A avut loc recepția lucrărilor la Palatul Justiției. „Este una dintre cele mai bine iluminate clădiri din municipiul Arad!”





Renovarea Palatului Justiției a început în februarie 2023, iar astăzi – puțin după un an – a avut loc și recepția oficială a lucrărilor. Conducerea Tribunalului se mândrește cu impozantul monument istoric care a fost readus la frumusețea de odinioară, respectându-se paleta de culori originală și fiindu-i adusă plusvaloare prin iluminatul arhitectural pe care îl consideră cel mai frumos din oraș.
„Renovarea Palatului de Justiție era necesară. Clădirea – monument istoric impresionant era într-un stadiu destul de avansat de degradare. Pe alocuri, din cauza intemperiilor, prezenta un pericol real atât pentru trecători, cât și pentru mașinile parcate pe bulevard. Chiar cu câteva luni înainte de a începe renovarea, pe partea dinspre str. Grigorescu, unde este Parchetul, a căzut o bună parte din zona de sus a ornamentelor care pleacă de la acoperiș. A fost și închisă circulația pe trotuarul respectiv. Practic, lucrările au venit în al doisprezecelea ceas, dar într-un moment cum nu se putea mai bun, ca să rezolve o problemă care era în curs de agravare într-un mod accelerat”, a spus Flavius Bradin – președintele Tribunalului Arad.
Primele proceduri pentru începerea lucrărilor au fost demarate în mandatul președintelui Otto Szep, iar proiectul tehnic a fost realizat în 2022. Dacă inițial se intenționa o reparație rapidă doar a unor elemente care prezentau cea mai mare degradare, șantier care ar fi durat doar 3 luni, dat fiind că nicio firmă nu s-a înscris la licitație, Tribunalul Arad a reușit să obțină de la Ministerul Justiției o finanțare multianuală, iar, în urma finalizării celei de-a doua licitație, Amahouse a câștigat proiectul de 3 milioane de lei în primăvara anului 2023, care nici în acest caz nu a presupus o reabilitare completă, dar totuși o intervenție mai amplă.
„Am vrut ca Palatul Justiției să arate splendid”
„Ca să fim bine înțeleși, obiectivul de investiție nu a fost refacerea fațadei, adică decopertarea întregii fațade și refacerea ei, deoarece costurile ar fi fost mult mai mari. Ce am urmărit noi a fost să facem reparații acolo unde este nevoie, unde am văzut în urma analizei că fațada prezintă deteriorări grave, atât pe partea de ziduri, cât și pe partea de coamă. De asemenea, dacă tot am lucrat la fațadă, am zis că este momentul ca această clădire emblematică a orașului nostru să fie pusă în valoare, așa cum merită. Și am apreciat că este necesar pentru punerea ei în valoare și amplasarea unui sistem de iluminare arhitectural. Am vrut ca Palatul Justiției să arate splendid și eu zic că este una dintre cele mai bine iluminate clădiri din municipiul Arad!”, a explicat Flavius Bradin – președintele Tribunalului Arad.
„A fost o provocare. Am avut multe de învățat”
Recepția lucrărilor a avut loc în această săptămână, Tribunalul Arad organizând astăzi, 31 mai, o conferință de presă în care a prezentat un film cu modul în care a arătat monumentul istoric înainte și cum arată acum, după reabilitare. Firma care a realizat lucrările, Amahouse, a fost și cea care s-a ocupat în trecut și de modernizarea părților de mansardă a Palatului Justiției.
La renovarea fațadei, muncitorii au avut parte și de anumite „surprize”, observând că anumite elemente erau mai degradate decât se estimase inițial, însă în cele din urmă a găsit soluții optime pentru a duce la bun sfârșit, la timp, lucrarea. Iluminatul arhitectural a fost și el amplasat de aceeași firmă.
„Pentru noi a fost o provocare, încă de când lucram la partea de mansardă, să punem în valoare Palatul Justiției, pentru că e o clădire deosebită, care a fost făcută după modelul austriac, la vremea respectivă: partea de construcții, de rezistență, de analiză. Am avut multe de învățat din ceea ce au executat alții înaintea noastră și, zic eu, ireproșabil (…). Acestea sunt și clădirile care au dăinuit atâta vreme și sunt într-adevăr speciale, adevărate monumente, așa cum au fost și declarate. Mă refer și la structura de tiranți, de o întreagă încorsetare. A fost o provocare de a transforma un pod într-o mansardă locuibilă, pe termen lung. Asta ca o paranteză. Și bineînțeles că cele două lucrări s-au legat una de alta, pentru că probabil de atunci a și pornit ideea de a reface toată mansarda, fiind zone afectate din șarpantă, din acoperiș (…). Era o provocare de a renova și restul clădirii și s-a născut scânteia de a-i reda strălucirea și exteriorului ei. Era mult avansată ca deteriorare, nu era o lucrare pe care puteai să o finalizezi în câteva luni, să poți să stai și cu fruntea sus pentru rezultatele obținute, așa că a trebuit să o regândească, reeșaloneze pe o perioadă de 2 ani de finanțare. Am pornit cu încredere și nădejde că va ieși ceva frumos. Rezultatele sunt cele care se văd”, a spus Ioan Florea de la Amahouse SRL.
„Un rezultat care aduce prestigiu imaginii justiției”
Prezent la conferința de presă a fost și secretarul de stat Mihai Pașca, drept reprezentant al Ministerului Justiției, care a finanțat în întregime lucrarea:
„Pe mine astăzi mă încearcă o dublă satisfacție. O dată cea a reprezentantului ministerului Justiției care vine la momentul de final al implementării unei investiții și vede că banii alocați de la bugetul ministerului au dat un rezultat excepțional, un rezultat care aduce prestigiu imaginii justiției în general și crește valoarea pe care noi înțelegem să o acordăm și acestui aspect al patrimoniului construit. Tribunalul Arad este unul dintre cele mai frumoase Palate de Justiție din țară și era cazul să se intervină, pentru că ultima astfel de intervenție serioasă a fost în jur de acum 20 ani, când președinte al instanței era domnul Horea Oprea. Este o lucrare care se face o dată la decenii și Ministerul Justiției nu poate decât să-și exprime satisfacția că ea s-a realizat în cele mai bune condiții. A doua satisfacție care mă încearcă astăzi este aceea de arădean care vede că una dintre clădirile reprezentative ale orașului este pusă în valoare așa cum merită și ceea ce s-a întâmplat la Tribunalul Arad se înscrie în efortul care îl fac în aceste zile toți arădenii care dețin și ocupă clădiri istorice, valoroase și reprezentative pentru Arad. Este un efort comunitar de a reda orașului strălucirea de odinioară, pe care o merită”, a spus secretarul de stat Mihai Pașca.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)