joi, 22 mai, 2025

Special Arad Logo

    Baroul Arad – 150 de ani. De la trecut și tradiție, la reinventare și adaptabilitate

    de Ioana Costaș | 5 aprilie 2025, 3:10 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Decanul Baroului Arad, avocatul Andrei Ioniță, a condus festivitățile(foto: Ioana Costaș)

    Baroul Arad a aniversat astăzi, 5 aprilie, în cadru festiv, 150 de la înființare, evenimentul având loc la Vechiul Cazinou Arad în prezența oficialităților.

    Printre cei care au luat cuvântul – pentru a marca cei 150 de ani – s-au numărat secretarul de stat în Ministerul Justiției, Roxana Momeu și prefectul județului Arad, Mihai Pașca – acesta din urmă fiind și fost secretar de stat în Ministerul Justiției. Ambii și-au început carierele ca avocați în Baroul Arad, în momentul de față cei doi fiind suspendați din profesie în urma ocupării noilor funcții.

    Festivitatea a fost condusă de decanul Baroului Arad, avocatul Andrei Ioniță. Acesta a vorbit despre perioada complicată în care a fost înființat baroul, despre tradiție, despre reinventarea profesiei, dar și despre provocările actuale:

    „Au fost 150 de ani cu suișuri și coborâșuri. Istoric vorbind, nașterea Baroului Arad s-a petrecut într-o perioadă destul de complicată, eram sub regimul austro-ungar. Modificările legislative de la acel moment au obligat toate județele – cum erau organizate la acel moment – să înființeze Camere ale avocaților, motiv pentru care, odată cu compromisul austro-ungar, s-a și înființat pe raza județului Arad, prima Casă a avocaților, atestată documentar, după cum spuneam, în anul 1875.

    Cei 150 de ani ai Baroului Arad se împletesc cu istoria urbei și istoria nației române prin avocații pe care Baroul Arad i-a dat, și un simplu exemplu este Ștefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Unirii, care a participat la înfăptuirea Unirii de la 1918. Am avut parte de toate vicisitudinile pe care perioada comunistă ni le-a adus. A trebuit să ne reinventăm după 1989 și în momentul de față ne confruntăm asemenea tututor celorlalte profesii juridice cu provocările momentului.

    Întrebarea este dacă în momentul de față, sub spectrul acestor provocări, tradiția de 150 de ani este un atu pentru avocatură sau mai degrabă, datorită faptului că suntem ancorați în trecut, poate să fie o piedică. Chiar dacă tradiția vine după sine cu o anumită doză de conservatorism atât vreme cât vom înțelege că uitându-ne în urmă învățăm care este rolul esențial al avocatului și diferența specifică pe care acesta o face, avem încrederea că avem un cuvânt de spus și în aceste zile.

    Întrebările și provocările momentului sunt multiple: Care este rolul avocatului într-o epocă a digitalizării accelerate? Care va fi rolul avocatului într-o epocă în care inteligența artificială nu este o chestiune futuristică, ci este o chestiune omniprezentă aici?

    Am spus-o și cu alte ocazii: Atâta vreme cât vom înțelege să ne asumăm rolul pe care tradițional avocații și avocatura l-au avut, acela de formatori de opinie, acela de sfătuitori din punct de vedere juridic, acela de parteneri ai tuturor celorlalți implicați în actul de justiție, am certitudinea că ne vom regăsi rolul și vocația, inclusiv în ceea ce privește perioada care va urma.

    Normal, de la înălțimea celor 150 de ani de tradiție ai Baroului Arad, privim înspre viitor, dar nu privim de unii singuri și am înțeles să celebrăm acest eveniment în familia avocaților arădeni, în familia mai largă a avocaților din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România, motiv pentru care nu pot decât să mulțumesc deopotrivă conducerii UNBR aici prezentă, dar și decanilor care ne onorează astăzi cu prezența. În egală măsură nu înțelegem să celebrăm acest moment doar în familie.

    Înțelegem să celebrăm alături de instituțiile partenere, care în toți acești ani au fost alături de noi, pe deoparte pentru realizarea actului de justiție, o justiție umană, făcută de oameni pentru oameni, dar și pentru educarea unor noi generații viitoare în spiritul valorilor fundamentale care ne definesc profesia, independența pe deoparte, pe de altă parte echitatea etică și responsabilitatea socială”.

    Curajul, respectul față de lege și dedicarea față de cetățeni

    În discursul său, secretarul de stat în Ministerul Justiției, Roxana Momeu a vorbit despre valorile fundamentale ale profesiei de avocat: „Este un bun prilej să ne amintim astăzi, în această zi aniversară, de valorile fundamentale care au ghidat și continuă să ghideze activitatea avocaților din Arad. Curajul, respectul față de lege, dedicarea față de justiție și față de cetățeni sunt doar câteva dintre principiile care au făcut ca acest barou să fie un pilon de consolidare pentru profesia de avocat.

    Privind în urmă trebuie să recunoaștem că această tradiție nu ar fi fost posibilă fără contribuția neobosită a celor care au format acest barou, fără sacrificiile și eforturile fiecărui avocat care zi de zi a apărat dreptatea și a luptat pentru respectarea legii. Baroul Arad a reușit să se impună nu doar prin forța tradiției, ci și prin adaptabilitatea sa la schimbările societății și legislației într-o continuă dinamică.

    Ați reușit de fiecare dată să răspundeți provocărilor fiecărei perioade, să vă dezvoltați în acord cu noile realități și să vă adaptați la cerințele unei justiții moderne care să devină accesibilă tuturor. Permiteți-mi să-mi respect admirația și respectul pentru fiecare dintre dumneavoastră, cei care faceți parte din corpul profesional al Baroului Arad.

