Conferința de presă nr. 1 a noului prefect: Vom avea suficientă carne de miel, dar mai puține permise de conducere





Chiar dacă temele anunțate pentru prima conferință de presă a noului prefect erau carnea de miel și permisele de conducere, ceea ce ne-a întâmpinat a fost altceva. Era evident că s-a schimbat ceva în Prefectura Arad odată cu instalarea în funcție a prefectului Mihai Pașca. Clar nu mai emană acel aer cazon, stătut din trecutul deloc îndepărtat.
Poate nu întâmplător, după conferință am rămas cu senzația că principala temă nu a fost nici pesta micilor rumegătoare, respectiv carnea de miel de Paște, nici situația ceva mai complicată de la Serviciul regim permise și înmatriculări, ci reacția prefectului la scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată recent.
Evident, nimic rău în această reacție, dimpotrivă. Mai mult, este de apreciat subtilitatea abordării, mult mai elegantă decât tăcerea molâie a predecesorului. Cum domnul prefect a deschis conferința de presă cu o scurtă punere în temă, în care a ținut să sublinieze că vede relația cu cetățenii, „bazată pe deschidere și respect acordat acestora, iar acestea nu se pot realiza decât printr-o bună comunicare, în care presa joacă un rol esențial”, trecem peste acest moment, cu speranța că promisiunea unor întâlniri periodice va fi onorată.
Carne de miel de la abatoare autorizate
Așadar, vom avea de unde cumpăra carne de miel de Paște. Este știrea momentului, după multele știri alarmante transmise de televiziuni. La ce preț va fi carnea, vom vedea, oricum nu s-a discutat despre prețul cărnii de miel, ci despre faptul că, deși există un potențial pericol de apariție, în județul Arad, a unor focare de pestă a micilor rumegătoare – dată fiind vecinătatea cu Ungaria și cu județul Bihor, unde această boală a fost identificată – autoritățile locale arădene cu responsabilități în domeniu au luat câteva decizii care vor asigura carnea de miel în comerț, de Paște.
Astfel, conform celor spuse de directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, dr. Marcel Roșu, prezent la conferința de presă, au fost autorizate deja trei abatoare în care se vor putea sacrifica între 600 și 1.000 de miei zilnic. Abatoarele autorizate sunt la Macea, Hălmagiu și Nădlac.
De asemenea, la solicitarea doritorilor, DSVSA Arad va putea autoriza și puncte de sacrificare a mieilor în interiorul exploatațiilor, cu vânzare directă „la poarta fermei”.
Astfel de puncte de sacrificare au putut fi autorizate și în anii trecuți, doar că au fost puține solicitări – doar două în 2024 – din motive evidente (autorizarea unor astfel de puncte de sacrificare necesită, totuși, îndeplinirea unor condiții sanitare minime, inclusiv de igienă, de care se tem fermierii noștri).
Desigur, pe hârtie măsurile de siguranță alimentară sunt bune și frumoase, cum se spune, și transmit multă siguranță consumatorilor. Doar că, în lipsa controalelor, aceste măsuri pot fi ușor încălcare, fără a fi sancționate. La întrebarea Special Arad privind controlalele ce vor fi făcute în acest sens, domnul Roșu a spus că „se vor face, în limita posibilităților, adică atât cât putem face cu opt oameni”.
O situație ce pare fără ieșire, deși cu un mare potențial de pericol pentru sănătatea polulației. Cu siguranță vor fi sacrificați mieii și în locuri neautorizate. Este un obicei „tradițional” la noi, iar ținerea sub control a situației depășește capacitatea Direcțiilor sanitar veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din toată țara. Cum Guvernul nu va face nimic pentru creșterea capacității de control a DSVSA, probabil Prefectura va fi obligată să facă apel și la alte instituții de control, care să ajute inspectorii DSVSA Arad.
Evident, dacă problema este tratată cu seriozitate și responsabilitate, nu doar ca o temă de interes în cadrul unei conferințe de presă.
De altfel, directorul DSVSA Arad și-a exprimat temerea că sănătatea populației poate fi pusă în pericol prin comerțul online de carne neverificată deci, posibil, și neconformă din punct de vedere sanitar. Singura posibilitate de a acționa în această direcție a fost aceea de a face un apel la populație să nu comande carne de la vânzători din mediul online.
Este o temă ce pare mult mai complexă decât a fost prezentată și cu siguranță vom reveni asupra ei.
Așa cum vom reveni și cu prezentarea celei de-a doua teme a conferinței, reprezentată de situația dificilă de la Serviciul regim permise și înmatriculări, unde timpii de așteptare au ajuns la 70 de zile.
Evident, și aceasta este determinată de lipsa de personal, ce se datorează unui cunoscut caz de luare de mită în care au fost implicați 5 funcționari din cadrul Serviciului, ale căror postui, deși rămase vacante, nu au putut fi ocupate datorită măsurilor de austeritate instituite de Guvern.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)