Masterplanul de canalizare, cu inelul colector care va ocoli Aradul, în etapa de revizuire la Ministerul Investițiilor





Înfăptuirea masterplanului de canalizare al Județului Arad se face lent. Dacă anul trecut, Consiliul Județean a semnat cu Romair Consulting contractul pentru actualizarea studiului de fezabilitate, acum documentația realizată până în acest punct se află la o nouă fază de revizuire, la minister.
Compania de Apă Arad ne-a transmit următoarele despre stadiul proiectului:
„În acest moment, documentația tehnică care include și inelele de apă și canalizare se află în etapa de revizuire, aceasta stând la baza scrierii aplicației de finanțare pe programul PDD” .
Este vorba despre Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, al cărei autoritate de management este Ministerul Investițiilor și Programelor Europene.
Amintim că masterplanul de canalizare, care era estimat la 500 milioane euro, a fost inițial depus în Programul de finanţare 2014-2020. Aflăm că, în urma evaluării, s-a solicitat tăierea din suma prevăzută, iar acum a ajuns să fie estimat la 350 milione euro, fiind mutat pe Programul 2021-2027.
În acest amplu proiect se află inclus și acel inel colector despre care s-a tot făcut referire anii trecuți, prin care va intra canalizarea din mai multe localități limitrofe, ocolind municipiul și deversând canalizarea direct în Centrul de Epurare din apropiere de aeroport.
Documentație pregătită pentru mai multe localități. Nu toate dintre acestea vor intra pe lista finanțării
Documentația care este acum în analiză pentru aprobare este însă mai amplă, CJ dorind să se ia în calcul realizarea canalizării pentru fiecare localitate din județ, chiar dacă nu toate dintre aceste localități vor reuși să intre pe lista scurtă pentru finanțare prin PDD.
Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a declarat pentru Special Arad că proiectul este în etapa a doua și că finanțarea prin acest program va fi valabilă în cazul localităților care au până la 2000 locuitori echivalent.
„Noi am semnat contract cu firma Romair Consulting, cu domnul Boeru. Face toată documentația tehnică, inclusiv implementare, asistența tehnică. Lucrăm acum să închidem studiul de fezabilitate pe acele localități care se vor încadra, pentru că în funcție de analiza cost-beneficiu o să ne aprobe. Noi am cerut tot. Mie îmi convine pentru că ne-a făcut studiu de fezabilitate pentru fiecare localitate. Chiar dacă (ministerul, n.red.) aprobă sau nu, eu am rămas cu un studiu și studiul ăla îl putem folosi pe alte finanțări, pe PNRR, Anghel Saligny etc., fiecare localitate având un studiu care îți spune care este costul, care sunt indicatorii, cauți să-i găsești soluția…”, a declarat Cionca.
Problema canalizării pluviale
Iustin Cionca a mai dorit să sublinieze că este important ca municipiul să rezolve canalizarea pluvială, întrucât la ora actuală apa pluvială ajunge tot în canalizare, ceea ce ar fi o cauză de îngreunare a conductelor și a costurilor ridicate.
„Inelul face parte din întregul proiect. Din 350 milioane de euro cât am cerut, 150 milioane erau destinate municipiului și cea mai importantă investiție era acest inel colector care să rezolve cartierele mărginașe plus localitățile care se învecinează, în zona metropolitană, astfel încât apele să nu mai vină să inunde municipiul atunci când debitul este foarte mare și să fie preluate în stația de epurare, ocolind municipiul.
Eu vă spun, administrația locală – conform legii – ar avea obligația să-și rezolve canalizarea pluvială, în care să preia apa de la ploaie separată, să nu o treacă prin stația de epurare, pentru că asta ridică costurile și, până la urmă, cetățeanul plătește tot ce intră în canal și trebuie substanțe pentru un debit mult mai mare decât ar fi necesar dacă administrația ar găsi soluții ca această apă să nu intre în canalizare. Noi la un moment dat am pus o taxă pe apa de ploaie, dar există varianta ca orice agent economic să-și rezolve cu această apă, să o ducă într-un bazin din care să facă irigații, ca să nu o colecteze în canal. dar mulți preferă să-i dea drumul în canalizare și atunci evident că îl costă”, a afirmat Iustin Cionca.
Estimările sunt ca anul acesta, după finalizarea revizuirii documentației, ar urma să se semneze și contractul de finanțare.
Citește și:
• Compania de Apă Arad merge pe mâna lui Boeru de la Romair Consulting · Special Arad
Comentariile portalului
Bv domnului Piedone,înțeleg că supără niste administratori de firme care își bat joc de consumatori.ar fii cazul sa vina mai des
Nu ma interesează absolut deloc de substraturile politice referitor la acest subiect. Circul pe care îl amintiți poate este, poate nu este necesar. Din pct de vedere al consumatorului (...)
Asta pardon de ce este asa umflat nu de la mâncare!? Întreb și eu de curiozitate !?