duminicã, 18 mai, 2025

Special Arad Logo

    Ovidiu Răchită, condamnat pentru uciderea lui Traian Trifa, eliberat din închisoare după 16 ani

    de Ioana Costaș | 2 aprilie 2025, 12:36 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    După 16 ani petrecuți după gratii, Ovidiu Răchită, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea lui Traian Trifa, a fost eliberat din penitenciar la sfârșitul lunii februarie.

    Încă de la începutul acestui caz, Răchită și-a susținut nevinovăția. Atât pe parcursul urmăririi penale, cât și în timpul procesului, dar și după condamnare, Ovidiu Răchită a spus mereu că nu l-a omorât pe Traian Trifa:

    „Sunt orice, dar nu criminal! Nu am nici cea mai mică implicare în decesul acestui copil”, scria Răchită într-o scrisoare pe care a trimis-o pe adresele redacțiilor din Arad, imediat după arestarea lui. Alături de Ovidiu Răchită a fost condamnat și Florin Moldovan (n.r. 18 ani închisoare), ambii fiind găsiți vinovați de uciderea lui Traian Trifa.

    Florin Moldovan și Ovidiu Răchită au susținut ideea că martorii cu identitate protejată, care au declarat împotriva lor la proces, erau, de fapt, membri ai clanului Rohozneanu, prinși la începutului anului 2009 de DIICOT Arad, parte dintre aceștia fiind acuzați că au încercat să-l omoare pe Florin Moldovan. Coincidență sau nu, unora dintre membrii grupării Rohozneanu le-au fost înjumătățite pedepele primite. Acest lucru vine ca efect al denunţării unor persoane care au săvârşit infracţiuni grave şi al facilitării tragerii lor la răspundere penală.

    În scrisoarea mai sus amintită, Răchită a susținut că toate acuzaţiile care i s-au adus în dosarul Trifa sunt vădit mincinoase, sunt bazate pe declarațiile unor martori cu identitate protejată cu care se afla în relații de dușmănie, având certitudinea că aceşti martori cu identitate protejată făceau parte din clanul „Împăratul”.

    Totul ar fi pornit, potrivit lui Ovidiu Răchită, după ce cei din clanul lui Rohozneanu l-au înjunghiat pe Florin Moldovan. Atacatorii au fost arestați preventiv și cercetați pentru tentativa de omor săvârșită asupra lui Moldovan. Ajunși după gratii, cei din clanul „Împăratul” au făcut presiuni atât asupra lui Răchită, cât și asupra lui Moldovan să-și retragă plângerea pentru tentativă de omor altfel „vă băgăm cazul Trifa pe gât”.

    „Am luat aceste ameninţări sub formă de glumă şi am refuzat categoric să vorbesc cu Florin Moldovan să-şi retragă plângerea deoarece ştiu că nu am nici cea mai mică implicare în decesul băiatului domnului Trifa şi m-au iritat astfel de ameninţări şi şantaje cu ceva ce nu am fost şi nici nu am vreo cunoştinţă despre acest caz”, a arătat Răchită în scrisoare.

    Așadar, la cinci ani după decesul lui Traian Trifa, de nicăieri, au apărut mai mulți martori cu identitate protejată care au declarat că i-au auzit pe Răchită și Moldovan lăudându-se cu bătaia pe care i-au aplicat-o lui Traian Trifa. Mai mult decât atât, unul dintre martorii cu identitate ascunsă a declarat că cei doi l-au condus a doua zi la locul unde l-au bătut și abandonat pe tânăr. Totul ar fi pornit, au susținut aceiași martori cu identitate protejată, de la iubita lui Răchită.

    Moldovan și Răchită și-au susținut mereu nevinovăția. Aceștia au spus că trebuiau găsiți rapid țapi ispășitori, iar faptul că ei fuseseră certați cu legea s-a legat perfect. Răchită a declarat că și-a cunoscut iubita – femeia de la care au susținut procurorii bucureșteni că ar fi pornit scandalul între Trifa și Răchită – după decesul lui Traian Trifa, că iubita sa a adus acte pentru a arăta anchetatorilor din București – cei care au „rezolvat” cazul Trifa – că era angajată în altă țară în momentul morții lui Trifa.

    Însă aceasta nu a fost singura variantă vehiculată pentru care Traian Trifa ar fi fost bătut. La un moment dat s-a spus că Moldovan și Răchită l-au bătut pe Trifa pentru că acesta din urmă nu îi saluta.

    Eliberat din închisoare de Tribunalul Gorj

    Revenind însă la eliberarea din penitenciar, Tribunalul Gorj a fost cel care a luat hotărârea, după ce Judecătoria Târgu Jiu a respins cererea de liberare formulată de Răchită în luna ianuarie:

    „Admite contestaţia formulată de contestatarul condamnat Ovidiu Răchită, în prezent deţinut în Penitenciarul Târgu Jiu, împotriva sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Tg Jiu. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, soluţionând cauza, admite cererea de liberare condiţionată. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului în prezent deţinut în Penitenciarul Târgu Jiu, aflat în executarea mandatului emis de Tribunalul Arad, în baza sentinţei penale din 20.09.2022. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26.02.2025, la Tribunalul Gorj”.

    Atât pedeapsa de 20 de ani închisoare a lui Ovidiu Răchită, cât și cea de 18 ani a lui Florin Moldovan, a suferit modificări din cauza altor condamnări pe care cei doi le primiseră. Astfel, Răchită a avut mai multe condamnări la pedepse cu închisoarea datând din anii 2009, 2010 și 2011, pentru vătămare corporală gravă, șantaj, cămătărie sau lipsire de libertate. Tribunalul Arad i-a contopit toate pedepsele într-una singură, cea mai grea, de 20 de ani închisoare la care s-a adaugat un spor de 2 ani închisoare, Răchită fiind condamnat la pedeapsa rezultantă de 22 de ani închisoare, în regim de detenţie.

    În cazul lui Moldovan, acesta a avut mai multe condamnări la pedepse cu închisoarea pentru comiterea unor infracțiuni precum iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, omor calificat şi omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, instanța contopind pedepsele în cea mai grea, cea de 18 ani – în cazul Trifa – la care s-a adăugat un spor de 4 ani închisoare, acesta trebuind să execute 22 de ani de închisoare.

    22 mai 2004

    În 22 mai 2004, Traian Trifa, în vârstă de 19 ani, a fost găsit fără suflare pe malul stâng al Mureșului, în apropierea ștrandului Neptun. Ani de zile anchetatorii au formulat diferite ipoteze în cazul decesului tânărului. A fost ipoteza accidentului, apoi a fost ipoteza sinuciderii. Cazul morții lui Traian Trifa a fost cercetat de procurorii arădeni, apoi de cei timișoreni. Trupul neînsuflețit al lui Trian Trifa a și fost deshumat, la un moment dat. S-a stabilit că Traian Trifa a fost bătut, iar trupul a fost abandonat pe malul Mureșului. Urmare a loviturilor primite, tânărul a decedat.

    Anchetatorii nu au făcut nicio arestare ani de zile. Apoi, în septembrie 2009, procurorii bucureșteni – la care a ajuns dosarul Trifa – au făcut două arestări: Ovidiu Răchită și Florin Moldovan.

    Citește și: A înjunghiat un cunoscut interlop arădean cu 20 de lovituri de cuțit! Ieri a fost reținut de DIICOT împreună cu alte șapte persoane

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.