Pola Zilei: Ce-i doriți orașului iubit, Aradului, de ziua lui?





Acuma asta este, în August este sărbătoare și aici la Arad și mai încolo, dincolo de graniță.
Dar ca să ne simțim bine, trecem peste asta, copleșiți de minunatele programe pe care ni le-a pregătit municipalitatea pentru această sărbătoare de pe acum tradițională a orașului Arad. Un oraș mai aparte, chiar dacă nu neapărat cel mai, cel mai, din moment ce nu știm nici măcar ce ar putea însemna numele orașului. Cu Timișoara e simplu: cetatea de pe Timiș, cu Oradea la fel, Cetatea Mare, numa’ noi habar nu avem ce ar putea însemna numele de Arad sau Orod, așa cum apare în cele mai vechi documente.
Nici în română, nici în maghiară și cu atât mai puțin în germană. Ar mai fi ebraica, și da, acolo, în funcție de pronunțare – știți cum e în ebraică cu vocalele – poate însemna a fi liber, a fugi sau a tremura.
Alegeți Dumneavoastră, stimații noștri, mult mai alegători decât ai lor, după care să ne spuneți ce vă lipsește cel mai tare ca Aradul să fie așa cum vă doriți, nu așa cum îl lasă cei care, mai de aici, mai de departe, se fac că administrează acest oraș.
Noi vă oferim câteva variante, șapte ca de obicei, Dumneavoastră, în comentarii, puteți, desigur, veni și cu altele.
Vă așteptăm!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)