Despre structuri administrative medievale: o incursiune în istorie, la Biblioteca Județeană





Comunicat. Conferința „Voievodate, comitate, vilaiet în spațiul mureșan medieval”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și susținută de C.S. I dr. Ioan Hațegan, Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Titu Maiorescu” Timişoara, promite să fie o incursiune fascinantă în istoria și structura administrativă a regiunii străbătută de râul Mureș, în perioada medievală.
De la voievodatele cu autoritate locală la comitatele cu roluri administrative și judiciare și până la influența vilaietelor otomane în regiune, conferința va explora diversitatea și dinamica guvernării în această zonă crucială a Transilvaniei, oferind oportunitatea de a înțelege mai bine modalitatea cum aceste instituții politice și administrative au influențat structura socială, economică și culturală a regiunii modelând identitatea și evoluția istorică.
Conferința va avea loc luni, 8 aprilie 2024, începând cu orele 12:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”, moderator fiind prof. Ioana Nistor.
„Vă invităm să fiți alături de noi în această fascinantă incursiune prin istoria structurilor administrative medievale!”, transmite Biblioteca Județeană.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)