Câți bani strânge un ieșean din colectarea PET-urilor: „Pentru unii, cei 50 de bani nu sunt importanți”





Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor, notează adevărul.
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este noul sistem de management al deșeurilor din România, la ora actuală.
Conform informațiilor oferite de Mircea Fechet, ministrul Mediului, în luna aprilie 2024 a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi, la nivel național.
Astfel, nu este de mirare că există persoane care au văzut în acest sistem o mare oportunitate, prin care să obțină zilnic bani.
Reporterii „Adevărul” au discutat cu un bărbat din Iași care, în fiecare zi, pornește la orele dimineții în căutarea ambalajelor cu garanție. Acesta a povestit că reușește să obțină, la finalul zilei, o sumă destul de mare de bani, pe care o folosește pentru cumpărături.
„Mă trezesc cam la ora 5 dimineața și plec prin oraș să caut sticle. Eu locuiesc în cartierul Dacia și cam în fiecare zi am acest traseu, ajung până în celălalt capăt al orașului, în CUG. Am un căruț pe care îl încarc cu PET-uri și în drum mai descarc din ele, la magazinele care au aparatele astea de colectare. Să zicem că scot zilnic cam 100 lei din sticlele pe care le strâng. Nu e mult, dar nu e nici puțin. De cele mai multe ori cumpăr alimente cu banii pe care-i strâng într-o zi”, a povestit ieșeanul.
Zonele de agrement, cele mai profitabile
Bărbatul a declarat că nu deschide ghenele de gunoi, destinate locatarilor din oraș și că se rezumă la PET-urile aflate în coșurile de gunoi stradale.
Totodată, acesta are și o strategie foarte bine pusă la punct. În weekend, de exemplu, acesta merge în zonele de agrement din oraș, unde foarte mulți ieșeni merg la picnic sau la grătar. Aici, susține el, se găsesc „comori“.
„Merg vineri, sâmbătă și duminică la Ciric sau pe C.A. Rosetti, unde se fac grătare. E plin de oameni care au cu ei sticle de suc, de apă, de bere. De cele mai multe ori le cer oamenilor direct acele sticle. Într-un weekend am reușit să câștig chiar și 400 de lei. Eu nu cred că noi facem rău cuiva, din contră. Ajutăm la reciclare și putem spune că suntem plătiți pentru acest lucru. Pentru unii, cei 50 de bani nu sunt importanți. Dar, la final de zi, poți face multe cu banii strânși”, a mai povestit bărbatul din Iași.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)