„La 30 minute, un om face câte un infarct”. Noul traseu „Promenada Inimilor” invită arădenii la mișcare pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare





Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, astăzi, 4 mai, a fost inaugurat pe malul Mureșului traseul „Promenada Inimilor” care se întinde între Parcul Mihai Eminescu și Biserica Maranata din Micălaca.
„Promenada Inimilor” este un proiect de suflet al doctorului Adrian Dărăbanțiu pe care l-a implementat la Arad după modelul gândit de Societatea de Cardiologie irlandeză. Ideea este simplă: urmând traseul special marcat de-a lungul malului Mureșului, arădenii sunt îndemnați la mișcare, pentru a preveni astfel riscul afecțiunilor cardiovasculare, de care suferă tot mai mulți oameni la nivel global și, implicit, în România.
„Se știe de vremuri de demult apuse că cel mai ieftin tratament este să previi boala. La ora actuală, pe plan mondial și în România, care nu face excepție, cam la 30 minute un om face câte un infarct, cred că este mai benefic să ne plimbăm 30 de minute, 5 zile pe săptămână, decât să facem un infarct. Cred că toată lumea preferă să nu facă infarctul, decât să fie tratat cu ultimul răcnet al tehnologiei și de aceea e bine să facem aceste 30 minute de mișcare. Acest traseu este doar un exemplu unde se poate face. Sperăm să fie folosit zilnic, de cât mai mulți arădeni, în ideea de a nu ajunge la spital sau nici măcar în cabinetele medicilor”, a spus dr. Adrian Dărăbanțiu.
Traseul special amenajat cu indicatoare se întinde în total pe 3 km, circuitul fiind calculat să dureze 30 minute, la un ritm de mers alert, și va rămâne în permanență pe malul Mureșului.
„E bine că avem inclusiv aceste simboluri vizuale cât mai clare pentru toată lumea, pentru că e foarte bine să se facă mișcare și pentru inimă și nu doar pentru inimă. De aceea, noi suntem parteneri cu sistemul medical în domeniul ăsta, de aceea suntem azi aici (…). Îi felicit și le mulțumesc pentru promovarea ideii de a face mișcare, pentru că dincolo de toate sănătatea noastră este foarte importantă”, a spus primarul Călin Bibarț.
Afecțiunile cardiovasculare – cea mai întâlnită patologie
„Ne confruntăm toată ziua cu pacienți cu boli cardiovasculare. Este mult mai bine să prevenim decât să tratăm, așa că această idee de promenadă este binevenită și invit pe toți arădenii să facă cât mai multă mișcare și să ajungă cât mai puțin la noi la spital!”, a spus dr. Adina Pop Moldovan, medic cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
„Având în vedere că afecțiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente la ora actuală ca patologie și care sunt și cu urmări atât pe sistemul nervos central prin consecințele pe accidente vasculare cât și pe restul afecțiunilor invalidante, de tip insuficiență cardiacă, acțiunea aceasta profilactică de mișcare și de parțial, ulterior, scădere a obezității prin mișcare este de bun augur. De subliniat este că această activitate va fi una permanentă și poate cu această ocazie se va stabili și un orar în care arădenii să se întâlnească, să mai schimbe o vorbă, să socializeze, când obosesc să ia loc pe o băncuță și – cum se spune că mersul pe jos face piciorul frumos – va avea mari succese”, a spus dr. Mircea Țăndrău, președintele Colegiului Medicilor din Arad.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)