luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    La arădeanul liniştit

    de Lajos Notaros | 3 iulie 2023, 7:05 PM | Blogul Special Arad

    11

    (Fosta) piață mare / pictură Pavel Jurik

    Dacă vezi undeva prin oraș câte unul agitat, marcat de grabă și neliniște, să știi că ăla nu-i arădean neaoș. Că nu-i pe aici decât de puțină vreme, poți să fii sigur.

    Orașul acesta ciudat are o putere de absorbție ieșită din comun. În bună armonie cu restul, nici această forță nivelatoare nu este ceva spectaculos. Mai degrabă asemănătoare cu liniștea molcomă dar ameninţățoare a râului care ocolește orașul cu vicleană precauție.

    Arădeanului nu-i plac lucrurile mari. Orașul n-a fost niciodată mare. Primele clădiri mai înalte au fost construite abia la începutul deceniului șapte din secolul trecut. Turnurile de zece etaje de după Boul Roșu sau cele de la Podgoria arătau ca naiba printre clădirile modeste din jur. Ca niște tulpini țepoase de cactuși lipsiți de sens în mijlocul unei pajiști bine tunse.

    Arădeanul cultivă moderația în toate. Chiar și în muncă. La fel în inteligență și cultură. E mai bine să fii modest, pare să gândească el. Exagerările de orice fel sunt dăunătoare. Puțin, sigur și comod, cam asta ar fi cuvintele și ideile care organizează sufletul simplu al arădeanului.

    Un stadion mic și drăguț. Singurul lucru mare în oraș e ștrandul ca un etern refugiu. Malul apei pentru pescari și pentru cei doritori de reverii lipsite de pretenții. Un film bun, o muzică bună, o discuție bună cu prietenii la o bere. Acesta-i orizontul în care se mișcă adevăratul arădean.

    La teatru sau concerte nu merge. Mai nou nici la cinematograf. Ce rost ar avea? Aiureli pretențioase de calitate îndoielnică. În timp ce el are acasă tot ce-i trebuie să se simtă bine. Tehnică de cea mai bună calitate. Dacă vrea un film pune dividiul copiat de amicul său cu dividiurile, muzică la fel, totu-i plazmă, dolbystereohighdefinition, chestie nemțească sau japoneză, ce draku’!

    Iar dacă chiar vrea să se simtă bine, în elementul său, să simtă că n-a pierdut vikendu de pomană, se duce la piață. Nu neapărat la Mall sau Supermarket, ci la una dintre nenumăratele piețe tradiționale ale orașului.

    În Arad există Piața Mare și cea Mică. Mai există şi Piața de Vechituri (ocikopiaţ) plasată-n Obor. Iar acolo mai există și alte piețe: de animale și cereale, ca să le amintim doar pe cele de extracție istorică. Piața de animale mici, de la câini și pisici, trecând prin peștișori de aur și ajungând la șerpi cu clopoței, se mută de decenii bune prin oraș, precum sufletele rătăcitoare ale evreilor de demult, încercând să găsească un refugiu liniștit.

    Mai este piața de mașini, vestită ca ocikopiaţul în toată țara, și pentru că toate trebuie să aibă un rost bine stabilit, fiecare cartier își are propria piață.

    Viața este o mare piață, cam asta-i filozofia arădeanului obișnuit. Unde te duci, vinzi și cumperi ceva, orice, marfa în sine contează mai puțin. Cea ce contează este starea în care te aduce prezența în piață. Umblatul în bermude și șlarfi, cu cămașa sau tricoul scos lejer să nu te simți constrâns în nici un fel, privitul la infinitele posibilități ale obiectualizării comerciale. Ascultatul vorbelor care zboară fără greutate printre vânzători și cumpărători.

    În sufletul arădeanului este întotdeauna vară. Şi piață.

    Aceste două lucruri se presupun și se susțin reciproc. Arădeanul care învață să schieze să ajungă cu djipul în stațiunile montane din Austria este o aberație mai nouă. Ce rost au chestiile astea de iarnă? Când piețele vegetează în burnița neprietenoasă. El, adevăratul arădean liniștit, dacă se duce, se duce la mare. Pe plajă. Care este ca o mare piață.

    La fel cu supermarketul. De voie, de nevoie, se duce. Mai mult de dragul soției și al copiilor. Dar nu se simte în apele lui.

    Idealul absolut al arădeanului, indiferent de sex și vârstă, se poate configura prin următoarea imagine: să stai întins pe plajă, uitându-te, printre două sorbituri de bere rece, la gagicile care se fofilează prin fața ta sau, mă rog, la masculii care se dau rotunzi. Ochelari de soare, creme și loțiuni de firmă, casca în urechi și lângă tine o carte bună.

    Pentru orice eventualitate.

    (2015)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Greierele lui Pinnochio

