Maia Morgenstern, Mihai Călin, Vlad Rădescu, Olga Török, Radu Afrim și Cristi Juncu, printre actorii și regizorii solidari cu Teatrul arădean





Petiția actorilor arădeni se apropie de 2000 de semnături, dovadă că publicul dorește să păstreze contactul cu teatrul arădean, măcar online, dacă altfel nu se poate în aceste vremuri tulburi. Majoritatea celor care au semnat petiția sunt arădeni (puțin peste 800 în momentul de față), însă au venit în sprijinul actorilor arădeni inclusiv sute de bucureșteni și zeci de clujeni, timișoreni, sibieni, orădeni și români din multe alte orașe ale țării, chiar și din străinătate. Nu în ultimul rând, un număr semnificativ de actori și regizori din toată țara și-a manifestat solidaritatea față de colegii lor din Arad, cărora, în această perioadă, li s-a tăiat dreptul de a pregăti și de a prezenta publicului spectacole noi, exclusiv pe internet.
Printre cei care au semnat petiția găsim nume mari precum Mihai Călin (actor de teatru și film), Vlad Rădescu (actor de teatru și film), Theo Herghelegiu (actriță, scenaristă, regizoare), regizorii Radu Afrim, Cristi Juncu, Theodor-Cristian Popescu, Mihai Măniuțiu (scriitor, scenarist, regizor), Vlad Massaci (regizor, Teatrul de Comedie București) și Ion Ieremia (regizor, Teatrul Național Timișoara). De asemenea, au semnat petiția actorii și actrițele Cătălin Ursu (Teatrul Național Timișoara), Olga Török (Teatrul German de Stat Timișoara), Mihaela Subțirică (Teatrul Nottara București), Filip Ristovski (Teatrul Nottara București) și Ilinca Manolache (Teatrul Mic București).
Nu se află printre semnatari (cel puțin nu în mod vizibil, cei care semnează având opțiunea de a nu face numele public pe site-ul petitieonline.com), dar a distribuit link-ul petiției online, pe pagina ei de Facebook, și vestita actriță Maia Morgenstern.
Lista actorilor și regizorilor care susțin demersul actorilor arădeni nu se oprește însă aici. Cu speranța că nu am omis pe cineva (și ne cerem scuze dacă e cazul!), cu tot cu cei enumerați mai sus, am numărat 36 de artiști din lumea teatrală pe pagina petiției.
Au mai semnat:
Tudor Lucanu – regizor, Teatrul Național Cluj-Napoca
Alexandra Tarce – actriță, Teatrul Național Cluj-Napoca
Radu Dogaru – actor, Teatrul Național Cluj-Napoca
Cosmin Stănilă – actor, Teatrul Național Cluj-Napoca
Andrea Gavriliu – coregrafă, Teatrul Național Cluj-Napoca
Ionuț Vișan – actor, unteatru București
Vlad Zamfirescu – actor, manager, Teatrul Bulandra București
Dumitru Georgescu – actor, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
Maria Georgia Căprărin – actriță, Teatrul „Regina Maria” Oradea
Andreea Tănase – actriță, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște
Ana Carablais – actriță, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște
Andrei Radu – actor, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
Dragoș Călin – actor, Teatrul Municipal Baia Mare
Alex Macavei – actor, Teatrul Municipal Baia Mare
Fulvia Folosea – actriță, Teatrul Național București
Ovidiu Ușvat – actor, regizor, Teatrul Excelsior București
Anamaria Pîslaru – actriță, Teatrul „Masca” București
Paul Sebastian Popa – actor, Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda
Alexandru Condurat – actor, Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda
Alexandra Caras – actriță, REACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca
Armand Crișan – actor, Teatrul Arte dell’Anima București
Așa cum v-am anunțat zilele trecute, pe pagina petiției s-a făcut publică și o scrisoare deschisă a actorilor arădeni, care a fost trimisă la adresa Ministerului Culturii, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Consiliului Național Pentru Combaterea Discriminării și UNITER, așteptând din partea organelor abilitate o intervenție promptă, temeiul legal fiind același care permite majorității teatrelor din întreaga țară să funcționeze în regim online, o soluție de compromis care la Arad a fost pur și simplu interzisă printr-o decizie a Comitetul Local pentru Situații de Urgență.
Până la această oră, niciuna dintre instituțiile centrale nominalizate în scrisoare nu a ieșit în public cu o poziție oficială cu referire la problema semnalată.
Comentariile portalului
@Niro - La baza sistemului legislativ din țările democratice stă principiul „ceea ce nu este interzis, este permis”. Tocmai afirmați că sunt „zone verzi nereglementate”, din care rezultă că (...)
Păi cam 80% din tinerii care merg la școală în România înțeleg limba engleză din clasa a 5-a de când au primit primul telefon celular. Dacă nu (...)
Nu înțeleg cum își permit asociațiile astea să reglementeze ei de capul lor, peste primărie, zone inundabile ca fiind parcuri, când nu există nici o lege (...)