marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivScandal imens la Arhiepiscopia Aradului! Evaziune fiscală, management prost sau furt de 5 miliarde de lei!?

    de O. Peniță | 1 august 2014, 11:56 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

    10

    Informațiile Special Arad, în privința lipsei unor sume mari de bani din biserica arădeană, se confirmă. Astfel, într-o ședință lărgită a conducerii Arhiepiscopiei Aradului s-au tras pumni, la figurat bineînțeles, s-a ridicat vocea peste măsură și s-au adus acuze dintre cele mai grave. Motivul: nu se găsesc (deși unii știu bine în ce buzunare se găsesc…) cinci miliarde de lei vechi din conturile Casei de Ajutor Reciproc a preoților din Arad!

    Ieri, joi, într-o ședință maraton,

    care s-a întins pe câteva ore bune și în care au fost discutate mai multe aspecte, membrii Consiliului de conducere al CAR au fost luați la întrebări deși… mai mult s-au acuzat ei singuri, unii pe alții. Au participat, printre alții, Înalt Preasfințitul Timotei – Arhiepicop al Aradului, fostul președinte al CAR – Iacob Bupte, actualul președinte al CAR, Teodor Faur, fosta contabilă – Zlatinca Onin, protopopii din Arad, Ineu, Lipova și Sebiș, actualul revizor contabil – Florin Neagoe și Angela Borteș – contabilă șefă.

    În prezența celor amintiți, Iacob Bupte (fost președinte CAR) a fost acuzat de Teodor Faur – actual președinte – că a manageriat prost activitatea acestei organizații, „cheltuindu-se mai mult decât era nevoie”. La rândul său, Bupte a dat vina pe alții, susținând că „n-a fost informat și n-a cunoscut situația financiară a CAR (o Doamne, ce pueril!!!! – n.red.)”.

    Patru au fost capetele de acuzare importante,

    discutate și notate în procesul verbal de ședință, acuzații la care în cel mai scurt timp factorii de decizie (sau procurorii, mai știi!?…) din Arhiepiscopia Aradului trebuie să răspundă. Iată-le, punctual, ca să nu fim noi înțeleși greșit: 1. De ce membrii Consiliului de conducere CAR și-au dat salarii fără aprobare (în acest sens nu există niciun proces-verbal care să conțină așa ceva), cu atât mai mult cu cât aceștia aveau dreptul la o indemnizație simbolică, nicidecum la sume imense?; 2. Cu ce drept, membrii aceluiași Consiliu și-au dat prime și al 13-lea salariu? Între altele, trebuie să spunem că la un moment dat, vicarul Iacob Bupte a încasat al 13-lea salariu și de la Parohia Micălaca Veche, și de la Arhiepiscopia Aradului, și de la CAR!!!; 3. Unde sunt cinci miliarde de lei? Unde?; 4. De ce în contul bancar al CAR figurează o sumă, iar în actele contabile ale CAR apare o sumă mai mică cu un miliard de lei?

    Trebuie subliniat că modul în care

    fostul vicar Iacob Bupte i-a predat președinția CAR lui Teodor Faur este unul care seamănă foarte tare cu modul de lucru al șefilor Cosa Nostra… În tăcere, fără să știe prea multă lume și, probabil, fără proces-verbal de predare-primire, Faur a preluat președinția și actele CAR de la Bupte. Mișcarea, „comisă” pentru a nu se face mare tam-tam pe lipsa celor cinci miliarde de lei, era la vremea respectivă – susțin sursele noastre din Arhiepiscopie – făcută între „frații Bupte și Faur”. Ultimul ar fi trebuit să continue activitatea primului și să nu răsufle nimic din interiorul CAR. Însă, între timp, cei doi s-au certat, iar acum se războiesc… sub directa „oblăduire” a Prea Înaltului…

    Revenim.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Da auzi maaa : 5 miliarde lei ?
      Uaaauuu na da faina suma !
      Din bani astea cite persoane nevoiase traiau citeva clipe de fericire si bucurie !
      Dar ce sa faci daca Serviciul Social al Arhiepiscopiei nu functioneaza . . .
      Dar de fapt nu functioneaza nimic in Arhiepiscopia Aradului.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Aoleuuu ce de bani !
      Dapai ce sa mai zici daca vezi pe unde merg Consilieri in excursii si se mai si lauda pe ” Sfintul Facebook ” in special Consilierul Cultural
      Si ce ” COCIOABE ” pardon VILE au in special Fam. BUPTE.
      Oare dece ORGANELE STATULUI nu verifica aceasta institutie ?
      Ar trebui verificate si Parohiile sa vedeti acolo ce ” GAURI NEGRE si EVAPORARI ” de bani.
      Astea sunt ca si in bancul ala ( dau cu bani in sus si ce ramine sus e a Lui iar ce cade jos sunt a lu Popa )

      +8 voturi
      +1
      -1
    3. ” HOPA MITICA ”
      Cineva a ” SIFONAT ” pardon sa inteleaga si IPS TIMOTEI a povestit la Presa ce sa discutat la aceasta adunare.
      Deci intre cei care au fost la Adunare exista unul sau mai multe SIFOANE .
      Oare cine sa fie ?
      Vid ?
      De Vid nu cred ca daca va uitati pe saitu Arhiepiscopiei il vedeti cum sta pe scaunul Arhiereului in mijlocul mesei deci el se vede deja Episcop . . .

      Mada ?
      De mada nu cred ca este cam abatut in ultimul timp si nu cred ca mai tinjeste dupa postul de Episcop Vicar

      Iustin ?
      De Iustin nu stiu ce sa zic el este Consilier Cultural si ar tebui sa se inteleaga bine cu presa . . .
      La ce batalie este pt postul de Episcop Vicar intre ” minunati astea trei ” te poti astepta la orce.
      Sau alti . . .

