Deși șantierul trebuia să înceapă acum 3 luni… constructorul de la teatru cântă „Dacă ploaia s-ar opri”





Ca orice proiect desfășurat la noi în țară…. de la planuri până la pus în practică trebuie neapărat să treacă ani de zile. Cam așa e situația și cu reabilitarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, clădire monument istoric, a cărei documentație a fost întocmită pe parcursul a aproximativ doi ani de zile. Lucrurile păreau însă că încep să se concretizeze în martie 2020, când Primăria ne declara că a atribuit contractul de lucrări firmei Tehnodomus și că șantierul urma să înceapă în 15 martie. Urma…
De la a zice până la a face, așa cum bine ne-am învățat deja, e cale lungă. Coronavirusul a fost primul vinovat al decalării lucrărilor, după care un nou comunicat a fost emis de biroul de presă al municipalității care ne anunța că „de data asta pe bune începem”. Data: 5 mai 2020. (Anunțul cu ordinul de începere, aici).
A mai trecut încă o lună și încă nu am văzut nicio mișcare, cu excepția unui gard de sârmă împletită montat pe trotuarul de pe latura clădirii teatrului. Am dorit să aflăm totuși când are de gând Tehnodomus să treacă și la treabă și, mai ales, care este motivul pentru care s-au produs aceste întârzieri, iar Primăria Arad ne-a explicat că muncitorii stau și așteaptă să se oprească ploaia.
„Condițiile meteo nefavorabile dau bătăi de cap constructorului contractat de Primăria Municipiului Arad pentru lucrările de reabilitare a clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici. Chiar și așa municipalitate a acordat avizul favorabil pentru restricționarea traficului pe străduța din spatele teatrului în vederea organizării de șantier. Constructorul este pregătit să înceapă lucrările odată ce se stabilizează vreme.
Proiectul urmărește două obiective specifice unul privind realizarea de lucrări de reabilitare și restaurare exterioară a clădirii monument istoric și celălalt privind promovarea clădirii monument istoric inclus în patrimoniul cultural al Municipiului Arad.
Proiectul de reabilitare și restaurare a clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici are o durata de 2 ani și presupune următoarele lucrări: reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și interioare a clădirii monument istoric, restaurarea tâmplăriei exterioare și înlocuirea celei din PVC cu tâmplărie din lemn, refacerea șarpantei, schimbarea completă a învelitoarei existentă din tablă și țiglă, refacerea sistemului de captare a apei pluviale, de la nivelul acoperișului, înlocuirea sistemului de iluminat arhitectural existent cu unul modern cu corpuri de iluminat pe bază de led, reabilitarea instalației de paratrăsnet existentă, refacerea trotuarului curții interioare construcției. Amenajarea unei expoziții permanente care va prezenta istoria clădirii în holul teatrului și digitalizarea clădirii pentru permite și vizitarea virtuală a monumentului pe internet sunt numai două dintre activitățile propuse cu scopul de promovare și punere în valoare a calității de monument istoric a clădirii teatrului.
Valoarea totală a proiectului este de 14.098.866,76 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 11.386.538,72 lei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Arad.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)