duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Trăim într-un oraş scump. Aradul, cea mai mare creştere la garsoniere şi cu apartamente de închiriat mai scumpe decât la Timişoara

    de Adriana Barbu | 14 mai 2024, 9:24 AM | Știri Arad | Topic special

    2

    E scump Aradul, iar acest fapt îl simţim pe propria piele, ori de câte ori ieşim în oraş, la o cafenea, la un restaurant, un magazin, sau vreun târg sau festival. E scump şi când vine vorba de apartamente, mult prea scump, ai zice, pentru cât de puţin dezvoltat este oraşul și pentru salariile locuitorilor săi, pentru venitul mediu pe cap de locuitor.

    Preţul apartamentelor cu două, trei camere este uneori la fel de mare ca în oraşe din Occident și echivalează, ba uneori depăşesc surprinzător cele de prin municipiile dezvoltate ale României, fără a egala desigur Clujul, Braşovul sau Bucureștiul.

    Chiar şi aşa, departe de greii din lumea imobiliară, Aradul bate recordul când vine vorba de garsoniere, înregistrând, potrivit unei analize făcute de Storia, cea mai mare creștere a prețului garsonierelor de la un an la altul. Vorbim de o creștere de 24% din aprilie 2023 în aprilie 2o24.

    garsoniera scump Arad

    (Tabel Storia.ro privind evoluţia preţurilor la închirieri garsoniere și apartamente în Arad)

    Aradul, scump și pe picior mare, ca-n orașele în plină dezvoltare

    Că trăim pe picior mare, de voie, de nevoie, o arată şi datele comparative: La Arad, potrivit Storia, o garsonieră s-a închiriat în medie, în aprilie 2024, cu 210 euro, în timp ce la Oradea cu 218 euro, iar la Timișoara cu 265 de euro. Adică, cu sume apropiate de cele ale orașelor care sunt în plină dezvoltare în aceşti ani, iar populaţia lor înregistrează salarii peste media naţională.

    Suntem însă, pe mai departe, la distanţă de prețurile pentru închirierea unei garsoniere practicate la Cluj (unde media este de 350 euro de euro, în aprilie 2024), la Brașov (350 de euro), Constanța (tot 350 de euro), ori București (348 de euro). Sibiul, unul dintre oraşele cu cei mai mulţi turişti, avea preţul mediul de închiriere al unei garsoniere de 300 de euro, în luna aprilie 2024. Creşterea de la un an la altul era aici de 19%, în timp ce la Constanţa creşterea preţului de închiriere al garsonierelor se apropia de procentul Aradului: + 23%.

    Cum reiese din studiul analizei menționate mai sus, apartamentele cu două camere sunt totuşi cele mai ieftine de închiriat în Arad, comparativ cu celelalte orașe care fac obiectul studiului (350 euro în Arad, 380 de euro în Sibiu, 400 în Timişoara şi Oradea, 550 în Cluj), dar Aradul urcă de la coada clasamentului când vine vorba de apartamente cu trei camere (490 de euro), depăşind de pildă Oradea (470 euro) și Timişoara (480 euro).

    Analiza realizată de Storia – „platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa «Drumul inteligent spre acasă», ce are menirea de a transparentiza informațiile necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, astfel încât aceștia să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză”, arată că prețurile cresc în acest sector, mai ales când vine vorba de închirieri, chiar dacă puterea de cumpărare a românilor scade.

    Arad: 210 euro o garsorineră, 490 de euro un apartament cu 3 camere

    Revenind la orașul nostru, potrivit analizei Stroia, la Arad „față de luna martie 2024, prețurile medii solicitate în aprilie 2024 au crescut în cazul garsonierelor (+5%), dar și în cazul apartamentelor cu trei camere (+4%), în timp ce prețurile de închiriere pentru apartamentele cu două camere au scăzut (-4%). Comparativ cu luna aprilie 2023, prețurile medii solicitate în aprilie 2024 au crescut la toate categoriile de locuințe, astfel: garsoniere (+24%), apartamente cu două camere (+6%), apartamente cu trei camere (+9%).

    Astfel, în luna aprilie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a crescut la 210 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie, cu 350 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 490 de euro”.

    Prețul chiriilor, cu 15% mai mari față de anul trecut

    Potrivit analizei Storia, chiriile au scăzut, per general, în medie cu 3% în luna aprilie, comparativ cu luna martie, însă au crescut cu 15% comparativ cu anul 2023. „În luna aprilie a acestui an s-au înregistrat cu 10% mai puține interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, comparativ cu luna anterioară (martie 2024).

    Totuși, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți au scăzut cu 1% comparativ cu luna aprilie a anului anterior (aprilie 2024 vs. aprile 2023)”, se arată în debutul studiului publicat de platforma imobiliară de curând.

