marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Legea care, dacă nu este respectată, îți poate aduce o amendă de 30.000 de lei. Românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile

    de Special Arad | 8 ianuarie 2021, 1:01 PM | Naţional

    0

    (foto: Unimedia)

    De la începutul acestui an, a intrat în vigoare o lege care îi obligă pe români să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. De exemplu, așa cum se întâmplă acum cu hârtia și plasticul. Cei care nu respectă regulile vor fi amendați cu sume cuprinse între 400 și 30.000 de lei. Legea este suspectă pentru că nu transpune directive europene, iar prevederile sale puteau fi adoptate prin HG.

    Legea compostului a fost iniţiată la începutul anului trecut de parlamentari PSD, la care au aderat ulterior parlamentari din aproape toate partidele politice. Deşi iniţiatorii susţin că adoptarea legii se impune pentru a respecta directive europene, Consiliul Legislativ, în avizul său, susţine exact contrariul: „Prezenta propunere legislativă nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui regulament european”.

    În plus, Consiliul Legislativ remarcă o altă carenţă a actului normativ, de natură constituţională: prevederile cuprinse în lege sunt de natură a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în baza legii-cadru 211 din 2011 privind regimul deşeurilor, şi nu prin act normativ de rangul legii. Cu toate acestea, Parlamentul a insistat în adoptarea legii, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o fără obiecţiuni în iulie anul trecut.

    Cine ar trebui să implementeze sistemul de colectare
    Conform sursei citate, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile. De asemenea, acestea trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşti pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

    În acelaşi timp, autorităţilor administraţiilor publice locale le revine şi obligaţia de asigura informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate. Pe scurt, primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi pentru a fi transformate, ulterior, în compost pentru agricultură.

    Ce trebuie să facă fiecare familie
    Pentru noi, consumatorii, acest lucru se traduce în faptul că vom fi obligaţi ca din gunoiul menajer, să colectăm separat deşeurile biodegradabile, precum resturile alimentare, fructele şi legumele alterate. Ideal, asta ar însemna că fiecare gospodărie trebuie să aibă încă un coş pentru deşeurile biodegradabile. Este vorba despre majoritatea resturilor alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

    Care sunt consecinţele nerespectării noii legi
    Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, conform Adevărul.ro.

    Vezi continuare AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.