luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Conferința de presă nr. 1 a noului prefect: Vom avea suficientă carne de miel, dar mai puține permise de conducere

    de Valer Mărginean | 27 martie 2025, 3:14 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    2

    Chiar dacă temele anunțate pentru prima conferință de presă a noului prefect erau carnea de miel și permisele de conducere, ceea ce ne-a întâmpinat a fost altceva. Era evident că s-a schimbat ceva în Prefectura Arad odată cu instalarea în funcție a prefectului Mihai Pașca. Clar nu mai emană acel aer cazon, stătut din trecutul deloc îndepărtat.

    Poate nu întâmplător, după conferință am rămas cu senzația că principala temă nu a fost nici pesta micilor rumegătoare, respectiv carnea de miel de Paște, nici situația ceva mai complicată de la Serviciul regim permise și înmatriculări, ci reacția prefectului la scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată recent.

    Evident, nimic rău în această reacție, dimpotrivă. Mai mult, este de apreciat subtilitatea abordării, mult mai elegantă decât tăcerea molâie a predecesorului. Cum domnul prefect a deschis conferința de presă cu o scurtă punere în temă, în care a ținut să sublinieze că vede relația cu cetățenii, „bazată pe deschidere și respect acordat acestora, iar acestea nu se pot realiza decât printr-o bună comunicare, în care presa joacă un rol esențial”, trecem peste acest moment, cu speranța că promisiunea unor întâlniri periodice va fi onorată.

    Carne de miel de la abatoare autorizate

    Așadar, vom avea de unde cumpăra carne de miel de Paște. Este știrea momentului, după multele știri alarmante transmise de televiziuni. La ce preț va fi carnea, vom vedea, oricum nu s-a discutat despre prețul cărnii de miel, ci despre faptul că, deși există un potențial pericol de apariție, în județul Arad, a unor focare de pestă a micilor rumegătoare – dată fiind vecinătatea cu Ungaria și cu județul Bihor, unde această boală a fost identificată – autoritățile locale arădene cu responsabilități în domeniu au luat câteva decizii care vor asigura carnea de miel în comerț, de Paște.

    Miel dir Roșu DSVSA

    Astfel, conform celor spuse de directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, dr. Marcel Roșu, prezent la conferința de presă, au fost autorizate deja trei abatoare în care se vor putea sacrifica între 600 și 1.000 de miei zilnic. Abatoarele autorizate sunt la Macea, Hălmagiu și Nădlac.

    De asemenea, la solicitarea doritorilor, DSVSA Arad va putea autoriza și puncte de sacrificare a mieilor în interiorul exploatațiilor, cu vânzare directă „la poarta fermei”.

    Astfel de puncte de sacrificare au putut fi autorizate și în anii trecuți, doar că au fost puține solicitări – doar două în 2024 – din motive evidente (autorizarea unor astfel de puncte de sacrificare necesită, totuși, îndeplinirea unor condiții sanitare  minime, inclusiv de igienă, de care se tem fermierii noștri).

    Desigur, pe hârtie măsurile de siguranță alimentară sunt bune și frumoase, cum se spune, și transmit multă siguranță consumatorilor. Doar că, în lipsa controalelor, aceste măsuri pot fi ușor încălcare, fără a fi sancționate. La întrebarea Special Arad privind controlalele ce vor fi făcute în acest sens, domnul Roșu a spus că „se vor face, în limita posibilităților, adică atât cât putem face cu opt oameni”.

    O situație ce pare fără ieșire, deși cu un mare potențial de pericol pentru sănătatea polulației. Cu siguranță vor fi sacrificați mieii și în locuri neautorizate. Este un obicei „tradițional” la noi, iar ținerea sub control a situației depășește capacitatea Direcțiilor sanitar veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din toată țara. Cum Guvernul nu va face nimic pentru creșterea capacității de control a DSVSA, probabil Prefectura va fi obligată să facă apel și la alte instituții de control, care să ajute inspectorii DSVSA Arad.

    Evident, dacă problema este tratată cu seriozitate și responsabilitate, nu doar ca o temă de interes în cadrul unei conferințe de presă.

