sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Primăria a cumpărat terenurile și clădirile CET Hidrocarburi de pe Iuliu Maniu cu peste 15 milioane de lei

    de Raluca Medeleanu | 7 octombrie 2024, 8:50 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    8

    Proiectul câștigat prin PNRR, prin care se va realiza retehnologizarea CET Hidrocarburi SA, nu vine fără mari eforturi asupra bugetului local. Chiar dacă construcția în sine a unității de cogenerare este asigurată din fonduri europene, Primăria a fost nevoită pe de altă parte să cumpere terenul și clădirile de pe Calea Iuliu Maniu, unde va fi implementat proiectul. Vorbim de peste 15 milioane de lei, pe care trebuie achitați până la finalul acestui an.

    Imobilele respective aparțineau statului, dar în anii ’90, o hotărâre la nivel național a trecut automat toate aceste proprietăți direct în patrimoniul vechilor centrale, care au devenit după Revoluție societăți pe acțiuni.

    Chiar dacă în cazul CET Hidrocarburi, Primăria Arad este acționar unic, investiția prin care urmează să se introducă noua unitate de cogenerare beneficiază de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar autoritatea finanțatoare impune municipalității să fie proprietar direct pe imobilele în care se realizează investiția. Astfel că Primăria Arad le-a cumpărat în această vară cu 15.120.000 lei (adică aprox. 3 milioane de euro).

    Cum suma nu este una neglijabilă, municipalitatea nu a făcut achiziția cu banii jos, ci achită pe tranșe plățile, o astfel de alocare fiind aprobată în ședința de Consiliu Local de vineri, 4 octombrie, unde consilierii au votat rectificarea bugetară care transferă 5,88 milioane lei din banii puși deoparte pentru subvenții, pentru a asigura aceste cheltuieli.

    Secretarul Municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, ne-a explicat că această cumpărare a imobilelor CET Hidrocarburi de Primărie va avea încă un avantaj, anume că cel putin acestea nu vor putea fi preluate de creditorii societății.

    Este de menționat că la ora actuală CET Hidrocarburi nu se află într-o situație economică favorabilă, având zeci de milioane de lei datorii, dintre care chiar către CET Arad SA, centrala mare din afara orașului, care după ce a ajuns în insolvență, a fost cumpărată chiar de către unul dintre creditori, AOT Energy, firma căreia îi revin acum sumele din datoriile CET Hidrocarburi de pe Calea Iuliu Maniu.

    Repoziționarea construcției din cauza liniilor CFR

    Revenind la proiectul de modernizare a CET Hidrocarburi, centrala fiind construită în urmă cu zeci de ani, ea nu mai respectă anumite cerințe legale actuale. Mai exact, este vorba chiar de poziționarea ei, fiind prea aproape de liniile de tren.

    Legislația actuală impune ca zona de siguranță să fie de 20 metri, însă poziționarea CET Hidrocarburi este sub distanța minimă cu câțiva metri, astfel că Primăria a trebuit să intervină asupra proiectului pentru a îl repoziționa ca să respecte distanța. Aceasta a dus la prelungirea perioadei de pregătiri, față de termenul estimat inițial de începere a lucrărilor vara aceasta.

    A fost emisă autorizația de construire

    În cele din urmă, Primăria a emis autorizația de construire săptămâna trecută, astfel că firma Elsaco din Botoșani va începe lucrările pe parcursul acestei luni, având ca termen de execuție, conform contractului, data de 30 iunie 2026. Fiind proiect cu finanțare prin PNRR, respectarea termenului este crucial, ca Primăria să nu piardă banii europeni (mai mult de jumătate din totalul de 80 milioane de euro, la cât se ridică în total investiția, diferența fiind asigurată dintr-un împrumut bancar).

    Insolvența PAB Romania nu reprezintă „niciun pericol pentru proiect”

    Dat fiind faptul că pe lângă firma Elsaco, o parte din proiect e subcontractat firmei PAB Romania, a milionarului Sandu Ion care tocmai a cerut insolvența la începutul lunii septembrie (detalii AICI), am dorit să aflăm în ce măsură va fi afectat proiectul.

    Am reușit să intrăm în legătură cu Lucian Smadici, site project manager la Elsaco, din Botoșani, care s-a arătat în necunoștință de situația în care se află PAB, dar ne-a informat că porțiunea din proiect pentru care a fost realizată această subcontractare va fi realizată într-o etapă mai avansată, nu acum la început, dar că indiferent de cum va fi situația firmei PAB Romania la momentul respectiv, proiectul nu va avea de suferit: „Nu avem nicio informație de la partener, dar nu există niciun pericol pentru proiect. Încă ne putem baza, pentru că în momentul de față este relație contractuală, dar dacă va exista vreo decizie în acest sens, nu avem nicio emoție referitoare la desfășurarea contractului”.

    Continuă cheltuielile cu subvențiile și acoperirea pierderilor pe rețea

    Cu toate că se alocă sume enorme pentru modernizare și a început numărătoarea inversă pentru începerea șantierului la CET Hidrocarburi, Primăria Arad nu scapă însă de plățile din bugetul local pentru subvenții și acoperirea pierderilor pe rețea, care încă se înregistrează în promorție de aproximativ 30%.

    Măsurile pentru a stopa aceste pierderi durează mult timp însă. Mai proiecte pe fonduri europene sunt în diferite stadii de implementare, toate vizând înlocuirea vechilor conducte (doar 12% fiind noi). Între timp, numărul abonaților la rețea este în scădere, Primăria neavând o evidență clară, în timp real, dar se estimează că în 2024 mai există în jur de 20.000 abonați (numărul vizând asociații de proprietari, instituții, firme, nu numărul de persoane).

    Subvențiile sunt și ele sume care storc mulți bani din bugetul local, menite să vină în sprijinul abonaților, pentru a nu resimți costuri atât de mari. Ele se achită lunar, chiar și pe timp de vară. În ședința de CLM de vineri, 4 octombrie, consilierii locali au mai aprobat alocarea a 736.470 lei pentru acoperirea diferenței de preț și tarif la energia termică livrată populației, către SC CET Hidrocarburi SA Arad, aferent lunii august 2024.

    Pe de altă parte, odată cu retehnologizarea CET Hidrocarburi, Primăria speră să renunțe la acordarea acestor subvenții, întrucât prin noile utilaje, s-ar reduce considerabil costul energiei termice.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Adică primăria a cumpărat de la ea terenul CET care-i aparține. Banii dați de primărie îi incasează primăria sau CET? Dacă CET are banii și primăria terenul, implmentarea proiectului va avea ca rezultat un CET retehnologizat (o investiței de cca.100 milioane de EURO!), un CET mai bogat cu 15 milioane de lei.
      Întrebare de 15 milioane de puncte: cum se traduce asta în prețul facturii pentru fraierii care încă nu și-au băgat gaz?
      Care este beneficiul per capita furajată pentru administratorii numiți politic de la CET fiindcă sunt deosebit de performanți reușind să crească în mandatul lor veniturile CET?

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Bine bine totul frumos dar…
      Cu cat o sa ne scada factura dupa technologizare
      Astia noi platitorii de taxe din care se cumpara cu ce ne alegem ? Pe hartie e totul frumos unii se imbogatesc si dupa parca vad ca mai ridicam un pic preturiile ca na e mai nou!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.