instituții” – noi i-am zice „vânătoare de oameni” la jocul ăsta pervers de-a politica și puterea… dar dacă oamenii zic „bășcălie”… bine măcar că-i bășcălie…
„În caz că cei în drept au uitat sau nu știu, vă reamintim că de la Depoul Arad au dispărut mai multe motoare Diesel de pe locomotive LDE și LDH”
„…care ulterior au fost fie casate, fie, o parte din ele, duse la Cluj, la Remarul (societatea anchetată ca fiind un cuib al corupției în dosarul amintit – n.red.), iar explicația pentru acoperirea problemeleor de la Depoul Arad este, în esență, foarte simplă: aici s-a creat o tripletă formată din Teodor Gavriș – Ilie Virgil (șef serviciu ERMR în cadrul Regionalei CFR Călători Timișoara) – Călin Dărău – șef Depou Locomotive Arad” – tripletă care, iată… s-a rupt, odată cu arestarea capului de la București… asta după ce s-a (auto)fracturat cu prilejul rocadei dintre Călin Darău și Ilie Virgil.
„Abia acum înțelegem subterfugiile relației dintre cei trei și logica pe care s-a mers când Dărău Călin, mutat de la Arad la Timișoara, în loc să fie cercetat, el este, practic, promovat!” – sunt, pe cât de „luminați”, pe atât de revoltați, angajații Depoului…
Modernizarea automotoarelor Seria 1000 a costat 1 milion de euro / bucată!
„…lucru care s-a dovedit a fi extrem de păgubos și fără acoperire în realitatea tehnică a modificărilor aduse acestui tip de autovehicole feroviare. În realitate, concret, pe aceste automotoare s-a pus un nou motor – Volvo – în rest, tăblăria a fost chituită și vopsită… Contractul a fost păgubos și prin prisma mentenanței pe perioada de garanție” – respectiv, exact ce i-a trimis domnul Ioan Rus pe controlorii săi să caute… ne permitem noi să ne completăm sursele.
„Deși întreținerea și reparațiile puteau fi efectuate în regie proprie, contractul de mentenanță a fost făcut cu diverse firme private – lucru care a dus la costuri suplimentare care se constituie practic ca pierderi pentru avuția națională…” – dacă înțelegi ce vreau să spun, domnule șef de depou, când încerc să-ți explic că inclusiv eu sunt un fel de parte vătămată a furtului de locomotive…
S-au vândut la unguri 2 motoare de Maybach, perfect calibrate, la negru… ca-n război…
„Decizia de a înlocui motoarele Maybach, care erau suficient de puternice pentru greutatea automotoarelor, cu motoare Volvo noi, mai slabe atât ca și putere de tracțiune, cât și calitativ, l-a costat pe fostul director Nicolae Iosub funcția… în urma apariției unor articole (tematice – cum ar zice domnul ministru Ioan Rus) în presa centrală” zic sursele noastre… iar „activitatea a continuat cu succes și sub cârma noului director Gavriș.”
Sigur că luăm în considerare mai ales aspectul politic al ecuației penale
Ne facem că nu înțelegem care este filiera politică pe care au ajuns parteneri de afaceri și prieteni la… tampon și tovarăși de rocadă Dărău Călin cu Ilie Virgil… pedeliști cu carnete portocaliu vechi… cum adică cei doi în aceeași gașcă cu Gavriș, promovat chiar de clujeanul Ioan Rus… omul cu aproape cel mai roșu carnet de partid din țară.
Numai dacă, așa cum credem noi de când am învâțat să scriem, mafia – inclusiv cea a furtului de motoare de locompotivă – este transpartinică.
Desigur, vom reveni…
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)