Vinul roșu, vedeta weekendului… la muzeu. Sau a 3-a ediție „vin la curte” | Video





Expoziții, muzică și, mai ales, vin. O combinație frumoasă de elemente care au făcut o atmosferă aparte în sălile (momentan nefolosite) de la parterul muzeului arădean. Conceptul de promovare a Podgoriei Miniș-Măderat, „vin la curte”, se desfășoară de data aceasta în interior, pe parcursul acestui weekend, deschizându-și porțile publicului încă de vineri și așteptând iubitorii de vin până duminică seara.
„O nouă ediție vin la curte, dar de această dată vin la muzeu. Mă bucur foarte mult că ne strângem și că lumea a reacționat pozitiv la schimbarea de locație, chiar dacă spațiul este un pic mai restrâns și mai închis, dar gradele de afară cam atâta ne permit. În continuare promovăm Podgoria Miniș-Măderat și, de această dată, fiindcă e toamnă, am ales vinul roșu. Mulțumim producătorilor care au acceptat invitația noastră și nu în ultimul rând mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă o seară alături de noi”, a spus Mihai Molnar, unul dintre organizatori.
La prezentări participă cramele Balla Géza (din Miniș), Dradara (din Mocrea), Andronic (din Mâsca-Măderat), Elite Wine (din Mâsca) și Menessi (din Mâsca-Măderat – cea mai nouă cramă din Podgorie, deschisă în 2020).
Pe lângă prezentările propriu-zise de vinuri, organizatorii au adus și două expoziții, una cu fotografii și obiecte specifice pentru prelucrarea vinului din Podgoria Miniș Măderat, respectiv o expoziție de pictură a talentatei Alina Oana Morar. În plus, sâmbătă seara, publicul a avut parte și de un concert fermecător de jazz, combinat cu elemente de folclor din zona de vest a țării și din Ungaria, susținut de trupa CONTEMPO.
„Make Miniș Great Again” – sloganul „vin la curte”
„Istoric vorbind, dacă e să analizăm Podgoria Miniș-Măderat știm că are o vechime extraordinar de mare. A fost și este recunoscută la nivel internațional, oricine consumă vin și a umblat la prezentări sau degustări de vinuri a auzit măcar o dată de Miniș. Și ne-am luat în cap să promovăm această locație din nou, pentru că avem cu ce să ne mândrim și avem vinuri extraordinar de bune aici, la Miniș-Măderat, în județul Arad”, a mai spus Mihai Molnar.
Cele mai vechi urme de cultivare a viței de vie în această zonă au fost chiar din antichitate, iar în documente găsim menționată viticultura chiar de la începutul secolului al XI-lea, perioadă în care zona era controlată de voievodul Ahtum. Potrivit Legendei Sfântului Gerard, episcop al Cenadului după 1030, când voievodatul lui Ahtum a fost cucerit de maghiari, iar aici a apărut o episcopie catolică, vița de vie se cultiva atât în nordul, cât și în sudul Mureşului. În aceeași lucrare se afirmă că vinurile cele mai bune ajungeau la Cenad și erau ţinute în pivniţe. În timpul verii vasele cu vin erau puse într-un vas mai mare plin cu gheață, pentru a se asigura calitatea vinului.
Cei de la Izvor ne relatează că „odată cu năvălirea tătarilor din 1241, călugărul catolic Rogerius avea să menționeze și el cultivarea viței de vie din Podgoria Aradului, unde tătarii «lăsaseră poporul să trăiască pentru un timp oarecare, ca prevedere, ca să strângă recolta și să culeagă viile, dar nu voiau ca ei să-și consume cele adunate». În secolul al XIII-lea este atestată într-un document localitatea Covăsânț, în care «abatele de Bulci dispune de vii». Este perioada când la Pâncota, Măderat, Ghioroc și Miniș se producea vinul folosit şi de mănăstirile catolice care controlau zona”.
Din secolul al XIX-lea, vinul din această zonă a început să fie exportat în Austria, Elveția, Germania, țările balcanice, iar în cantități mai mici în Rusia, India, America de Sud și Australia. Soiul Mustoasă de Măderat era apreciat chiar de regele României Ferdinand care îl solicita întotdeauna când vizita hotelul lui Sever Bocu de la Techirghiol, așa cum menționează acesta în memoriile sale.
În cadrul evenimentului „vin la Curte” din acest weekend vizitatorii au putut descoperi și o expoziție cu obiecte legate de tradiția viticolă a Podgoriei Aradului în organizarea Complexului Muzeal Arad.
• Citește și: Seceta a afectat grav producția de vinuri românești · Special Arad
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)