„Preafrumoasa nebunie” din subconștientul artistei Dana Todor, expusă la Galeria Delta | Video





Picturile Danei Todor nu sunt facile. Deși par ludice, ele ascund mereu o poveste profundă. Cu cât privești mai mult, cu atât descoperi o lume cu adevărat hipnotizantă, dar mai ales halucinantă, parcă provenită din cel mai adânc colț al subconștientului, acolo la limita cu inconștientul. Ea reușește să le desprindă și să le aducă, prin vopsele, aici, în lumea noastră. O întreagă colecție de imagini provenite din această „lume de dincolo” a fost reunită într-o expoziție a cărui vernisaj a avut loc miercuri, 8 mai, la Galeria Delta.
„Recreația nebunilor” – o hartă a propriilor „nebunii”
Deși a intitulat expoziția „Recreația nebunilor”, Dana Todor a ținut încă de la început să sublinieze că nu e o referire la persoanele cu probleme mintale, ci o radiografie a eului interior, a tuturor stărilor, sentimentelor și gândurilor care o fac pe ea ceea ce este.
„Ideea nu se leagă de nebuni ca persoane cu probleme, asta e exclus. E vorba de niște personaje pe care le aduc de undeva din urmă, dintr-o zonă de nișă de-a mea, din partea de subconștient. Unele sunt mai simpatice, altele mai puțin simpatice, fac parte din mine. Sunt obișnuită să fac incursiunile acestea destul de des dintre partea din mine și mine însumi”, ne-a spus artista.
„Recreația” face astfel referire la modul terapeutic prin care Dana Todor dă viață artei sale, cu fiecare linie de vopsea făcându-și ordine în gânduri, eliberându-le din subconștient pe pânză.
„O menajerie complexă policromă” / „o preafrumoasă nebunie”
Curatorul expoziției a fost conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, care i-a fost profesor pe vremea masteratului. Dumnealui a mărturisit că a rămas surprins plăcut de traiectoria profesională și creativă a artistei.
„Ceea ce vedem astăzi aici este un eveniment care arată consecvență, originalitate, avem de a face cu un traseu care a fost descoperit. Dana este privilegiată, ea a găsit ce să facă (…). Dana are curajul să facă ceea ce nu este frumos. Ea a depășit de mult ideea asta calofilă, dar nu demnă de condamnat, pentru că mulți condamnă calofilia – nu, calofilia se leagă de armoniile naturii, de visul frumos – ea ne aduce un lucru foarte interesant, provocator, și de maximă importanță: sondează în tenebrele insondabile ale psihismului uman, la granița dintre eu, sine și suflet. Care dintre cele trei se află în planșa imediat subadiacentă sau sub nivelul de conștiență. Undeva în zona asta a oniricului, a coșmarului se mișcă într-o fantasmă personală foarte complexă. Aș asocia-o foarte tangent, și nu obedient, cu traseul simbolistic. Vedem parafrazări fine, rafinate, distilate: îl vezi pe Munch, pe Odilon Redon, sau chiar pe Otto Dix, are ceva din fabuloasa lume de după perdea. Sunt spații intime, cu o oareșce promiscuitate care ține de lumea circului, nu cade în sureal, ci se mișcă tangent cu o autoconfesiune a teritoriilor asconse, anxioase, a propriului traseu identitar”, este de părere conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.
Curatorul a numit expoziția „o menajerie complexă policromă”, prin care artista a adunat un set de întrebări prin intermediul cărora se interoghează pe sine. Chiar dacă multe dintre lucrările de pe simeze transmit tumult, agresivitate, ele ascund și gingășie, o temă recurentă fiind mama și copilul.
„Încercați să vă gândiți la fabuloasa recuzită animalieră. Animalul-om, «Insula doctorului Moreau» este foarte aproape de acest deziderat și schimbarea identității… Gândiți-vă la animalele modificate genetic și la toată această identitate răsturnată în oglinda imorală uneori, sau progresistă, depinde cum vedeți. În orice caz, e o nebunie frumoasă, sau o preafrumoasă nebunie. Vă las să o judecați cu propria cogniție și mă bucur tare mult că ne-am găsit în Galeria Delta”, a mai spus conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)