      Ce e drept, e drept! Un text care mi-a mers la inima, pentru ca m-a dus inapoi cu multi ani, cand mama si tata ne imbracau cu o camasuta alba, pantalonasi scurti din stofa crem, ciorapi albi ”treisferturi” si sandalute, evident, tot albe, si ne scoteau ”pe Corso” (inchis circulatiei duminica), unde faceam o tura pana la teatru, treceam apoi să ascultăm fanfara care canta pe esplanada din parcul Eminescu, apoi ne opream la Libelula (era ”fita” vremii!) pentru (doar!) o inghetata si o prajitura. Daca eram cuminti pe toata durata acestui ”traseu”, ne intorceam si in Parcul Copiilor (nu se intampla prea des, fiindca fratele meu mijlociu reusea mai mereu sa-si murdareasca sosetele). No, ma opresc aici, ca ma napadesc amintirile, si nu intotdeauna e bine…
      Acum, revenind la ”samburele” nostalgiei dumneavoastra, trebuie sa recunoastem ca vremurile acelea au apus de mult si nu vor mai reveni. În veci, oricat ar dori putinii care mai au nostalgii ca noi. Generatiile de azi au, cum bine subliniati inca din 2015, cu totul alte ”coordonate”. Lor le place Puya, Bogdan DLP si alte ”plasticuri” care se pretind muzica. Nu sunt rautacios, ca si noi am avut flower-power, nu? Dar parca era altceva muzica de atunci, si nu sunt subiectiv, ca era, totusi, muzica! Dar,cCa sa fiu scurt (greu lucru!), frumos text, desi singura ”chestie” care m-a blocat putin a fost treaba aia cu ”o carte in mana”. E drept, ”v-ati scos” cu acel ”langa”… Eu am vazut asta doar de doua ori in anul asta, si e trecut deja de jumatate!

      +8 voturi
      +1
      -1
      • E un text de opt ani, nu bate niciunde, exprimă o stare de spirit la un moment dat…E mai mult o mică notă personală, decât un articol de ziar. L-am găsit întâmplător printre textele mai vechi și mi-am adus aminte…Aș zice, chiar cu plăcere…Sigur, este nostalgie, dar nu are nimic politic în el…

        +8 voturi
        +1
        -1
    2. Greierele lui Pinnochio

      O, evident ca mi-am dat seama ca l-ati scris in 2015, am si mentionat asta, eu ma refeream la ”bataie” doar gandindu-ma rostul postarii lui acum. Daca am presupus gresit… mea culpa. De altfel, nostalgia am prins-o, dovada ca m-a si ”contaminat”…

      --3 voturi
      +1
      -1
    3. Din nefericire arădeanul încă nu realizează că viața lui și în primul rând calitatea vieții lui este direct influențată de nivelul de dezvoltare al orașului.
      De aceea se complace în lâncezeala tipic arădeană, dar merge sa se distreze „la oraș” în Timișoara pt că el e deștept, dar, (nu-i asa?) trăiește într-un sat dintre doua orașe, uitând că „a pus umărul la greu” ca Aradul sa ajungă sat cu blocuri și tramvai asteptând totul de la alții, fără sa facă nimic pt o schimbare.
      Da, cam asta era mentalitatea arădeanului băștinaș surprinsă și de alții cu multă vreme înainte. Vezi aici starea de spirit din Aradul interbelic, asemănătoare cu cea surprinsă de autorul articolului: https://www.arad.zone/blog-ar/aradul-%C3%8En-perioada-interbelic%C4%82-metamorfoza-aradului

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Abia acum am observat linkul. Mulțam. Am citit câte ceva de mult, am uitat complet de această sinteză, care, da, în multe seamănă cu al meu text nepretențios, dar mai aplicat și în amănunt, oarecum sociologic, prezintă Aradul interbelic.
        Textul meu nu are astfel de pretenții, este o schiță cu valențe mai mult literare decât sociologice.
        Mulțam și de comentariu….

        0 voturi
        +1
        -1
    4. Tradus pt cei mai „noi” dintre noi, au un aer de „dolce far niente”, dar in nici un caz lenes, neglijent! Vechiului aradean, i se pare normal, logic, ca cel ales, cel angajat, sa zicem ca intaiul edil, sa isi faca treaba temeinic, de rutina, ca o obligatie asumata! Nu-i nevoie sa il cercetezi, sa il verifici…. stie omu ce face! …. ca o plimbare pe Corso! Rutina! Acolo te plimbi cu familia, cu prietenii, cu fala, aiasta-i vitrina ta! Da vezi
      … suntem tot mai putini aradeni vechi! Cei mai multi is urmasii sarmelor de pe ruta Arad-Iesi!

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. Din păcate,Aradul.nu mai este demult al arădenilor.,infuzia de nordici si sudisti(sa nu mă.exprim.ca un „rasist”moldoveni și olteni),pe țigani ..nici nu i mai pun la socoată,a absorbit frumusețea prea devreme trecută a orașului vienez..ne a transformat ,nu Intr un sat,ci Intr o tabără de preselecție spre următoarea lor destinație,unde…multi nu au mai plecat,și au terminat scoli,s au angajat ,și au întemeiat o familie și au făcut „un arădean”micuț…cu comportament de „bemveist”..sa nu spun cocalar de bucale,sau prezentul și agilul meltean pe străduțele din Arad,băștinașul arădean adevărat,s a retras în timp,lăsând loc „urmașilor”lui ẞtefan cel Mare ..,și al pădurarilor.

      +2 voturi
      +1
      -1
    6. VIITORUL ESTE : LE ROY MERLIN… LUCRARILE DE ISPRAVA SE VOR EXECUTA DOAR PENTRU OAMENII DE AFACERI SI POLITICIENII VREMII !!
      RESTUL LUMII…ESTE MULTIME NEGLIJABILA, PE CINE MAI INTERESEAZA ASTAZI CE FACE ARADEANUL DE RAND ,STIMATE ANGAJAT DE PRESSA ??
      OMUL DE RAND ARE TREABA PE LA CABINETELE MEDICALE,FARMACII, PLATA FACTURILOR ,POMPE FUNEBRE ORI CIMITIR.ACESTEA SUNT MARILE SATISFACTII .
      EI !! DACA REUSESTI SA SATISFACI TOATE ACESTE LUCRURI …TE POTI DECLARA -CANCER !!!

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.