sâmbãtã, 10 mai, 2025

Special Arad Logo

    Trei documentare în lucru, selecționate în programul de mentorat Laboratorul fARAD 2023

    de Special Arad | 22 octombrie 2023, 3:50 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    (foto: farad.ro)

    Festivalul internațional de film documentar fARAD ajunge în acest an (22 și 26 noiembrie) la cea de-a zecea ediție și oferă un program de 15 filme grupate sub tema „Om bogat, om sărac”. Nu în ultimul rând, continuă o componentă importantă a festivalului: Laboratorul fARAD.

    Documentarele Între două lumi” (regia: Ana Gurdiș), „Subpoezie” (regia: Andreea Chiper) și „Țara laptelui și-a mierii” (regia: Andrei Răuțu) se află în stadii avansate de lucru și au fost selectate pentru a își continua parcursul creativ în cadrul programului de mentorat din acest an, sub îndrumarea invitaților speciali ai festivalului.

    Ediția 2023 include sesiuni de feedback creativ cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”.

    Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente aflate în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv proiecte aflate în stadiul rough cut – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

    Lansat în cadrul Festivalului de film documentar fARAD în 2016, acesta este un laborator creativ unic, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Participanții sunt expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor.

    Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet și montaj pe durata atelierului practic, precum și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului (micul dejun și prânzul sunt coordonate de organizatori contra unui tarif de 90 euro).

    DESPRE ATELIERUL DEDICAT SUNETULUI DE FILM DOCUMENTAR

    Temele abordate în cadrul atelierului practic intensiv susținut de Dana Bunescu având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă sunt:

    •  planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,

    •  principii pentru montajul de sunet în documentar,

    •  prelucrarea sunetului din materiale de arhivă,

    •  reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și

    •  designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).

    Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

    Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului „Ana, Mon Amour”, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar (în special atunci când include materiale de arhivă) și producția, montajul și design-ul de sunet.

    Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” și „Things We Said Today” (în lucru) – ambele de Andrei Ujică, documentarul „Aici… adică acolo” de Laura Căpățână, câștigător la TIFF 2013, „Distanța dintre mine si mine”, pentru care a semnat și regia, alături de Mona Nicoară, sau colaborările sale cu regizorul Radu Jude, printre care „Țara moartă” sau „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

    Citește și: 15 documentare reunite sub tema „Om bogat, om sărac” la festivalul fARAD 10

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.