„FITCA 26”: Festivalul Internațional de Teatru Clasic și-a deschis porțile, într-o sinestezie a artelor | Video





După o pauză cauzată de pandemie, a XXVI-a ediție a unuia dintre cele mai importante evenimente din oraș, Festivalului Internațional de Teatru Clasic (FITCA), și-a deschis porțile pentru un public îmbucurător de numeros, miercuri, 23 noiembrie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Deschiderea a fost una atipică, care a oferit pe lângă spectacolul „Chirița în concert” al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și momente din alte sfere artistice: un minirecital Cári Tibor (la pian; cel care a compus și imnul festivalului) și Szabolcs Boldizsár (la flaut), o paradă a modei axată pe vestimentații clasice, semnată de Vali Cioban, respectiv un minirecital de pian Teo Milea.
FITCA a debutat astfel cu mult entuziasm, pentru un public care aștepta cu nerăbdare revenirea tradiționalului festival, biletele la primul spectacol din program fiind vândute în întregime. Și ce mod mai bun de a da startul, dacă nu printr-o comedie care garantează o explozie de râsete? Creațiile Adei Milea sunt o rețetă garantată pentru voie bună!
Deși într-un format mai restrâns decât cel deja obișnuit, FITCA 2022 nu dezamăgește. Arădenii au o ofertă tentantă, iar abordarea de anul acesta a fost îmbunătățită prin modul în care ne este prezentată, fiind lansat și FITCA TV, care poate fi urmărit pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, unde managerul Bogdan Costea alături de Corina Huțan „descos” actorii din fiecare echipă care s-a alăturat festivalului, dar și toate persoanele care au contribuit la succesul evenimentului (vezi AICI). De asemenea, tot după o lungă pauză, cu ocazia festivalului s-a redeschis și cafeneaua Boeme Teatru, situată la etajul I a teatrului, unde publicul poate socializa și schimba impresii despre spectacolele vizionate.
„Reușim să inaugurăm ediția cu numărul 26 a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, după o pauză de 2 ani de zile în care practic noi am suferit atât emoțional, dar și din punct de vedere al felului în care ne raportăm la publicul festivalului. Este un eveniment important și așteptat de către fiecare iubitor de teatru arădean. În această seară, ne-am dorit să revenim printr-o marcare cu fast. S-a putut urmări prestația a doi virtuozi la pian, respectiv Cari Tibor care este și compozitorul imnului festivalului, și de asemenea Teo Milea, arădeanul-timișorean care deja are o faimă și dincolo de ocean. Mai pot să spun că Teo Milea a fost prezent în urmă cu 10 ani invitat la o deschidere de festival și ne-am bucurat să-l readucem între noi, puțin mai cărunt acum, puțin mai experimentat și mai bogat din punct de vedere interpretativ”, ne-a spus managerul teatrului arădean.
În legătură cu selecția spectacolelor din această ediție, Bogdan Costea ne-a spus că a fost restricționată din cauza bugetului disponibil, numărul spectacolelor fiind mai redus față de cel cu care a fost publicul obișnuit până acum, asta nu a afectat însă calitatea artistică, programul bucurându-se de actori de frunte ai teatrului românesc, dar și din străinătate, de la Teatrul din Novi Sad care va oferi o prezentare aparte a poveștii celebrei cântărețe Janis Joplin. „Spectacolul va ridica sala în picioare, sunt convins de pe acum!”, ne-a spus Costea.
Următoarele spectacole pe care le puteți viziona în cadrul festivalului sunt:
Joi, 24 noiembrie, ora 18.00
Sala mare
Teatrul Odeon București
Cui i-e frică de Virginia Woolf?, de Edward Albee
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
12+
Durata spectacolului: 2h (fără pauză)
Joi, 24 noiembrie, ora 20.30
Sala Studio
Teatrul Național Novi Sad (Serbia)
Cine a ucis-o pe Janis Joplin?, de Tijana Grumić
(spectacol cu subtitrare în limba română)
Concept și regie: Sonja Petrović
Traducere din limba sârbă: Octavia Nedelcu
Durata spectacolului:1h45min (fără pauză)
Spectacol invitat FITCA 2022
Vineri, 25 noiembrie, ora 18.00
Sala mare
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Trei surori, de A.P.Cehov
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Durata spectacolului: 2h5min (fără pauză)
Vineri, 25 noiembrie, ora 20.30
Sala Studio
Teatrul Național Novi Sad (Serbia)
Cine a ucis-o pe Janis Joplin?, de Tijana Grumic
(spectacol cu subtitrare în limba română)
Concept și regie: Sonja Petrović
Traducere din limba sârbă: Octavia Nedelcu
Durata spectacolului:1h45min (fără pauză)
Spectacol invitat FITCA 2022
Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00
Sala mare
Centrul Cultural „Lumina” București
Școala nevestelor, de J.B.P Molière
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
16+
Durata spectacolului: 2h (fără pauză)
Duminică, 27 noiembrie, ora 19.00
Sala mare
Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe
Doi morți vii, de Vasile Alecsandri
Regia: Alexandru Dabija
Durata spectacolului: 1h20min (fără pauză)
Luni, 28 noiembrie, ora 19.00
Sala mare
Cortina AG București
Steaua fără nume, de Mihail Sebastian
Regia: Vlad Zamfirescu
16+
Durata spectacolului: 2h30min (cu pauză)
Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe eventim.ro.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)