duminicã, 27 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    DSP și asistenții medicali comunitari din Arad, în ședință. Sănătatea mintală, una dintre temele principale

    de Raluca Medeleanu | 7 februarie 2025, 11:57 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    (foto: DSP Arad)

    Astăzi, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, împreună cu directorul executiv, au fost prezenți la întrunirea lunară cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari. Una dintre temele principale dezbătute a fost sănătatea mintală.

    Au fost abordate diverse subiecte, precum retragerea prin pensionare a coordonatorului judetean al Asistenței Medicale Comunitare (AMC) domnul Ciosici Gheorghe, preventia în epidemia de gripă, demararea unui proiect ce prevede incluziunea comunităților defavorizate, înființarea de noi posturi de AMC în fiecare comună din județ.

    Printre temele dezbătute, a fost promovată de asemenea campania națională a lunilor ianuarie-februarie, cu privire la sănătatea mintală, cu tema „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”.

    România și sănătatea mintală

    Potrivit „Tabloului Sănătății Mintale în România din 2023”, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența), datele fiind provenite din studii realizate cu eșantioane reprezentative.

    Profilul de țară din anul 2023, în ceea ce privește situația stării de sănătate, arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE, aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament.

    Cu toate acestea, în România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.

     

    Citește și:

    Spitalul de Psihiatrie din Arad se confruntă cu tot mai multe cazuri de tulburări comportamentale. „Alcoolul și drogurile sunt în top”

    Citește și:

    Dependența de droguri în Arad: raportările sunt rupte de realitate. În 2023, au fost înregistrați doar 25 consumatori

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.