    Aradul se numără printre cele 10 oraşe care fac parte din studiul Storia și de unde platforma a solicitat prețuri pentru analiză, dat fiind numărul mare de anunțuri date aici. Potrivit Storia, în cele zece orașe s-a înregistrat o creștere a anunţurilor de 15% de la un an la altul (aprilie 2024 vs. aprilie 2023).

    Concluziile analizei Storia pe închirieri

    Care a fost concluzia studiului, sau mai exact cum au evoluat chiriile în orașe mari din țară de la un an la altul?

    „La nivelul țării, în aprilie 2024, comparativ cu aprilie 2023, s-au înregistrat stagnări și creșteri ale prețurilor medii solicitate pe toate categoriile de apartamente de închiriat. Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Arad, unde garsonierele au avut o creștere de 24%. Cea mai mare creștere de la o lună la alta (aprilie 2024 vs. martie 2024) a fost de 8%, la apartamentele cu trei camere din Constanța. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Sibiu, la apartamentele cu trei camere (-7%). Cluj-Napoca este singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au stagnat în aprilie vs. martie, la toate categoriile de apartamente”.

    garsoniera Cluj

    (Tabel Storia.ro privind evoluţia preţurilor la închirieri garsoniere și apartamente în Cluj-Napoca)

    Care sunt prețurile în București, Timișoara, Oradea și Cluj?

    Storia a analizat desigur şi prețurile din Bucureşti, unde comparativ cu luna aprilie 2023, în luna aprilie 2024 prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+13%) la categoria garsonierelor, unde prețul mediu de închiriere a fost de 348 de euro. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 543 de euro în luna aprilie 2024, cu 12% mai mare față de cel din aprilie 2023. Totodată, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu trei camere din Capitală a crescut cu 11% de la un an la altul, având o valoare medie de 767 de euro.

    Conform datelor Storia, „în luna aprilie apartamentele de închiriat din sectorul 6 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+24%), urmate de apartamentele din sectorul 2 (+23%) și de cele din sectoarele 3 și 5 (+16%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 1 (+6%) și în sectorul 4 (+12%)”.

    „În aprilie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 319 euro (în sectorul 5) și 400 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 450 de euro (sectorul 4) și 670 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 530 de euro (sectorul 6) și 1000 de euro (sectorul 1)”.

    La Cluj-Nopoca,

    preţurile închirierii au stagnat de la o lună la alta, dar „comparativ cu luna aprilie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% la apartamentele cu trei camere. Astfel, în luna aprilie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 699 de euro, prețurile fiind similare cu cele din luna martie”.

    garsoniera Timisoara

    (Tabel Storia.ro privind evoluţia preţurilor la închirieri garsoniere și apartamente în Timișoara)

    La Timişoara,

    în aprilie 2024, prețurile apartamentelor cu două și trei camere au stagnat față de luna anterioară, dar prețurile garsonierelor au crescut cu 6%. „Comparativ cu aprilie 2023, chiriile medii au fost mai ridicate în aprilie 2024 atât în cazul garsonierelor (+15%), cât și al apartamentelor cu două camere (+8%) și al celor cu trei camere (+17%). Astfel, în luna aprilie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 265 euro în cazul garsonierelor, de 400 de euro în cazul apartamentelor cu două camere și de 480 de euro în cazul apartamentelor cu trei camere”.

    garsoniera Oradea

    (Tabel Storia.ro privind evoluţia preţurilor la închirieri garsoniere și apartamente în Oradea)

    La Oradea,

    „comparativ cu luna martie 2024, prețurile medii solicitate în luna aprilie 2024 pentru închiriere au crescut în cazul garsonierelor (+1%) și al apartamentelor cu trei camere (+4%), dar au rămas constante în cazul apartamentelor cu două camere. Față de luna aprilie 2023, prețurile medii solicitate în aprilie 2024 au crescut cu 19% în cazul garsonierelor, cu 21% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 27% la apartamentele cu trei camere. Astfel, în luna aprilie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 218 euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 470 de euro.”

    Storia a inclus în studiu şi preţurile închirierilor din oraşele Sibiu, Craiova, Iaşi, Braşov şi Constanţa, Aradul fiind ultimul oraş de pe lista analizei imobiliare. 

    Ce spun realizatorii studiului despre aceasta?

    „În contextul dinamicii actuale a pieței imobiliare, observăm o ajustare semnificativă. Cu o cerere ușor în scădere pentru închirieri și o tendință vizibil în creștere pentru achiziții, asistăm la o reconfigurare a dinamicii pieței. Acest fenomen se reflectă într-o creștere a perioadei de listare a proprietăților și într-o diversificare a portofoliului disponibil pe piața imobiliară. De exemplu, în aprilie 2024, am constatat o creștere semnificativă – cu 15% mai multe apartamente de închiriat disponibile pe platforma Storia, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

    Citeşte şi:

    •  Mețianu, o stradă de închiriat, în așteptarea unei minuni

    •  Chiriile sunt tot mai scumpe în mai multe orașe din țară. Cu cât au crescut la Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.