Expoziție Cosmin Moldovan: „Errors” – un manifest furios despre formă și fragilitatea ei





Seria de asamblaje și lucrări cinetice „Errors”, semnată de Cosmin Moldovan, va putea fi văzută la Muzeul de Artă începând de marți, 8 decembrie, de la ora 18:00.
Artistul compilează în acest manifest furios despre formă și fragilitatea ei volume noi din fragmente ready made, lucrări proprii și unelte, iar acestor volume le adaugă tonuri cinetice și sonore, care întregesc spectacolul vizual. Asamblajele funcționează ca niște angrenaje cu piese aflate într-un dialog discontinuu, în idiomuri diferite. Zgomotul infernal, blocajele din comunicare și fracturile formale creează structuri tridimensionale hibride. Construcția lucrărilor are o transparență binevenită. Alegerea proporțiilor, combinația dintre materiale, culori, gol și plin, inserția elementelor perturbatoare ready-made, apoi regândirea ansamblului și contextualizarea lui în spațiu alături de sunetele de fundal sunt niște pași vizibili, extrași din intimitatea atelierului și aduși în prim plan către iubitorii de artă contemporană, ca și cum fiecare lucrare este o lecție de artă vie, aflată în plină desfășurare. Datorită acestei transparențe conceptuale, parcă nu există un mister al lucrului, ci doar al ideilor din spatele formelor și asocierilor cromatice.
Cosmin Moldovan este un sculptor pasionat de istoria artei, dar și de tehnică. Rapelurile înspre arta Pop, Neo-Expresionism, artă cinetică sunt subtil sesizabile. Astfel, el combină abilitățile sale practice cu teoriile despre formă și intermedia, rezultatul fiind unul surprinzător. Volumele sparte sunt recompuse și creează noi organisme funcționale. Culoarea are rol de element perturbator, iar sunetul creează și mai multă spațialitate fiecărui ansamblu.
Titlurile lucrărilor nu sunt lipsite de ironie. De la Chuck Norris și până la citate din filme sau expresii celebre, universul creat de artist este unul atrăgător, iar apoi șocant. Felul în care se raportează la propriile producții este vizibil din construcție, apare atât detașarea, cât și reciclarea altor producții mai vechi, într-un stil practicat de majoritatea artiștilor postmoderni, de la Rauschenberg la Kounellis și până la David Altmejd.
„Errors” reprezintă un corp de lucrări solid și complex, cu multiple sensuri și semnificații formale și conceptuale. Ironia artistului, aceea de a le considera erori, mai ales că vorbim despre construcții logice clare, face parte din discurs și completează interesant construcția formală.
Curatorul expoziției este Simona Vilău, iar coordonatorul proiectului Adrian Sandu.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)