Zona Balastierei riscă să ajungă următoarea Mărului. Care alte zone rău famate ridică probleme autorităților





Zona cu strada Mărului de la capătul cartierului Alfa (după piciorul autostăzii) a fost ani de-a rândul una dintre cele mai rău famate din municipiu, cu ale ei cocioabe improvizate, munți de gunoaie și miros intens de cauciucuri arse. Acum, grație câștigării unui proiect european, Primăria a putut să facă ceva ce ar fi trebuit de mult: a pus la pământ toate construcțiile ilegale și a curățat zona. Problema este că, pe lângă localnicii care au fost pe această cale mutați în locuințe sociale, există mulți alții care nu se încadrau în criteriile legale prin care să poată primi o locuință în municipiu, iar aceștia vor începe cel mai probabil să caute alte zone din Arad pe care să le ocupe.
Directorul Poliției Local din Arad, Adrian Toma, ne-a spus că teama principală este ca zona din apropierea balastierei de la ieșire din Micălaca, pe albia Mureșului, ar putea treptat să se transforme în „Mărului 2”. Acolo, de multă vreme există deja diferite construcții a căror CF-uri nu există, însă în principal acestea au fost utilizate în scopuri recreative, mulți arădeni folosindu-le pe post de „căbănuțe” de tipul celor de la Trei Insule. Există însă și construcții improvizate unde au fost identificate diferite persoane care nu au domiciliul în municipiu și care locuiesc de fapt acolo, iar acum se dorește luarea unor măsuri pentru a stopa din timp extinderea unor astfel de situații.
(construcții improvizate din zona Balastierei)
Potrivit directorului Toma, situația terenurilor de acolo este alambicată, fiind necesar ca Primăria să reglementeze proprietățile. De asemenea, pentru a gestiona cât mai eficient problema, va fi nevoie de o colaborare interinstituțională, dar și că ar putea exista o bună cooperare cu oamenii aflați printre primii care s-au stabilit acolo și care vor să trăiască într-o comunitate curată.
Giordano Bruno, Barbu Lăutaru, Boul Roșu… zonele care dau cele mai mari bătăi de cap
Pe de altă parte, alte zone din municipiu cunoscute de Poliția Locală ca fiind rău famate și care vor avea o rezolvare mult mai dificilă sunt cele precum anumite străzi din Checheci (Giordano Bruno, de exemplu, unde se locuiește în mare măsură tot pe trenuri pentru care nu există CF), ori zone problematice aflate chiar aproape de centru, cum sunt străzi din cartierul Drăgășani (str. Barbu Lăutaru), ori zona Boul Roșu. Deși se dau amenzi pe mediu (deversare moloz, de exemplu), ori amenzi pe ordine publică, rezultatele se lasă greu văzute. „Noi încercăm să găsim deținătorul clădirii, că ocupantul nu e și deținătorul, să-l condiționăm pe acela cu amenzi. Dacă nu funcționează așa, să găsim alte măsuri administrative și în final să igienizăm cumva zona, adică exact ca la oamenii străzii, componenta locativă e mai importantă decât cea sancționată”, a explicat Toma.
În ceea ce privește diferitele persoane dubioase, chiar agresive, care se perindă prin oraș, zona Boul Roșu este deja celebră ca fiind un magnet pentru aceștia, iar arădenii au chiar lansat o petiție anul trecut cerând Inspectoratului de Poliție Județean să înființeze o secție permanentă acolo. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acum aflăm că de fapt zona e dată în responsabilitatea Poliției Locale care patrulează acolo și că de cele mai multe ori oamenii identificați că sunt cei care creează probleme nici măcar nu sunt de la noi din oraș. În acest sens, ei au fost ridicați și urcați în tren către destinația lor de reședință, însă de multe ori revin după nici câteva zile.
