Gara Regală de la Curtea de Argeș va fi restaurată cu aproape 9 milioane de lei





CFR Infrastructură informează că va aloca 8,74 milioane lei pentru restaurarea Gării Regale de la Curtea de Argeș.
Firma SRCF Craiova a semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeș, contractul având valoarea de 8,74 milioane lei. De asemenea, Asocierea S.C. EURAS S.R.L – S.C. ARHING S.R.L (România) va elabora proiectul tehnic și va executa lucrările de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş.
Gara Regală de la Curtea de Argeș a fost realizată de arhitectul italian Giulio Magni. Destinată să servească linia Pitești – Curtea de Argeș, în lungime de 38,4 kilometri, Gara Regală a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care s-a dat în folosință și linia de cale ferată. Conform Wikipedia, decorațiile exterioare sunt realizate cu brâuri de ceramică smălțuită executate de meșteri italieni, iar ancadramentele ușilor și ferestrelor sunt făcute tot din cărămidă smălțuită. Pentru învelitoarea acoperișului s-au folosit solzi de ardezie. Dimensiunile mici ale solzilor au permis urmărirea conturului nervurilor bolților.
Proiectul CFR Infrastructură pentru readucerea la forma de glorie a acestei gări monument istoric are ca obiective următoarele: reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă, restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal, înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape, reparaţii locale şi biocidare la şarpantă, reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.
Durata contractului este de 36 de luni, din care proiectarea 12 luni și execuția lucrărilor 24 luni.
„Menționăm faptul că, lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare a clădirii de călători se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizului emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Gara Regală din Curtea de Argeș fiind clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice”, transmite CFR Infrastructură.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)