marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitarea interiorului teatrului, prin împrumut considerabil de 65 milioane lei. Dar cu fondurile europene cum rămâne?

    de Raluca Medeleanu | 3 iunie 2022, 10:19 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Planurile de a reabilita complet clădirea monument istoric a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” au început în urmă cu mai mulți ani, pe atunci intenția fiind să fie refăcut atât exteriorul cât și interiorul, pe două etape, din fonduri europene. Dacă pentru reabilitarea exterioară municipalitatea a obținut finanțare prin Regio, iată că pentru interior se apelează la un împrumut, unul deloc neglijabil, de 65 milioane de lei (circa 13 mil. euro).

    Ce s-a întâmplat cu finanțarea europeană vizată? S-a renunțat complet la idee? Se mai alocă finanțări pentru astfel de investiții? Mai rămâne în plan o astfel de finanțare, din moment ce se apelează la un împrumut atât de mare? La aceste întrebări am dorit să aflăm răspunsuri, adresându-ne atât Primăriei Arad, cât și direct instituției care gestionează astfel de finanțări: Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

    Reamintim că deși pregătirea documentației pentru etapa I de reabilitare, cea exterioară, a început în mandatul lui Falcă, lucrările propriu-zise, realizate de Tehnodomus, au început abia în primăvara anului 2020 și au ajuns la final prin toamna anului 2021. Costurile totale ale investiției s-au ridicat la 14 milioane de lei (circa 2,8 mil. euro) din care 11 milioane lei (2,2 mil. euro) au fost asigurate din fonduri europene și diferența din bugetul local. Cu ocazia unei conferințe de presă din 19 mai 2022, când Călin Bibarț anunța că s-a realizat un tur virtual online, momentan doar cu exteriorul teatrului, din diferite unghiuri, l-am întrebat când va începe etapa a doua de reabilitare, însă Bibarț nu a putut oferi un răspuns clar, afirmând doar că trebuie văzut când se publică ghidurile pentru proiecte la ADR Vest, lăsând să se înțeleagă că va dura mai mult timp. Nu a adus atunci vorba despre vreun împrumut, dar apoi, la doar 6 zile, consilierii au primit pe ordinea de zi a ședinței CLM un proiect ce prevede ca Aradul să se împrumute în total 130 milioane de lei, pentru diferite investiții, dintre care și „Reabilitare clădire Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa II – Reabilitarea interioară”: 65 milioane lei. Alte investiții din același împrumut vizează reabilitarea cazarmei din Gai (21 mil. lei / o condiție pentru plecarea armatei din cetate, conform protocolului semnat), înlocuirea cazanelor de gaz la CET (34 mil. lei), respectiv pasarela peste Mureș la Trei Insule (10 mil.lei). Așa cum era de așteptat, datorită alianței PNL-PSD din consiliu, realizarea acestui împrumut mare a municipiului a trecut de vot.

    teatrul clasic ioan slavici arad 1

    Totuși, primim sau nu bani europeni?

    În 30 mai a avut loc oficial recepția lucrărilor pentru reabilitarea exterioară și municipalitatea a dat de înțeles că intenționează să aplice pentru fonduri europene și pentru etapa a doua. Am întrebat-o astfel pe Lucia Giurgiu, șef serviciu Investiții din cadrul Primăriei Arad pentru ce este necesar un împrumut atât de mare din moment ce încă se are în vedere și obținerea unei finanțări nerambursabile, iar aceasta ne-a spus că există o sumă limită care se poate obține prin fonduri europene, nu a știut exact să ne spună care e acest prag, dar împrumutul ar urma să acopere diferența până la suma totală estimată pentru reabilitarea interioară a teatrului.

    „Ghidurile de finanțare pe viitorul program operațional, sau cel puțin cele care sunt sub formă de grant, estimează finanțări între 5 și 10 milioane de euro. Nu știu exact unde se va opri sau cum se va decide această finanțare. Pentru ce înseamnă cofinanțarea de către Municipiu este nevoie de asigurarea sumelor din bugetul local. Estimarea costurilor totale (pentru reabilitarea interiorului, n.red.) este undeva la 100 milioane lei, iar ordonatorul de credite a estimat o posibilă cofinanțare prin împrumut”, ne-a spus Lucia Giurgiu.

    În dorința de a afla mai multe informații concrete, ne-am adresat Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, iar răspunsul ne-a fost transmis pe mail astăzi. Într-adevăr, la ora actuală, se pare că este încă neclar când și cum se va realiza o astfel de finanțare, însă aflăm că există prevăzută și prin noul Programul Operațional Regional Vest 2021-2027. La ora actuală, programul a fost avizat de Guvernul României, iar în acest moment se află în consultare la Comisia Europeană. În a doua jumătate a acestui an, ADR Vest estimează că va putea lansa programul și primele apeluri pentru finanțare.

    „În cadrul POR Vest 2021-2027, finanțarea unor monumente istorice reprezintă o activitate eligibilă în cadrul Obiectivului de Politică 5, Prioritatea 7 – O regiune mai aproape de cetățeni, Obiectivul specific « e(i)» Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane. Astfel, pot fi finanțate: obiective de patrimoniu cultural din mediul urban, Clasa A, incluse în rute/circuite/trasee turistice tematice și care generează un impact economic semnificativ la nivel local; infrastructuri culturale publice din mediul urban (cu titlu de exemplu: biblioteci, muzee, colecții publice, instituții de spectacole sau concerte), pentru desfășurarea de activități culturale, cu accent pe diversificarea ofertei acestora și în strânsă legătură cu sectorul industriilor creative.
    Este obligatoriu ca toate proiectele care primesc sprijin în cadrul acestui Obiectiv specific să fie incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), proiectele vor avea un caracter integrat, fie la nivel de areal urban, fie prin prisma funcțiunilor multiple (economice, sociale, de mediu etc.) și vor urmări dezvoltarea comunității prin implicarea mai multor părți interesate – autorități regionale, locale, urbane, parteneri economici și sociali, societatea civilă, organizații de cercetare etc., în etapele de dezvoltare și implementare”, ne-au transmis reprezentanții ADR Vest.

    În concluzie, fonduri vor fi disponibile, depinde de cum va întocmi Primăria dosarul în momentul în care se vor publica ghidurile.

    Primăria susține că s-a rezolvat problema scurgerii de apă prin acoperiș

    Dat fiind faptul că s-a făcut recepția lucrărilor pentru reabilitarea exterioară, am întrebat-o pe Lucia Giurgiu, șef serviciu Investiții din cadrul Primăriei Arad, dacă au fost rezolvate și problemele care au apărut vara trecută la nivelul acoperișului, când, în timpul furtunii, a început să plouă direct pe scenă, actorii fiind nevoiți să aducă găleți în timpul repetițiilor (vezi AICI). Doamna Giurgiu ne-a explicat că apa s-a infiltrat printr-o trapă care nu era prevăzut în proiectul inițial de reabilitare, însă că până la urmă s-a remediat problema.

    „Trapa nu a fost prevăzută să fie înlocuită în proiectul de reabilitare exterioară, decât partea de deasupra ei. Am reparat marginile, garniturile de pe margine și s-a rezolvat problema, urmând ca atunci când se va aborda interiorul, să se abordeze în mod special partea de lucrări de siguranță la incendiu care va viza sigur și trapa”, ne-a spus aceasta.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.