S-a defectat toaleta publică din Piața Catedralei





Singura toaletă publică din zona centrală a Aradului, dacă nu includem aici și toaletele ecologice amplasate prin diverse locuri şi cea publică de pe terenul de sport de la Moise Nicoară, incendiată în ianuarie (citește AICI), s-a defectat și stă așa de câteva zile. Să sperăm că nu din cauza indiferenței care pare să definească societatea arădeană a ultimilor ani, ci din pricina faptul că defecțiunea a prins perioada sărbătorilor.
Este vorba de noua toaletă publică din Piața Catedralei, amplasată într-un colţ al pieţei, zonă în care de la debutul Târgului de Paşte organizat de Primăria Arad puteai vedea mai mereu cozi. Numărul mare de arădeni care au ales să vină, cu precădere seara, într-o plimbare în Piaţa Catedralei a făcut ca toaleta publică amplasată aici, cu o singură încăpere, să nu acopere nevoile tuturor.
În fapt, încă din start, organizatorii târgului au înțeles că aceasta e subdimensionată și au luat în calcul neajunsul amplasând alte trei toalete, de data aceasta ecologice, în imediata vecinătate a toaletei publice special gândite pentru investiția de aici.
(Cele trei toalete ecologice din Piaţa Catedralei)
De vineri seara, doar cu toalete ecologice în Piaţa Catedralei
Încă de vineri seara, spun comercianții din piață, această toaletă nu mai poate fi folosită. Niciun mesaj nu indică însă acest fapt (noi am scris pe fotografia de articol, pentru a informa oamenii) dar, la momentul la care încerci să afli cum funcționează aceasta și unde trebuie introdus un leu pentru a putea intra aici, comercianții din vecinătate te informează că nu mai funcționează de două-trei zile, dar că poți apela la toaletele ecologice din spate.
Cele câteva zile de funcționare par să fi scos la iveală o evidenţă: faptul că toaleta publică a fost din start subdimensionată. Dacă Primăria Arad are de gând să mute evenimentele publice aici, așa cum au anunțat mai marii instituției de mai bine de un an şi o tot repetă, o singură toaletă cu acces pentru o singură persoană nu poate acoperi nevoile sutelor, miilor de arădeni care sunt așteptați aici. În plus, aceasta este singura toaletă publică de pe o rază de câţiva kilometri, așa că e posibil ca ea să fie folosită de către mulţi dintre arădenii care se află în zona centrală și sunt împinși de nevoi fiziologice să apeleze la ea.
Piaţa Catedralei şi nevoile ei, dincolo de problema parcărilor
Dacă problema parcărilor insuficiente semnalate într-un material pe Special Arad (citește AICI) a generat o serie întreagă de reacţii venite din mai toate zonele de interes ale Aradului, mulţi încercând să demonstreze, coalizând și alte forțe, că în zonă nu se impune o astfel de investiţie dacă vrem să fim în ton cu lumea modernă, e greu de crezut că aceeaşi logică poate fi aplicată când vine vorba despre existenţa toaletelor publice funcţionale aici.
E în firescul lucrurilor ca într-o zonă pentru care s-a ales funcţiunea de agora să existe toalete publice dacă vrem ca civilizaţia să meargă în direcţia bună. Supărările făcute publice de autorităţilor locale, în frunte cu primarul Călin Bibarţ, legate de faptul că pavajul de curând montat în piaţă a fost deja pătat cu uleiuri şi alte substanţe, ar putea fi dublate de cele legate de faptul ca la dispoziţia cetăţenilor nu stau câteva funcțiuni elementare, precum toalete publice civilizate, şi că cele mai mari cozi sunt la toaletele publice de aici.
Crearea unei astfel de piețe ca loc de întâlnire publică duce inevitabil la stricăciuni, în condițiile în care e greu să controlezi comportamentul a sute, mii de oameni care vin aici. Firescul lucrurilor e să asiguri pază sporită aici și să te asiguri că zona va fi supusă curățeniei mult mai des decât alte zone din oraș mai puțin aglomerate. Așa cum firesc era ca, încă de la proiectare, noua Piață a Catedralei să fie prevăzută cu mai multe toalete publice pentru a nu transforma întreaga zonă, colțurile străzilor, intrările și gangurile clădirilor din vecinătate în astfel de locuri.
(Cine ar trebui să-și asume consecinţele transformării pieței într-un loc de întâlnire publică)
Cine pleacă urechea la ce vor arădenii?
Defectarea toaletei publice din Piața Catedralei nu pare să fi fost însă un inconvenient pentru autorități atunci când s-a luat decizia prelungirii perioadei în care Târgul de Paște va funcționa. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Arad luni după-masa, „Târgul de Paști, organizat pentru prima dată în Piața Catedralei din Arad, va fi deschis încă o săptămână, mai exact până în 12 mai”.
În comunicat este citat primarul Călin Bibarţ, care declară, așa cum ați putut citi deja pe Special Arad, faptul că „Am luat această decizie, de a prelungi târgul ținând cont că, Sărbătorile Pascale s-au susprapus, de data aceasta, cu mini-vacanța de 1 mai, când mulți dintre arădeni au fost plecați din oraș. Oamenii cu care am discutat și cei care mi-au scris au spus că doresc să își petreacă timpul liber, în special serile, în noua Piață a Catedralei, în cadrul unor evenimente artistice, tematice.
Astfel că, dorința lor este ascultată, iar noi vom pregăti tot mai des evenimente diversificate în această zonă superbă din mijlocul orașului”.
Sperăm doar că edilul local și Primăria Arad au ascultat și doleanțele celor care au poposit deja la târg, ale locuitorilor zonei și ale celor în jur de 40 de comercinați de care se amintește și în comunicat și vor interveni pentru a face funcțională toaleta publică de aici, iar în viitorul apropiat o vor redimensiona conform nevoilor, astfel încât arădenii să aibă nu doar un loc nou în care să vină, ci și unul civilizat.
(Parcările din vecinătatea pieței, pe mai departe insuficiente)
Mai e mult până la revitalizarea zonei
Atât de civilizat cât pot fi lucrurile într-o zonă prost şi urât proiectată, prost executată, în care se parchează pe unde se poate, pe trotuare, la colț de stradă, în paralel cu alte mașini, unde bucăți din iarbă s-au desprins deja iar de pavele de împiedici des şi unde ofertele lasă de dorit. Ieri, în zi de sărbătoare când presupui că oamenii vor lua drumul noii pieţe, în vecinătatea acesteia era deschisă o singură cafenea, cea de pe strada Eminescu, una de succes de altfel, și noua parfumerie de pe strada Mețianu. Semn că mai e mult până la revitalizarea zonei.
Citește și:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)