Un Monitor Cultural într-un oraș mort din punct de vedere cultural





Într-un oraș în care, în momentul de față, actul cultural este interzis inclusiv în mediul online (fără vreun raționament cât de cât acceptabil), unul dintre extrem de puținele produse culturale arădene care mai rezistă și există este revista lunară editată de Centrul Cultural Județean, „Monitorul Cultural”. Revista a fost împărțită întotdeauna gratuit, se găsea la diferite cafenele și la diferite instituții de cultură, acum, în schimb, când cafenelele abia își permit să mai funcționeze (decât afară, pe terasă, în frig!) și când instituțiile precum Teatrul sau Filarmonica sunt închise, unde va putea fi de găsit?
Momentan, revista poate fi răsfoită online (aici), dar va apărea în următoarele zile și pe la anumite instituții publice care au rămas, totuși, deschise, cum ar fi Biblioteca, Muzeul, Consiliul Județean Arad, sediul Centrului Cultural Județean (de pe strada Gheorghe Barițiu, sediul Școlii Populare de Arte, totodată), precum și la Librăria Corina.
Ediția din decembrie este ilustrat de artistul fotograf Mădălin Mărienuț și conține un interviu cu actrița Oltea Blaga, dar și texte despre „Variante mioritice din Ţara Zărandului”, „Aradul în folclor” sau „Crăciunul la români”.
„Se încheie un an foarte complicat. Întreaga umanitate trece prin încercări de neînchipuit în urmă cu un an. Nimic nu mai este și nu va mai fi ca înainte. Traumele colective și individuale vor marca generații întregi. Vindecarea fizică nu o va aduce neapărat și pe cea interioară. Niciun vaccin nu va putea umple craterele lăsate în sufletele noastre de panică și singurătate. Pe astfel de vremuri este greu să mai vorbești despre cultură. Deși, ea este o alternativă la realitatea sumbră și a salvat de multe ori omenirea în perioade de tristă amintire”, scrie în editorial redactorul-șef, Ioan Matiuț.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)