Spitalul Județean Arad a finalizat cercetarea cu privire la modul în care s-a comportat doctorul Amelia Uzum și ne-a transmis, printre rânduri, că pacientul este vinovat





La două săptămâni după ce Special Arad a publicat articolul cu titlul „Mi-au spus să-mi pregătesc sufletul pentru înmormântare – povestea cutremurătoare a unei tinere arădence, Lorena, „paralizată” de un sistem medical putred”, în care o tânără femeie din Arad, Lorena, împreună cu soțul ei, aduceau grave acuzații unei doctorițe, Amelia Uzum, de la Spitalul Județean Arad, pe adresa redacției am primit o comunicare. Nu am știut la început ce să credem despre ea: e un drept la replică sau doar o informare? Până la urmă, ne-am dumirit.
Spitalul Județean a făcut o comisie, compusă din doctori, bănuim că e vorba de colegi ai doamnei doctor fiindcă nu ni se spune nominal despre cine e vorba sau dacă e vorba de una „externă”, iar această comisie a analizat… ce a analizat și ne-a trimis un răspuns: doctorul nu este vinovat, el și-a făcut toată treaba, dar că uneori există lacune în comunicarea dintre personalul medical, pacient și aparținător. Precizăm: nu este vorba despre un rezultat al unei anchete a Colegiului Medicilor, care să fi cercetat o acuzație de malpraxis, ci despre ce au descoperit (așa cum bănuim) colegii doamnei doctor.
Am remarcat că Spitalul Județean Arad, prin răspunsul trimis redacției (pe care l-am solicitat chiar atunci, dar am primit doar „explicații” fără fond), subliniază de trei ori în textul pe care-l puteți citi mai jos, că pacienta a solicitat externarea pe proprie răspundere. Ei, considerăm că această informație care a fost „judecată” de colegii doctoriței acuzate de Lorena, putea să ne fie furnizată și în momentul în care noi am cerut un punct de vedere, nu să așteptăm două săptămâni.
Totuși, subliniem acest aspect, aceeași unitate spitalicească nu precizează cum s-a ajuns la respectiva cerere de externare și ce a stat la baza ei. Înainte de a vă reda răspunsul SCJU Arad, vă spunem că o să revenim asupra subiectului, fiindcă vrem să prezentăm niște documente… asta pentru a avea o imagine cât se poate de clară cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
Ce spune comisia de la Spitalul Județean Arad:
„Ca urmare a acuzațiilor emise, de către o pacientă, la adresa unui medic angajat în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și a sesizării depuse, ulterior, de către aceasta, la nivelul instituției s-a constituit o comisie alcătuită din medici din diferite specialități – inclusiv gastroenterologie – care a analizat documentele medicale – Foaia de Observație Clinică Generală a pacientei precum și biletele de externare din clinica din Cluj. Totodată, comisia a solicitat puncte de vedere de la personalul medical implicat în tratarea și îngrijirea pacientei pe perioada internării.
Rezultatele comisiei au evidențiat că pacienta a beneficiat de toate investigațiile clinice și paraclinice necesare, inclusiv Colangio RMN și nu a fost externată de către medicul curant datorită faptului că s-a vindecat ci pentru că pacienta a solicitat externarea pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: „Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant”, invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
Având în vedere diagnosticele consemnate la externare, din punct de vedere medical există posibilitatea migrării unui alt calcul pe coledoc, cu apariția angiocolitei și pancreatitei secundare, diagnostice explicabile pentru medici și greu de acceptat pentru o persoană din afara zonei medicale.
Suntem conștienți că uneori există lacune în ceea ce privește comunicarea personal medical/pacient/aparținător fapt pentru care am pus la dispoziția dumneavoastră o serie de modalități prin care ni le puteți face cunoscute în timp real – telefonic, prin e-mail, la secretariatul unității sau prin aplicația feedback sms.
Facem apel la pacienții și aparținătorii care au nemulțumiri sau consideră că sunt neîndreptățiți de către personalul medical sau nemedical, pe perioada șederii în spital, să se adreseze cu prioritate medicului șef de secție sau directorului medical pentru a putea lămuri neînțelegerile apărute și pentru a putea lua măsurile necesare. Acuzațiile fără dovezi știrbesc activitatea profesională și discreditează personalul medical – același personal care a salvat numeroase vieți de-a lungul carierei.
De asemenea, și noi ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță persoanele care aduc acuze nejustificate medicilor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, acuze care conduc la pierderea încrederii cetățenilor în serviciile medicale asigurate de către acești medici”.
Informații referitoare la perioada internării pacientei în Spitalul Județean Arad
Și tot spitalul Județean Arad precizează: „Pacienta s-a prezentat pe data de 09 martie, în Unitatea de Primire Urgențe acuzând epigastralgii, inapetență, grețuri cu debut de două zile. După efectuarea investigațiilor clinice și paraclinice aceasta s-a internat în Secția Clinică Gastroenterologie în jurul orei 23.00.
A doua zi, pe data de 10 martie, pacienta a fost preluată de către medicul căruia i se aduc acuzații. Medicul respectiv (curant) îi efectuează ecografie abdominală, examene de laborator și îi administrează tratament de specialitate, fapte consemnate în foaia de observație a pacientei. În urma investigațiilor se exclude diagnosticul de pancreatită acută pe care pacienta îl invocă.
Datorită suspiciunii de litiază coledociană s-a decis continuarea investigațiilor prin efectuarea unui examen Colangio RMN, care certifică absența calculilor coledocieni, absența inflamației pancreasului și ridică suspiciunea de microcalculi la nivel de colecist.
Pe data de 14 martie, ora 13.30 pacienta a solicitat externarea, la cerere, pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: ”Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant”, invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
La externare, pacienta primește concediu medical, recomandare de dietă și tratament medicamentos pentru diagnosticele consemnate în foaia de observație, precum și recomandarea de consult medical, chirurgical, în vederea colecistectomiei – intervenție chirurgicală”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)