21 iunie, ultima zi de restricții, de distanțare socială și de măști în România! Bătălie politică pe pandemie: Iohannis și Guvernul vor, PSD, ALDE și ProRomânia se opun





Klaus Iohannis a anunțat un nou „pachet” de relaxare a restricțiilor în România după data de 15 iunie. Președintele țării împreună cu Guvernul condus de Ludovic Orban vor să prelungească starea de alertă, astfel încât măsurile anunțate astăzi să rămână în vigoare până cel puțin la începutul lunii iulie când ar urma să fie anunțate alte măsuri de relaxare.
Cei care se opun sunt de la PSD, ALDE și ProRomânia. Astfel, la mijlocul lunii iunie vom avea practic o bătălie politică pe pandemie. Executivul vrea, dar Legislativul se opune…
Site-ul Adevărul a publicat în urmă cu aproape două ore un articol prin care explică de ce la data de 21 iunie, în România vor fi ridicate restricțiile, nu va mai fi nevoie de distanțare socială și nici de purtarea măștilor.
„PSD, ALDE şi ProRomânia – partidele care formează majoritatea parlamentară – nu vor vota prelungirea stării de alertă, aşa cum ar vrea Guvernul Orban, prin urmare ultima zi de restricţii va fi 21 iunie. Nu vor mai fi obligatorii măsurile de distanţare socială pe stradă sau în restaurante (2m între mese şi 1,5m între persoane). O eventuală ordonanţă de urgenţă ar pica la CCR, susţin avocaţii consultaţi de Adevărul.
Starea de alertă a intrat în vigoare pe 18 mai pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, prima zi de libertate ar fi 17 iunie. Însă până atunci Guvernul Orban va adopta o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, cu mai puţine restricţii. Numai că majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia nu e de acord cu prelungirea stării de alertă.
<<Preşedintele nu vine cu niciun fel de dovadă ştiinţifică. Decizia PSD este de a nu vota prelungirea stării de alertă. Există ordonanţe de urgenţă şi alte mijloace ale Guvernului, nu e nevoie de prelungirea stării de alertă. Avem 100 şi ceva de cazuri pe zi, cu deschiderea teraselor şi cozi la graniţe. Nu vedem o explozie de cazuri. Vreţi să legiferăm, veniţi cu argumente ştiinţifice>>, a spus Lucian Romaşcanu la Digi 24.
Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie.
În cazul în care starea de alertă nu va fi prelungită, Guvernul nu va mai putea impune carantina şi izolarea la domiciliu şi nu va putea restrânge circulaţia persoanelor şi a vehiculelor. De asemenea, cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, magazine şi în transportul public în comun. Nici măsurile de distanţare socială nu vor mai fi obligatorii: nici pe stradă, nici în restaurante. Organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni va fi din nou permisă. Pentru a prelungi unele restricţii, Guvernul Orban ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă, însă orice OUG care restrânge drepturi va pica la CCR, susţin avocaţii consultaţi de Adevărul.
Aşadar, orice amendă va fi dată de poliţişti în baza unei OUG va fi anulată ulterior în instanţă.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să prelungească starea de alertă, pentru că virusul nu a dispărut.
„Şi, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – şi am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a pledat Klaus Iohannis.
Citește detalii cu click aici
Comentariile portalului
Cu tot respectul, cred că nu ar trebui să ne așteptăm la elevi perfecți pentru că aceștia pur și simplu nu există. Fiecare dintre ei au (...)
Trist dar adevarat
Urat