sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Cum să iei șpagă 500.000 de euro și să nu pățești aproape nimic. O doctoriță a invocat prescripția și judecătorii au constatat-o

    de - | 21 august 2024, 2:20 PM | Recomandările editorilor | Regional

    1

    Imagini surprinse de camerele de supraveghere montate de anchetatori(foto: ebihoreanul)

    Doctoriţa orădeană Ana Guţ, trimisă în judecată de DNA Oradea în 2021 pentru şpăgile pe care le-a încasat pe vremea când lucra la Serviciul de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, a scăpat de răspunderea penală şi va returna doar şpăgile cu care a fost dovedită de procurori, adică aproximativ 12.000 euro, nu şi cei 2,4 milioane de lei, banii găsiţi în timpul percheziţiilor şi pe care aceasta nu i-a putut justifica din venituri, notează ebihoreanul.ro

    Scăpată de prescripţie

    Tribunalul Bihor a decis luni, 19 august, încetarea procesului penal pornit pe numele doctoriţei sub acuza de luare de mită în formă continuată. Invocând deciziile Curţii Constituţionale, care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv. Ca atare, Tribunalul Bihor a constatat că Ana Guţ nu mai poate fi pedepsită.

    Instanţa a justificat soluţia prin faptul că isprăvile doctoriței datau din 2015, când a fost probată de anchetatori că lua bani pentru întocmirea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire, pentru prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile.

    Procesul încetează

    Şi banii nu erau deloc puţini! În total, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, adică în 25 de zile lucrătoare, timp în care activitatea i-a fost monitorizată prin camere ascunse, Guţ a primit mită, în mod direct şi prin intermediar, de 334 ori, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical. În total 51.970 lei şi 3.330 euro, după cum arăta un comunicat transmis de DNA pe 2 decembrie 2021, când într-un final s-a produs trimiterea ei în judecată.

    Ultima şpagă ar fi fost încasată de Guţ pe 15 iunie 2015, când a fost ridicată de polițiști, iar pentru acuzația de luare de mită care i-a fost adusă, răspunderea penală se prescrie în 8 ani, care s-au împlinit pe 15 iunie 2023. Ca atare, instanţa de judecată a dispus încetarea procesului.

    Citește și: Avertizare cod galben de inundații pe unele râuri din județele Arad, Bihor și Cluj

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asa este in romania noastra! jigodiile din politica romaneasca au reusit sa legifereze coruptia,hotia,talhariile etc.
      Iar ” onorabila”justitie le canta in struna.
      Ce inseamna prescriptie?! Tocmai metoda de a scapa pe toti banditii. Dosarele stau in sertare pana cand se implinesc anii si
      vine un asa zis judecator care scoate dosarul din sertar ,DAR vai, constata ca fapta s-a prescris!!!! HA,HA,HA….de rasul curcilor.
      Asta da ! numai in aceasta tara se poate intampla asa ceva.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.