Arădeanca Ligia Mateiu, senior bioinformatician la Universitatea din Antwerp, își lansează romanul autobiografic la Târgul de Carte Gaudeamus





Printre cei aproape 200 de scriitori care vor oferi publicului o gamă extrem de variată de noi produse editoriale la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediţia XXX, se numără și câteva nume din Arad. Scriitorul Andrei Mocuța ar fi unul dintre ei, dar și arădeanca Ligia Mateiu, senior bioinformatician la Universitatea din Antwerp, care își va lansa romanul autobiografic cu titlul „Molitur Memoria”, tipărit la Editura Universitară – Cișmigiu Books.
„Molitur Memoria” este cea de-a doua carte semnată de Ligia Mateiu, după cartea de debut, „Rârâieli de om peltic” (Editura SIONO), lansată în toamna anului trecut. De asemenea, în acest an, scriitoarea a apărut cu un text și în cartea de antologie Siono „Un nou început”.
Ligia Mateiu dedică acest roman autobiografic „tuturor celor plecați cu avionul, trenul, mașina sau pentru totdeauna, din Arad”.
Cartea va fi lansată în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România (în Pavilionul Central Romexpo) sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 12:45, la standul editurii cu numărul 225, aflat pe nivelul 4.50.
Tot acolo, în aceeași zi, vor fi lansate și alte romane recente apărute la Editura Universitară: „Poveşti despre cum eşti” de Andreea Ionescu, „Memoriile unui suflet ipocrit” de Roxana Ionescu și „Apropo, sunt nemuritor” de Claudia Elena Peter. Participă: Ligia Mateiu, Andreea Ionescu, Roxana Ionescu, Claudia Elena Peter, actorul George Ioan Hodor și Vasile Muscalu. Moderează: conf. univ. dr. Silvia Osman.
De profesie, Ligia Mateiu este bioinformatician, specializată pe biologie computațională, genetică statistică, biologie evolutivă, genetică și genomică la oameni, animale și plante. În prezent, este lider de echipă în cercetarea bioinformatică la Centrul de Genetică Medicală din cadrul Universității din Antwerp (vezi profilul ei profesional).
„De ce m-am apucat de scris?” – pune întrebarea Ligia Mateiu pe site-ul ei, oferind și răspunsul: „Pentru că: – îmi place să introduc limbajul cald și prietenos al umorului delicat în domeniul științei și exprimării academice, considerat sobru și inaccesibil; – am o entropie cerebrală ridicată alimentată generos de o turbină bună; – timp nu am, dar câteodată găsesc prin parcurile în care alerg; – muzica este o sursă constantă de inspirație (și respirație în general); – unii cred despre mine că aș fi amuzantă”.
Iată și o scurtă descriere despre sine, tot pe site-ul Ligiei Mateiu, care poartă titlul volumului ce urmează a fi lansat, moliturmemoria.net: „Pentru unii sunt Ligia, pentru alții sunt Monica. Am trecut prin școlă ca prin brânză. Îmi trec prin fața ochilor anii copilăriei când prichindeii de vârsta mea se jucau pe afară, dar eu stăteam, cu mare plăcere, să citesc și să-mi înghesui chestii în cap. Acum e timpul să le despachetez și să le prezint și altora.
După primii 25 de ani de școală m-am ales cu o un bagaj doldora de cunoștințe. Drept bonus am primit și niște hârtii însoțitoare. Am strâns mai multe diplome: una de asistent medical (Liceul Sanitar, Arad), una de medic (licențiată în medicină, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara), una de master în Statistică Genetică și Epidemiologie (Universitatea din Pavia, Italia) și una de doctorat în Genetică Medicală și Statistică Genetică (Universitatea din Edmonton, Alberta, Canada). De vreo 15 ani încoace încerc să îi ajut pe alții să învețe”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)