duminicã, 25 mai, 2025

Special Arad Logo

    Festivalul de Muzică Religioasă s-a încheiat cu un spectacol care a reunit 10 coruri din Arad

    de Raluca Medeleanu | 6 aprilie 2025, 5:45 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    0

    Ediția a cincea a Festivalului de Muzică Religioasă s-a încheiat sâmbătă seara, în sala de spectacole a Filarmonicii, acolo unde au urcat pe scenă nu mai puțin de 10 coruri religioase de diferite confesiuni creștine din Arad.

    Spectacolul a început de la ora 18:00, înainte de acesta fiind și un moment muzical în Parcul Eminescu, cu muzică de fanfară.

    Pe scenă au cântat diferite compoziții de muzică religioasă Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Catedralei Vechi din Arad, avându-l ca dirijor pe prof. Emanuel Gheorghe, Corul Liceului Teologic Penticostal, avându-o ca dirijor pe prof. Adriana Borcuța, Corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, avându-l ca dirijor pe diac. Laviniu Morariu, Corul Bisericii Adventiste „Salem” Arad, dirijor: Bogdan Ilisie, Corul „Nașterea Domnului” al Parohiei Arad-Micălaca Veche II, dirijor: prof. Ovidiu Căpitan, Corul „Oratorium” al Bisericii Baptiste „Golgota”, dirijor: prof. Cristina Cameniță, Corurile Seminarului Teologic Ortodox din Arad (Corul bărbătesc – dirijor: prof. Adrian Bugyi și Corul mixt – dirijor: diac. prof. Marius Lăscoiu-Martin), Corul Bisericii Reformate, dirijor: Csilla Szabo și, nu în ultimul rând, Corul Bisericii Greco-Catolice Arad-Șega, dirijor: preot Sorin Seviciu.

    cor festivalul de muzică religioasă ediția 5 2025 (12)

    Prin armonie sonoră, festivalul nu doar că celebrează diversitatea credințelor, dar și subliniază valorile comune, precum iubirea, compasiunea și respectul reciproc. Astfel, putem spune că prin această reuniune a diferitelor coruri, spectacolul a devenit un simbol al păcii și al colaborării, inspirând comunitățile să lucreze împreună pentru un scop comun, încurajând dialogul interreligios și consolidând legăturile între oameni, indiferent de confesiunea lor.

    Un aspect inedit al ediției de anul acesta a fost și parteneriatul cu Poșta Română, prin care a fost amplasată în holul Filarmonicii o cutie poștală retro, cei mici fiind astfel îndemnați să (re)descopere frumusețea scrierii cărților poștale. Acestea au redeschis gustul pentru comunicarea sinceră, scrisă de mână, înlocuind pentru un moment mesajele electronice cu gânduri bune transmise fizic celor dragi.

    „Reuniți într-o mare respirație artistică, noi, organizatorii, le mulțumim din inimă tuturor participanților, partenerilor, Primăriei Arad, mass-mediei, sponsorilor și tuturor celor care au făcut posibilă această ediție. Ne vom reîntâlni și la anul – să cântăm din nou, împreună!”, a transmis Nicu Brânzeu, unul dintre organizatorii evenimentului.

    „Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Religioasă a adus un număr record de participanți – peste 1.000 de persoane – confirmând nevoia și dorința comunității de a continua această frumoasă tradiție. Festivalul a fost o celebrare vie a spiritului arădean, reflectând moștenirea multiculturală și multiconfesională a orașului. În pragul Sărbătorilor Pascale, noi organizatorii adresăm comunității arădene un îndemn sincer: să ne oprim din tumultul cotidian, să reflectăm la sinele nostru interior și să alungăm din suflet orice gând rău – pentru a-L redescoperi pe adevăratul Dumnezeu”, a spus Aurelian Boiț, președintele ambelor asociații organizatoare, Asociația Europeanul și Ordinul Suveran Templier OSTSM.

    El a subliniat și că obiectivul prioritar rămâne sprijinirea tinerilor performeri. În data de 25 octombrie, în cadrul Balului Comunității Arădene, se va celebra ediția cu numărul 10 a Galei de premiere a elevilor olimpici arădeni (CASP) – eveniment în care au fost deja recompensați de-a lungul anilor peste 2.000 de elevi pentru excelența lor în educație, artă, cultură și sport.

    Următorul eveniment, sub aceeași organizare, dedicat comunității este Festivalul JAZZAR, ce va avea loc între 22–24 mai, unde, în cadrul Bursei JAZZAR, vor fi oferite premii în bani pentru tinerii muzicieni care vor urca pe scenă.

     

    Citește și:

    Corul Eutherpe și Orchestra Colegiului de Arte au încântat auditoriul în Biserica Catolică, la Festivalul de Muzică Religioasă | Video

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.