marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Cosmin Leucuța a lansat noul său roman: „Big in Japan” – „o carte roșie din toate punctele de vedere” | Video

    de Tomck@t | 31 ianuarie 2025, 1:38 PM | Cultură | Topic special

    0

    Unul dintre cei mai activi scriitori arădeni consacrați, Cosmin Leucuța a lansat joi seara, în Librăria Cărturești, noul său roman, intitulat „Big in Japan”, apărut la Editura Paralela 45 ca parte din colecția „Prima dragoste”, coordonată de scriitoarea Diana Iepure.

    „Big in Japan” este „o poveste despre adolescență, despre maturitate, despre tragedii și greșeli, despre cum să încerci să fii un om mai bun, cum să încerci să faci alegeri mai bune și, cum se întâmplă uneori, să mai și eșuezi în călătoria asta”, a declarat Cosmin Leucuța pentru Special Arad.

    Moderatoarea lansării noului volum a fost scriitoarea Eugenia Crainic, care a declarat pentru Special Arad că „Big in Japan” „este un roman de mici dimensiuni, dar extrem de consistent. Este o carte care se citește cu sufletul la gură cap-coadă, tratând teme precum prietenia, abandonul, iubirea, chiar violul, una dintre temele greu de abordat de scriitorii care nu pot spune despre ei că au ajuns să aibă suficientă experiență. Acest lucru însă nu se poate spune despre Cosmin Leucuța, care are experiență, este un scriitor contemporan premiat, consacrat, a publicat titluri importante și sunt bucuroasă să vorbesc despre această ultimă carte a sa, o carte roșie din toate punctele de vedere. Îl felicit pentru această apariție și îi sfătuiesc pe toți cei care iubesc cititul să o achiziționeze și să pătrundă în paginile ei cu toată încrederea”.

    „Roșie din toate punctele de vedere” nu se referă, însă, la ceea ce am tinde a ne gândi.

    „Firul roșu al întregii cărți”

    Titlul cărții nu poartă întâmplător titlul piesei „Big in Japan” de Alphaville. Autorul a explicat că ideea de a fi „Big in Japan” se referă la un fenomen socio-cultural (întâlnit în special în muzică, dar nu numai), un succes incomensurabil care se produce exclusiv în îndepărtata și cultural-ciudata Japonia, dar care este complet ignorat în restul lumii. „E un fel de contradicție, un fel de aberație din asta pe care nimeni nu și-o poate explica, dar se întâmplă ocazional și ăla este, practic, firul roșu al întregii cărți. Odată ce înțelegeți chestia asta, probabil doar la sfârșit, și vă gândiți înapoi la ce ați citit, o să aibă mult mai mult sens”, a spus scriitorul.

    Cosmin Leucuța - lansare Big in Japan - Cărturești

    El a mai divulgat că preferă ori titlurile lungi pentru cărțile sale, ori tocmai titlurile unor melodii, aceasta fiind deja a doua (după cartea „Hoodoo” – titlu inspirat de piesa trupei Muse) și urmează a treia.

    Cât despre tema grea și sensibilă a romanului, Eugenia Crainic a opinat că Leucuța „o fi citit psihologie de poate cuprinde și livra atât de firesc, într-o carte scurtă, rapidă, incredibil de concentrată” sentimente autentice de traumă, drept pentru care l-a întrebat pe Cosmin Leucuța în cadrul lansării dacă a vorbit vreodată cu o persoană care a fost violată.

    Autorul a recunoscut că da, a avut prietene care au pățit astfel de tragedii personale, dar a subliniat că accentul în acest roman nu este neapărat pe viol, ci este vorba – așa cum a precizat anterior – despre adolescență și maturitate în general, cu toate implicațiile, inclusiv tragedii și greșeli. „Cartea e despre conversațiile alea pe care părinții noștri, din generația veche, din ’80-’90, nu le purtau niciodată cu noi. Că n-au știut, că n-au putut, că n-au avut ocazia și așa am ajuns să creștem mari fără să știm lucrurile astea, sau fără să aflăm de la ei. Unii, mai degrabă, au învățat pe pielea lor, alții le-au învățat din auzite, alții le-au învățat din văzute, alții n-au învățat niciodată”, a spus Cosmin Leucuța.

    Prima idee, abandonată. A urmat panica

    „Geneza cărții e un pic mai aparte. Când am primit invitația Dianei (n. red. – Diana Iepure) de a scrie și de a continua colecția «Prima Dragoste», am acceptat, pentru că îmi place să-mi complic viața în mod deosebit atunci când lucrurile merg prea bine, dar în secunda 2 mi-am dat seama că am făcut o greșeală, că nu prea mă interesa să scriu o carte despre adolescenți, nu prea știam din ce capăt s-o iau. Așa că primul lucru pe care l-am știut încă de pe atunci a fost că nu o să fiu în stare să scriu o carte pentru adolescenți, ci o să fiu în stare să scriu o carte pentru adulți, care să poată fi citită și de adolescenți”, a spus autorul.

    El a divulgat, de asemenea, că povestea inițială era complet diferită, un science fiction cu o călătorie interstelară și cu o iubire care se desfășoară de-a lungul a 100 de ani, dar a abandonat ideea după 30-40 de pagini scrise, pe care le-a aruncat la gunoi, și a intrat apoi în panică timp de câteva săptămâni, deoarece deadline-ul se apropia.

    Momentul inspirației pentru cartea „Big in Japan” a venit, în cele din urmă, după o ieșire la o bere cu câteva prietene. „La un moment dat, una dintre ele a zis ceva, dar fără legătură cu subiectul cărții, o chestie foarte banală. Și am ajuns acasă, eram amețit, că băusem destul, am deschis laptopul și am scris în seara aia primele două capitole ale cărții. Am scris cartea foarte repede, pentru că așa mi-a venit, ca un torent, și dacă n-aș fi scris-o foarte repede, probabil că ar fi ieșit altfel sau aș fi abandonat-o din nou”, a povestit Cosmin Leucuța la lansarea cărții.

    Cosmin Leucuța - lansare Big in Japan

    „Big in Japan” are doar șapte capitole și exact 100 de pagini. „Ritmul nu e neapărat grăbit, dar nu se pretează să o citești lent. Cumva, asta e natura subiectului”, a precizat autorul, adăugând că romanul are foarte mult dialog. La întrebarea Eugeniei Crainic, el a mai recunoscut că, de obicei, nu prea scrie dialog, ci „fură” dialog, adică se inspiră des din conversațiile cu oamenii din jurul său.

    Moderatoarea Eugenia Crainic a mai dezbătut cu Cosmin Leucuța multe alte curiozități generale din lumea scriitorilor și a cărților, cum ar fi părerea autorului cărții „Big in Japan” despre presupusul declin al cărților tipărite și ascensiunea trendului e-book. Cosmin Leucuța este de părere, însă, că această ipoteză sau temere nu are nicio bază reală, „cine citește cărți, citește oricum”, fie în format fizic, fie electronic. A precizat, în acest context, că și el citește foarte multe cărți inclusiv în formă de e-book, sau chiar și benzi desenate.

    @specialarad.ro

    Cosmin Leucuța a lansat noul său roman: „Big in Japan”

    ♬ original sound – Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.