Aurora boreală a putut fi zărită din nou pe cerul arădean





Un fenomen, de regulă, specific zonelor nordice ale globului, aurora boreală a putut fi observată pe cer și la Arad, vineri seara.
Nu este însă pentru prima oară când acest fenomen a putut fi observat pe cer, pe raza județului Arad. Cel mai recent, el a apărut în noiembrie 2023.
• Citește și: Cer însângerat! Spectacolul celest, observat în județul Arad, dar și în Timiș · Special Arad
Arădeanul Torma Csaba, un cunoscut astronom amator, a publicat o serie de fotografii impresionante cu cerul de deasupra județului Arad (mai exact, localitatea Dorobanți), așa cum s-a putut observa vineri seara:
De asemenea, fotografii au mai fost postate și pe grupul cartierului Micălaca din municipiul Arad:
(foto: Monika Sorca)
Aurora boreală a fost observată vineri, 10 mai, în mai multe părți ale României și ale continentului european, ba chiar și în anumite state din SUA.
Iată ce constată un jurnalist de la ABC13 din Texas, SUA:
„Se apropie o furtună geomagnetică masivă, iar peste jumătate din țara noastră ar putea vedea aurora boreală în această seară, inclusiv aici în Texas!
Un grup uriaș de pete solare de 16 ori mai lat decât Pământul a trimis cel puțin șapte «ejecții coronare în masă» de la soare către planeta noastră, iar planeta Pământ este acum sub un asalt «sever» al furtunii geomagnetice, observat de Centrul meteorologic de predicție spațială al NOAA pentru prima dată din ianuarie 2005.
Conform acestei prognoze de la Universitatea din Alaska Fairbanks, șansele sunt bune ca aurora boreală să fie vizibilă în mare parte a țării în această seară (umbra verde pe această hartă)!
De fapt, oricine la nord de linia verde continuă ar putea să vadă aurora (…).
Apropo, aceste furtuni geomagnetice pot perturba tehnologia sateliților, cum ar fi sistemele GPS, precum și tensiunea rețelelor electrice, așa că dacă se întâmplă ceva neplăcut cu tehnologia dvs. în weekend, acesta ar putea fi motivul”.
Aurora boreală, și sâmbătă seara
Fenomenul aurorei boreale a fost preconizat de meteorologi chiar cu câteva ore înainte să se producă, pe toată partea nordică a planetei, atât în Europa, cât și în SUA, Canada și Asia. Aceștia afirmă că va fi observabil chiar și sâmbătă seară. „Ovalele verzi devin roșii atunci când aurora este prognozată a fi mai intensă. Aurora poate fi adesea observată imediat după apus sau chiar înainte de răsărit”, notează Wenatchee World.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)