Olaf Scholz respinge în termeni duri implicarea vicepreședintelui american, J.D. Vance, în politica europeană





Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania este o democrație foarte puternică și că, din această calitate, „spunem foarte clar că extrema dreaptă ar trebui să fie în afara mecanismelor de control politic și a proceselor de luare a deciziilor politice și că nu va exista nicio cooperare cu ei”, scrie Biziday.
Scholz a făcut trimitere la discursul vicepreședintelui american, J.D. Vance, de vineri, în cadrul căruia acesta din urmă a afirmat că „mulți americani au văzut că în Europa există interese înrădăcinate, care se ascund în spatele unor cuvinte din era sovietică, precum dezinformarea. Pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un alt punct de vedere ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau chiar și mai rău, ar putea câștiga alegeri”. În replică, oficialul german a spus că libertatea de exprimare din Europa înseamnă că “nu îi ataci pe alții în moduri care contravin legislației și legilor pe care le avem în țara noastră”.
Pe tema discuțiilor de pace în Ucraina, Scholz a transmis că europenii nu vor accepta nicio soluție care decuplează securitatea Europei de cea a Statelor Unite: „O singură persoană ar beneficia de pe urma unei asemenea situații – Vladimir Putin”. A insistat că statele care au sprijinit până acum Ucraina trebuie să o ajute să-și consolideze forțele armate, în viitor, pentru a descuraja un alt potențial atac din partea Rusiei.
Discursul lui Olaf Scholz din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen vine cu doar opt zile înainte de alegerile parlamentare din Germania, în condițiile în care partidul de extremă dreapta AfD se află pe locul al doilea în sondajele de opinie.
Vineri, la Munchen, J.D. Vance s-a pronunțat inclusiv împotriva deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din România, spunând că a fost luată în baza unor suspiciuni șubrede și că democrația românească nu este una puternică, dacă poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină. Într-o altă luare de poziție, i-a criticat pe organizatorii Conferinței de Securitate de la Munchen, pentru că nu au permis participarea partidelor populiste.
Seara, Vance s-a întâlnit cu lidera partidului AfD, într-un gest criticat de conducerea Germaniei. În ultimele săptămâni, Elon Musk, adus de Donald Trump la Casa Albă, a avut mai multe opinii în care a susținut deschis formațiunea germană.
Sursă: Biziday, The Guardian
Comentariile portalului
Sa se uite si Bibart la stirile astea cand ne spune cu aroganta si tupeu ca noi, parintii, ar trebui sa lasam copiii sa mearga cu transportul in comun sau (...)
Da, vom cânta Hells Bells în fața Catedralei Sfântul Vasile din Piața Roșie...
După cum ați pus întrebarea, presupun că vreți să sugerați ceva. Poate chiar că aș fi fost plâtit să nu scriu... Cât de important a (...)