    Fiecare generație de avocați a avut responsabilitatea de a păstra și de a înălța această tradiție, iar astăzi, în fața unei noi etape a justiției din România, este important să continuăm să fim garanți ai drepturilor și libertăților fundamentale pentru a asigura o justiție corectă și imparțială.

    În numele Ministerului Justiției doresc să adresez un călduros «La mulți ani!» Baroului Arad și întregii comunități de avocați care îl compun. Vă mulțumin pentru eforturile dumneavoastră constante, pentru contribuțiile esențiale pe care le aduceți la dezvoltarea unui sistem de justiție mai echitabil și mai eficient.

    Aș dori, de asemenea, să reafirm angajamentul Ministerului Justiției de a sprijini profesia de avocat, de a susține eforturile necesare și de a colabora împreună pentru consolidarea statului de drept. Suntem conștienți de importanța esențială pe care avocații o au în asigurarea unui sistem de justiție echitabil și funcțional și ne angajăm să facem tot ce ne stă în putere pentru a susține acest domeniu de activitate”.

    De altfel, Roxana Momeu a vorbit și despre profesia de avocat care a exercitat-o până la numirea sa în funcție și cum ar alege iar și iar avocatura:

    „Vreau să vă spun că înainte de a fi secretar de stat la Ministerul Justiției, după cum bine știți, am exercitat pentru 20 de ani profesia de avocat în cadrul Baroului Arad, o profesie care m-a provocat întotdeauna, o profesie care mi-a fost, îmi este și-mi va rămâne mereu dragă.

    E adevărat, așa cum zicea și Janet Reno (prima femeie procuror general al Statelor Unite, n.red): «A fi avocat nu este doar o vocație. Este o încredere publică și fiecare dintre noi are obligația de a da înapoi comunității noastre». Trebuie să vă mărturisesc că v-am admirat pe fiecare dintre voi în parte, am colaborat în foarte multe dosare, mi-a făcut o deosebită plăcere, așa cum îmi face și astăzi să fiu acasă, la Arad.

    Dacă Dumnezeu acum mi-ar da posibilitatea să aleg o profesie pe care să o urmez în momentul în care aș avea această putere de a decide sută la sută aș alege profesia de avocat”.

    WhatsApp Image 2025 04 05 at 14.52.54

    Secretatul de stat în Ministerul Justiției, Roxana Momeu

    O profesie puternică

    Mesajul prefectului județului Arad, Mihai Pașca la împlinirea a 150 de ani de existență a Baroului Arad a fost nu cel al unui demnitar „ci al unui confrate avocat”:

    „Sunt foarte bucuros să fiu aici în această dimineață pentru a aniversa împreună jubileul avocaturii arădene. Mesajul meu, așa cum s-a și antamat deja, și este lesne de înțeles, nu este cel al unui demnitar, ci este cel al unui confrate avocat. Pentru că acum 20 de ani și puțin, intram și eu în rândurile dumneavoastră, în rândurile avocaților.

    Mă simt în continuare acolo. Așa cum a spus Andrei sunt doar suspendat, și sunt convins că mă voi reîntoarce pe băncile sălilor de judecată și aștept cu drag acel moment. Este, așadar, pentru mine, la rândul meu, un moment aniversar și dacă mai adaug și faptul că bunicul meu, de asemenea, a fost câteva decenii avocat în această structură, vă dați seama că este, practic, un eveniment de familie pe care sunt bucuros să-l împărtășim.

    Indiferent de denumire, că s-a numit Camera avocaților, că s-a numit Colegiul de avocați sau Baroul Arad, această structură a întrunit oameni de o deosebită calitate atât profesională, cât și morală, oameni implicați, oameni destoinici și cu această ocazie aș dori să avem un moment de aducere aminte și pentru decanii care de-a lungul atâtor ani au fost lideri ai noștri și ai celor care au fost înaintea noastră și care au știut să cultive un spirit de echipă, un spirit de breaslă și care au știut să apere și să protejeze interesele profesiei de avocat și au făcut-o mai puternică.

    O profesie puternică fără de care nu putem vorbi despre o justiție puternică, eficientă și corectă. Este evident că interesele avocaturii astfel sunt în realitate și interesele justiției. Și dacă vorbim de interesele justiției în realitate vorbim de interesul societății în ansamblul ei. Aș mai sublinia acest lucru și prin faptul că avocații, de-a lungul timpului, au fost și oameni de cultură, au fost oameni care s-au implicat și au fost activiști civici și, cu voia dumneavoastră, din când în când și politicieni”.

    Mihai Pașca a mai punctat asupra progresului avocaturii și a faptului că avocatura are o voce mult mia puternică acum: „Progresul avocaturii din ultimii ani, al avocaturii românești în ansamblu, este unul deosebit. Este greu să nu remarcăm faptul că avocații se exprimă mult mai clar ca și breaslă acum, mult mai coerent, mult mai unitar și acest lucru este meritul decanilor și conducerii Uniunii Naționale a Barourilor din România. Este clar că avocatura are o voce mult mai puternică acum”.

    WhatsApp Image 2025 04 05 at 14.53.02

    Prefectul județului Arad, Mihai Pașca, discurs în fața invitaților

    barou 1

    barou 2

    barou 3

    Citește și: Experți internaționali în drept, inclusiv un fost director CIA, au dezbătut la Arad marile provocări juridice ale lumii contemporane

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.