„Din păcate Boul Roșu este o zonă de tranzit așa cum este gara, vin și coboară oameni și din județ… Știți că am avut și un comunicat cu o doamnă care a venit și a stat patru zile în gară, după care a luat-o razna pe treptele de la Catedrală. Dar ca ea au mai fost și alții, care s-au dus și au terorizat toată calea de acces, în condițiile în care ei erau doar în trecere prin Arad. Deci zonele astea de afluire, dacă intrăm în ele, ar însemna să le gestionăm în permanență cu echipaje pe care nu le avem”, a explicat directorul Poliției Locale, adăugând că serviciul de Ordine Publică are mai puțin personal decât ar fi necesar.
Despre cazurile în care scandal fac cei cu reședința în municipiu, adesea situațiile apar în urma unei crize la persoane cu tulburări psihice care sunt preluate și duse la Spitalul de Psihiatrie. Locala a început recent să le țină „fișe” la fiecare astfel de persoană pe care o transportă la spital, pentru a avea o evidență în paralel cu unitatea spitalicească despre „metehnele” acesteia. Pentru o mai bună gestionare a acestor cazuri, Toma e de părere că ar fi un mare beneficiu achiziționarea mai multor camere de supraveghere pe străzile orașului și a unui sistem mai performant care să prelucreze instant informațiile, dând exemplu sistemul de supraveghere din Sibiu, care utilizează un A.I. (camerele filmează doar când detectează mișcare), care are recunoaștere facială și care facilitează întocmirea mult mai eficientă a proceselor verbale pentru diferite contravenții constatate.
Privații, „trași de urechi” pentru spațiile părăsite nesupravegheate
Până când Aradul va avea un sistem de supraveghere pus la punct, pentru a își spori viteza de răspuns, Adrian Toma a ținut să menționeze că Poliția Locală încearcă tot de anul acesta o colaborare cu firmele de pază și protecție private, care să anunțe patrulele/dispeceratul atunci când observă nereguli, întrucât pe lângă cele 50 de locații pe terenuri proprietate a Municipiului, sunt multe spații private în care diferiți oameni dubioși se aciuează.
„Încercăm să lucrăm cu firme de pază și ordine, care să asigure supravegherea domeniului privat. Noi nu suntem în măsură să furnizăm informații cu privire la locuințele private care sunt ocupate de oamenii străzii, însă am început să dăm de luni de zile locațiile respective la Primărie, să știe că în afară de zonele care sunt ale municipalității sau a altor instituții de stat, sunt și cele private, care sunt ocupate tot mai mult. Și de exemplu, o locație în care am avut un oarecare succes, este o locație de peste drum de Pisica Albastră, unde am dat foarte multe amenzi unei firme din Timișoara și o să dăm în continuare dacă trebuie. Am semnalat și Inspectoratului de Stat în Construcții locația respectivă și acum trei luni de zile am constatat că și-a pus o firmă de pază și sistem de supraveghere cu senzori, cu camere de supraveghere, pentru că și-au făcut un calcul cost-beneficiu: cât îi costă amenzile date de Poliția Locală pe mediu și disciplina în construcții și pe Ordine Publică, comparativ cu abonamentul la o firmă de pază. Dacă ar mai fi să facem la vreo 40-50 de locuri în oraș cu niște imobile suficiente de mari pentru oamenii străzii treaba asta, fără niciun fel de cost pentru administrație, ar fi un lucru bun. Le-am povestit sub acest format, persoanelor din mediul de afaceri… pentru că domeniul public este una, iar edilitarul de la Primărie și firma de salubritate se ocupă, dar undeva, dacă compar, cred că icebergul e mai mare în zona privată. Nimeni, niciodată nu a intrat în zona asta, iar expansiunea orașului e către periferii și asta înseamnă că vor exista tot mai multe zone private care o să poată fi folosite de astfel de persoane. Binecuvântarea Aradului de a avea multe terenuri pentru dezvoltare imobiliară e și blestemul lui, pentru că foarte multe zone tradiționale ajung să nu mai fie folosite de dezvoltatori, diferit de Timișoara unde se înghesuie să facă în oraș”, ne-a spus Adrian Toma.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)