CJ Arad ar urma să piardă finanțarea de 95 milioane euro pentru Complexul Matern-Pediatrie. Ce se va întâmpla cu proiectul





Șase spitale sau secții care urmau să fie construite de la zero s-ar afla pe lista neagră, pierzând finanțarea PNRR. Printre acestea s-ar afla și proiectul Consiliului Județean Arad ce vizează Complexul Matern-Pediatrie.
Datele au fost obținute de jurnaliștii de la G4Media, alături de cei de la Economedia (detalii AICI). Cele 6 proiecte vor pierde finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Măsura a fost făcută pentru ca Ministerul Sănătății să poată diminua 677 milioane euro din alocarea inițială de 1.724.050.00 euro pentru infrastructura spitalicească din România.
Cele 6 spitale sunt: Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, (96 milioane euro), corp nou Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro), Complexul nou Matern-Pediatrie Arad (95 milioane euro), Spitalul nou de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota (202 milioane euro), Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro). respectiv relocare și modernizare secție oncologie și compartiment cardiologie intervențională Spitalul de Urgență Alba Iulia (46 milioane euro).
Proiectul ce vizează Complexul Matern-Pediatrie nu va fi oprit
(Simulare a viitorului Complex Matern-Pediatrie)
Finanțarea de 95 milioane de euro a fost obținută de Consiliul Județean Arad în ianuarie 2023, iar contractul de finanțare prin PNRR a fost semnat la sfârșitul lunii martie. Apoi, în 12 iulie chiar s-a desemnat firma câștigătoare care să realizeze documentația tehnică a proiectului, SC TESSERACT ARHITECTURE SRL.
În legătură cu pierderea finanțării prin PNRR, președintele Iustin Cionca aduce asigurări că banii vor fi obținuți printr-o altă cale.
„Finanțarea Complexului Matern-Pediatrie de la Arad se va transfera de pe PNRR pe Banca Europeană pentru Investiții, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății. Atât știm deocamdată, asta am auzit pe posturile media naționale, dar oficial nu am primit nicio informare. Ministrul a asigurat că niciunul dintre cele 27 de proiecte de spital care inițial erau cuprinse pe PNRR, nu se blochează. Transferarea lor pe finanțarea Băncii Europene pentru Investiții ar urma să se facă după ce (și dacă, desigur) Comisia Europeană va aproba cererea Guvernului României, de modificare a PNRR.
Noi miercuri semnăm contractul de realizare a proiectării tehnice pentru Complexul Matern-Pediatrie. Complexul are valoarea estimată la 115 milioane de euro și este cel mai amplu proiect de dezvoltare a sănătății publice arădene”, a anunțat președintele CJ Arad, pe pagina sa de Facebook.
Spital nou cu 10 etaje
Proiectul vizează construirea unui nou spital care va îngloba toate specializările pentru copii și presupune realizarea unei construcţii pe 10 niveluri: demisol, parter, 7 etaje plus un etaj tehnic şi heliport. Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp.
Complexul Matern-Pediatrie ar urma să aibă un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă, după cum urmează: Secţia Pediatrie I – 40 paturi; Sectia Pediatrie II – 46 paturi; Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică – 45 paturi din care 10 paturi aparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; Secţia Neonatologie – 80 paturi din care 15 paturi terapie intensivă nou născuți, 15 paturi prematuri și 15 paturi aparținători; Secția Obstetrică Ginecologie – 90 paturi. Spitalul va avea și un număr de 23 paturi pentru spitalizare de zi.
• Citește și: A fost semnată finanțarea noului Complex Matern-Pediatrie, Aradul câștigă aprox. 100 de milioane de euro · Special Arad
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)