    De altfel, directorul DSVSA Arad și-a exprimat temerea că sănătatea populației poate fi pusă în pericol prin comerțul online de carne neverificată deci, posibil, și neconformă din punct de vedere sanitar. Singura posibilitate de a acționa în această direcție a fost aceea de a face un apel la populație să nu comande carne de la vânzători din mediul online.

    Este o temă ce pare mult mai complexă decât a fost prezentată și cu siguranță vom reveni asupra ei.

    Așa cum vom reveni și cu prezentarea celei de-a doua teme a conferinței, reprezentată de situația dificilă de la Serviciul regim permise și înmatriculări, unde timpii de așteptare au ajuns la 70 de zile.

    Evident, și aceasta este determinată de lipsa de personal, ce se datorează unui cunoscut caz de luare de mită în care au fost implicați 5 funcționari din cadrul Serviciului, ale căror postui, deși rămase vacante, nu au putut fi ocupate datorită măsurilor de austeritate instituite de Guvern.

    Începe judecata în cazul presupusei mite luată de polițiștii de la Permise, „vizitați” de procurorii DNA în urmă cu 1 an

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Repercusiunile șefului arogant care nu este capabil de aceasta funcție, polițiștii care țin pasul cu inflația, inclusiv acela care a ieșit la pensie și continua sa încaseze. Ceilalți aroganți care sunt cercetați i-au școlarizați pe actualii . Seful de acum este omul de casa a lui Belc și Carmen……ce vorbim ….?

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Referitor la conținutul articolului și la comentariile postate, în calitate de cel mai vechi practicant în acest domeniu din Arad, îmi exprim câteva opinii care dacă s-ar realiza, alta ar fi starea de fapt:
      Cei ce în postări aduc acuze unor persoane, trebuie să dețină probe și chiar să le prezinte.
      Nu examinatorii de practica conducerii și operatorii de la ghișeu sunt vinovați de starea „gri” al activității acestui serviciu public comunitar din subordinea administrativă a Prefecturii Arad.
      Vinovatul nr. 1 este PSD prin Subprefectul ce este de peste 3 ani în funcție și care răspunde de acest serviciu, deoarece nu se implică și nu ia măsurile necesare de management, împreună cu șeful de serviciu care are o scuză, este tânăr și nou în meserie și probabil neavizat;
      – Nerespectarea programului de examinare teoretic și practic 8-16, deoarece examinarea acum începe la ora 9 și se termină la „când vrea fiecare examinator, s-au operator”, deci fățiș în fiecare zi de lucru se pierde o oră x 6 examinatori și 3 operatori, rezultă o norma zilnică a unui salariat, apropo de lipsa de personal. Slaba organizare a muncii=management, duce la mărirea perioadei de așteptare.
      – NE-programarea candidaților la examenul practic pe serii, vezi programare la Timișoara că se poate….. și nu numai, ceia ce duce la pierderea unei perioade mari de timp în defavoarea contribuabilul.
      – Eu i-am comunicat d-lui Subprefect(reprezentant PSD) că la acest serviciu nu este o bună organizare, dar se pare că „partidul e în toate” și nu a luat nici o măsură pentru îmbunătățirea managementului și din această cauză s-a ajuns că perioada de așteptare până la susținerea examenului teoretic și în special practic să fie atât de mare.
      – Să prezinte public d-l Subprefect câți candidați au fost examinat teoretic în fiecare zi de la ora 15 la ora 16 de la începutul anului și până în prezent.
      – Să prezinte public d-l Subprefect câte ședințe a comisiei de siguranță rutieră s-au ținut în anul 2024 conform Dispoziției nr. 2.139.707 din 02.11.2012 a secretarului de stat pentru relația cu instituia prefectului.
      – De ce nu se trece ora prezentării la proba practică pe bonul de programare ce i se înmânează candidatului, conform facsimilului și de ce nu se trece pe imprimatul „cererea de examinare” motivul refuzului înregistrării în aplicația informatică de examinare sau, după caz, al programării ori susținerii probei practice conform art. 6(8) din OMAI nr. 268/2010 actualizat în 2024
      – Mai sunt multe de adus la cunoștință, dar sper că se vor organiza acele ședințe dispuse de secretarul de stat în care colegii își vor spune of-urile în mod organizat, de care d-l Prefect nou numit, va lua la cunoștință și va dispune masurile necesare pentru îmbunătățirea deservirii contribuabilului.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.