      +6 voturi
      +1
      -1
    4. ” HOPA MITICA ”
      Ca avem un ” SIFON ” sau mai multi !
      Pardon sa inteleaga si IPS TIMOTEI un personaj care a participat la aceasta Adunare si care a povestit Presei ce s a intimplat !
      Cine sa fie oare, oare cine este sau care sunt ” CIRIPITORI ” ? ? ?
      Sa ii luam asa intr o ordine oarecare :
      1. VID FEODOR ?
      Nu cered ca Vid este capabil sa vorbeasca cu presa, mai ales ca la aceasta Adunare la Masa Prezidiului statea pe scaunul lui
      IPS TIMOTEI, deci el se vede deja Episcop.
      2. MADA ?
      Nu cred ca Mada a facut asa ceva pt ca pe el nu il mai intereseaza dupa cum se vede pe el Scaunul de Episcop Vicar.
      3. IUSTIN ?
      Nu cred ca Iustin ar face asa ceva desi este Consilier Cultural si ar trebui sa se intrleaga bine cu presa.
      Care ar fi oare motivul ca sa ajunga ” Discutiile ” in presa ?
      Singurul lucru este certvor sa il DISCREDITEZE pe IPS TIMOTEI pt a putea cere la Patriarhie sa numeasca Episcop Vicar si astfel sa fie ales unul din cei ” TREI MINUNATI ” !
      ” MINUNATI ” astea vor sa faca cu IPS TIMOTEI la fel cum a facut Paisie cu IPS NICOLAE cind a cerut la Patriarhie sa ii retraga dreptul de semnatura ca este incapabil sa conduca Mitropolia.
      Vor si ” MINUNATI ” astea sa il scoata ” INCAPABIL ” pe IPS TIMOTEI ca sa poata pune mina pe Scaunul mult rivnit de Episcop Vicar.
      Sau poate este alcineva care are alte interese, cine stie ?

      +5 voturi
      +1
      -1
    5. darga cunoscatoriule. pe Timotei la discredidat Bupte demuuult. cat despre dreptul de semnatura pentru banii proveniti din fonduri publice… cam pe la 75 de ani U.E.interzice sa mai se semneze. si asta nu din motive de cipuire cum ar fi tentati sa zica ucenici lui Cleopa, cau ca omul nu ar mai fi capabil cum insinuezi dumneata. cat despre IPS. om de bun simt care se lasa condus din pacate de un nestatutar. nu ii dau numele ca se stie el, sau poate chiar de doi. unul lingau si servil iar altul obedient si adaptabil pe deasupra versatil si jucator la cat mai multe capete ca nu se stie cine o fi alesu. jenant penibil si grotesc. Machiavelii dormi in pace ca unii de la Arhiepiscopie au citi PRINCIPELE si nu s au oprit doar la lectura ci il si aplica!. dar nu uitati! DUMNEZEU NE IARTA INSA NEPEDEPSTI SI NEDESCOPERITI NU NE LASA!

      +4 voturi
      +1
      -1
    6. Chiar m am uitat pe Saitu Arhiepiscopiei Aradului si l am vazut pe VID Teodor stind inmijlocul Mesei Prezidului exact ca un Episcop
      Nu degeaba umbla vorba printre ” OAMENI IN NEGRU ” adica printre Preoti ca cica VID se LAUDA :
      ” Sunt prieten bun cu Arhimandrit Veniamin Goreanu Consilier Patriarhal si el este rampa mea de lansare catre Scaunul de Episcop Vicar al Aradului si ca el este ” omul de legatura ” a lui Vid cu P.F. DANIEL ”
      Daca ne aducem aminte ca la inceputul lui Decembrie 2013 atunci cind Veniamin Goreanu a fost la Arad cei doi erau de nedespartit si serveau masa la Moara cu Noroc, putem da crezare acestor zvonuri.

      Tot asa intre Preoti am mai auzit ca si
      Bupte i a promis ca el adica Vid va fi Episcop Vicar la Arad

      Se pare ca incolo se indreapta lucrurile dupa cum sunt asezati la masa.

      Doamne nu ne lasa la rau
      Adica pe mina lui VID !

      +3 voturi
      +1
      -1
    7. Dupa parerea mea vinovati pt disparitia banilor sunt in numar de TREI :

      1. BUPTE care a facut ” MASINATIILE CU BANI ” incit nici el nu mai stie ce a facut

      2. FAUR pt ca a preluat C.A.R. cu probleme, deci s a facut partasi cu Bupte si l a acoperit pe acesta.

      3. IPS TIMOTEI dupa parerea mea cel mai MARE VINOVAT pt ca i a tinut pe acesti doi „MARI ECONOMISTI ” binenteles economisti pt ei si familiile lor nu pt Arhiepiscopie !

      Ar trebui sa ii intrebe CINEVA de unde au avut bani de VILE, APARTAMENTE ( chiar agentie imobiliara ), MASINI SCUMPE, CONTURI ” GRASE ” si multe alte AVUTII !

      +4 voturi
      +1
      -1
    8. Timotei a facut si face in continuare aceiasi MARE GRESEALA : Trebuia de mult sa dea de pamant cu toti gogosharii de acolo,care fac in continuare aceleasi mari manareli,cu sau fara preahotzomanul bufte….boala lunga,moarte sigura! In final,preafericitu o sa ajunga RAU,nici preafericitu -sef nu o sa-l mai suporte……PACAT!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.